NHL-hulinoiden yhteenvetoa: ”Suomalaistähden rahakas jatkosopimus ainoa oikein tehty asia”

© Kuva: Getty Images

NHL:ssä mennään kesän vapaiden pelaajien markkinoita, kun kuun alussa rajoittamattomien vapaiden pelaajien (UFA) sopimukset loppuivat ja uusia alkoi tippua.

Jatkosopimuksia nähtiin myös paljon rajoitetuille agenteille (RFA) sekä vaihtokauppoja tuli myös vastaan.

Toimittajat Ilari Savonen ja Antti Eteläaho käyvät läpi parhaiten rivejään vahvistaneiden ja heikoimpia liikkeitä tehneitä joukkueita isossa kuvassa niin markkinoiden kuin muutaman viime päivän osalta.

Molemmat saavat listata kolme ”onnistujaa” ja kolme ”epäonnistujaa”.

Tässä valinnat, ensin Savosen ja perään Eteläahon osalta:

***

Onnistujat

Edmonton Oilers

Savonen: Helpolla voi toki sanoa niin, että Oilers vahvistui jo silloin kun se voitti NHL Lotteryn ja sai itselleen Connor McDavidin. Mutta senkin lisäksi tuore GM Peter Chiarelli on tehnyt monta hyvää liikettä. Pitäisin ainoastaan hieman kysymysmerkkinä New York Rangersista tullutta Cam Talbotia sen suhteen, että onko hän aidosti oikein mikään ratkaisu Oilersin maalivahtiosastolle. Muuten sitten varsinkin heinäkuun alkuun hyviä hakuja. Andrej Sekera pystyy olemaan luotettava lenkki ja Mark Letestu tuo leveyttä ja ennen kaikkea hyvää kilpailutilannetta Oilersin sentteriosastolle, jossa esimerkiksi saksalaisen Leon Draisaitlin on oikeasti taisteltava itsensä mukaan. Griffin Reinhart on myös potentiaalinen haku ja hänestä voi kasvaa yllättävänkin kova lenkki puolustukseen. Kaiken kaikkiaan Chiarelli on vienyt Oilersia vahvasti eteenpäin ja rakentanut sitä enemmän ja enemmän uuden päävalmentajan Todd McLellanin kannalta ”oikeanlaiseksi”. Hankintojen joukossa on ollut myös muun muassa Lauri Korpikoski, joka tuo erikoisosaamista ja ennen kaikkea vauhtia Oilersiin. Ensi kaudella joukkue tulee pelaamaan erittäin hyvää vauhtihokia, mihin se pyrkii rakentamaan rakenteitaan kuntoon. McDavid, Korpikoski ja Letestu ovat tähän hyviä vahvistuksia.

Pittsburgh Penguins

Savonen: Penguins oli mukana heinäkuun ensimmäisen päivän ja ehkäpä koko kesän merkittävimmässä vaihtokaupassa, jossa se narrasi itselleen Phil Kesselin. Täytyy nostaa hattua Jim Rutherfordille sen suhteen, että vaihtokaupassa Penguins ei käytännössä menettänyt oikein mitään ”sydäntäsärkevää”, mitä olisivat olleet esimerkiksi Olli Määttä tai Derrick Pouliot. Nyt lähti Scott Harrington ja Kasperi Kapanen joista varsinkin Kapasen kohdalle on asetettava paljon kysymysmerkkejä. Nyt voidaan vihdoin lopettaa puheet siitä, etteikö Sidney Crosbyllä olisi kunnon laituria. Phil Kessel tuo hänen laidalleen juuri niitä asioita, mitä siihen on kaivattukin. Vauhtia ja taitoa ja tietenkin maalintekovoimaa. Penguins pyrkii palaamaan takaisin menestysjoukkueeksi ja tämä oli iso liike siltä kannalta. Saa toki nähdä, että ottaako Kessel tämän isona mahdollisuutena vai jatkaako hän välinpitämättömällä linjalla, jossa häntä ei kiinnosta paljoa mikään muu kuin että pääsee tälläämään muutamaan peliin maalin jos kaksi ja tilastot näyttävät hyvältä. Penguinsin runko on kuitenkin niin vahva, että sillä voidaan taistella ehdottomasti idässä pitkällekin menosta.

