Pohjois-Amerikasta Suomeen palannut täräyttänyt todella hurjat tilastot – ”Nautinto pelata”

© Kuva: Getty Images
Patrik Laine ja kumppanit Flyersin vieraana! Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!

Kahtena viime keväänä mestaruutta kotoisessa Liigassa juhlimaan päässeen Kärppien maalilla tapahtui kesän aikana yksi muutos, kun molemmissa mestaruuksissa mukana ollut Tomi Karhunen lähti Tapparaan ja tilalle tuli Pohjois-Amerikasta Colorado Avalanchen organisaatiosta Sami Aittokallio.

Paljon nuorten maajoukkuepelejä uransa alkutaipaleella pelannut Aittokallio ehti viettää kolme viimeisintä kautta Avalanchen organisaatiossa, jossa NHL-pelejä kertyi yhteensä kokoon kaksi.

Kun viimeisimmällä sesongilla AHL:n puolella peliaika alkoi jäädä vähäiseksi, alkoi Aittokallio katsella muita vaihtoehtoja. Silloin myös alkoi kuulua huhuja siitä, että Aittokallio saattaisi olla tulossa Ouluun, missä Karhusen siirtyminen Tapparaan oli kuliseissa jo pitkään tiedossa.

Lopulta Aittokallio ja Kärpät pääsivät sopimukseen, mitä kuitenkin seurasi vielä Avalanchen tekemän niin sanotun ”quality offerin” hyväksyminen, eli sopimuksen, joka jo sopimuksen tarjoamisen osalta pitää Aittokallion oikeudet Avalanchella.

Omien sanojensa mukaan Aittokallio on tämän kauden lainalla Oulussa, minkä jälkeen tilannetta Avalanchen kanssa katsotaan uudelleen.

Kärpissä niin harjoituspelit kuin Champions Hockey Leaguen pelit ovat lähteneet hyvin positiivisesti käyntiin niin oululaisseuralla kuin 23-vuotiaalla Aittokalliolla, jolla tilastot CHL-alkulohkopeleistä olivat lopulta erittäin hurjat.

Neljässä ottelussa eli Kärppien kaikissa alkulohkon kamppailuissa tolppien välissä olleen Aittokallion torjuntaprosentti oli peräti 98,88. Eli hurjat lukemat tärähtivät heti tauluun.

Näissä mukana oli kolme nollapeliä ja kiekko meni Aittokallion selän taakse vain kerran.

– Onhan se (torjuntaprosentti) ihan hieno homma, mutta kausi on vasta alussa. Ei tässä voi vielä nostaa käsiä pystyyn, että tämä oli tässä, vaan nyt vain jatketaan tuosta, Aittokallio miettii SuomiKiekko-sivustolle kääntäen katseet nopeasti jo tulevaan.

– Pitää pystyä pitämään tasaisuutta yllä koko kauden ajan ja niin, että ei tulisi mitään kauheita notkahduksia. Totta kai siellä voi sitten jossain kohti tulla jotain vähän huonompia pelejä vastaan, mutta sitä tässä yrittää painottaa, että ei jäisi mitenkään niihin kiinni, vaan pääsisi niistä sitten nopeasti ylös.

Aittokallio on päässyt pelaamaan paljon harjoituskauden ajan osaltaan sen takia, että Kärppien toinen maalivahti Iiro Tarkki on ollut useamman viikon ajan loukkaantuneena.

Kärpät hankki vuokrapestillä keväällä 2011 Leijonien kanssa MM-kultaa napanneen Niko Hovisen Tarkin korvaajaksi, mutta lopulta Aittokallio on pelannut kaikki pelit Tarkin loukkaantumisen jälkeen.

– On kuin laittaisi rahaa pankkiin, kun ”Samppa” saa pelata näitä pelejä, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki totesi peluutuksesta.

Rahaa pankkiin -termin Aittokallio myös itse allekirjoittaa.

– Se on juuri näin. Ja muutenkin ihan totta, että tuossa on päässyt heti hyvin tuohon juttuun mukaan. Ja kun vielä sai kuormaa tuohon heti alle, niin pystyi näyttämään sen, että pystyy pelaamaan paljon pelejä ja pystyy pelaamaan tasaisesti. Siltäkin kannalta on ollut hieno juttu, Aittokallio tuumaa isosta vastuusta, mutta jatkaa:

– Katsotaan nyt, että mitä tuossa tapahtuu sitten kun Tarkki tulee tuohon mukaan. Aletaanko sitten jakamaan enemmän pelejä vai miten menee. Mutta nyt ollaan menty näin ja katsotaan, että kuinka kauan ollaan tässä tilanteessa.

Ei passaa luistaa

Mutta harvoin tulee niitä tilanteita vastaan, missä joku maalivahti loistaisi yksin tai täysin oman suorittamisensa ansiosta. Kun torjuntaprosentit ovat useamman ottelun jälkeen korkealla, tietää jo siitä, että joukkue edessä puolustaa hyvin vahvasti.

Siitä Kärpät on tullut tutuksi muutaman viime kauden aikana, vaikka otsikot keskittyvätkin tähtihyökkääjiin sun muihin.

– Ei siellä joudu tekemään mitään älyttömiä torjuntoja. Sellaiset peruskudit kun ottaa kiinni ja hoitaa ne huolella, eikä anna itse ripareita. Sekä sitten taistelee, jos tulee jotain pieniä sählinkejä eteen. On nautinto pelata siinä takana, kun joukkue puolustaa ihan loistavasti, Aittokallio kehaisee.

– Jätkät ovat vetäneet tuon alkukauden aivan älyttömän hyvin. On puolustettu todella tiiviisti ja on nyt alettu saamaan vähän maaleja. Se on ollut hieno huomata.

Sinänsä Aittokalliolla onkin edessään hieno paikka antaa oikein kunnon näytöt Pohjois-Amerikkaan päin osaamisestaan, sillä Kärppien puolustus kuuluu Liigan laadukkaimpiin tälläkin kaudella.

– Tuo on aika kova puolustus ihan jokaiseen liigaan täällä Euroopassa, Aittokallio lyö löylyä lisää.

– Mutta ei se sattumaa ole, että se puolustus on noin tiivistä. Ammattijätkät ovat hommissa.

Hyökkäämällä voitetaan pelejä, puolustamalla mestaruuksia. Tuttu sanonta, mikä on pätenyt hyvin Kärpillä.

Aittokallio on saanut huomata nopeasti syitä sille, miksi juuri Kärpät on ollut se seura, joka on saanut hinata mestaruusviirejä kattoon.

– Eivät ne ole olleet mitään ihmeitä ne mestaruudet tässä tuoreeltaan. Tuolla on aivan ammattilaisurheilijoita porukka täynnä. Pikku hiljaa Suomessa aletaan ymmärtämään sitä, että mitä se huippu-urheilu on, mutta kyllä tuossa on jätkät aikamoisessa tikissä. Ei olekaan ihme, että jaksavat vielä siellä pudotuspeleissäkin painaa ihan päätyyn asti.

– Esimerkiksi jos harjoitukset alkavat 9.15, niin siellä ollaan jo puolta tuntia ennen polkemassa kuntopyörää. Siinä tehdään omatoimisia pohjalle ja kyllä se sitten tarttuu koko joukkueeseen. Ei siellä kukaan viitsi luistaa, tulee sanomista nopeasti.

Onko tullut sanomista?

– Ei ole tullut vielä. Itsekin on koittanut hoitaa hommat kunnolla myös. Että on tuo asenne tarttunut tännekin, Aittokallio myöntää.

Liigakausi alkaa perjantaina, jolloin Aittokallio ja Kärpät kohtaavat vierasottelussa KalPan.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.

Patrik Laine ja kumppanit Flyersin vieraana! Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!