Detroit Red Wings

Savonen: Red Wings on ehkä viime aikoina tai hiljaisemman viime vuoden takia jäänyt vähän pimentoon, mutta samalla se on pelaajamateriaalinsa suhteen ensi kaudella todella mielenkiintoinen joukkue. Jatkuvan laadukkaan scouttaustyön takia sille on tippunut vaikka kuinka paljon hyviä nuoria pelaajia ja organisaatio on pystynyt jalostamaan niitä myös hyvin. Kyseisiä nuoria pelaajia on nyt valumassa paljon mukaan rosteriin, joten heidän vierelle GM Ken Holland pyrki saamaan oikeanlaista kokemusta mukaan. Täten Mike Greenin ja Brad Richardsin hankinnat ovat erittäin hyviä. Red Wings on etsinyt pitkään kovan luokan oikealta ampuvaa puolustajaa ja sellaisen se vihdoin sai Greenin osalta, joka tulee olemaan iso pelaaja muun muassa ylivoiman saralla. Richards puolestaan tuo ennen kaikkea voittamisen kulttuuria mukaan ja hänellä on vielä aidosti pelejä NHL:ssä. Mikäli Red Wings vain välttyy viime kauden kaltaiselta kovalta loukkaantumissumalta, niin tiedä mihin asti tuo joukkue pystyykään yltämään. Sen pelaajatuotanto luo koko ajan sille leveyttä ja sen kärki on edelleen hyvin vahva. Nyt se myös pystyi tilkkimään Greenin hankinnan myötä yhtä isointa aukkoaan puolustuksessaan.

Epäonnistujat

Boston Bruins

Savonen: Keväällä Bruins oli vielä idän yksistä vahvoista joukkueista, jonka viime kausi oli yksinkertaisesti huono. Pieni pohjasukellus. Sen materiaali oli kuitenkin tasolla, jossa se tarvitsi käytännössä vain hieman maalintekovoimaa lisää. Muuten asiat olivat varsin vahvoilla kantimilla. Noh, nyt palapeliä on räjäytelty käytännössä todella pahasti uusiksi. Sillä on vielä muutamia avainlenkkejä riveissään, mutta ympäriltä on lähtenyt ukkoa liitämään melkoisella tahdilla. Dougie Hamiltonista olisi pitänyt pitää kiinni kaikella mahdollisella tavalla, vaikka se vaikeaa olisikin ollut. Milan Lucicista olisi pitänyt saada vielä parempi hinta ja nyt sitten vielä jotain ihmeellistä Zac Rinaldon hankkimista kolmoskierroksen pickkiä vastaan ja sitten vielä potentiaalisesta Reilly Smithin luopumista sun muuta. Noh, kesän yksi puhutuimmista vapaista agenteista, Matt Beleskey, tuli kohtuullisella hinnalla riveihin, mutta silti Bruinsin toimet ovat jättäneet paljon kysymysmerkkejä ilmoille. On näyttänyt vähän siltä, että kun tekijämies vaihtui GM-osastolla vähän toisen tason kaveriin, niin johan alkoi huolestuttavia asioita tapahtumaan. Bruinsin lähitulevaisuus on todella iso kysymys. Saako Don Sweeney todella nopeasti potkut?

Toronto Maple Leafs

Savonen: Kessel-kaupassa jäi pikkuisen mietityttämään se, että saiko Maple Leafs ihan tarpeeksi hänestä kuitenkaan? Oliko tuo oikeasti se ”paras kauppa”? Näkeekö Maple Leafs Kapasessa jotain mitä ehkä todellisuus ei olekaan? Vai oliko tuo lopulta fiksu veto ja sekä Kapanen että Harrington ovat isoja palasia tulevina vuosina Mike Babcockin johtamassa laivassa? Draftissa Maple Leafs varasi hyvin, mutta Kessel-kauppa jätti kysymysmerkkejä ilmoille. Uudelleen rakennus on joka tapauksessa kovassa vauhdissa ja varsin lupaavia kavereita on jo tässä vaiheessa tippunut mukavasti mukaan. Ja esimerkiksi puolustuksessa Maple Leafsilla on monta oikein lupaavaa heepoa, joten eivät asiat kovin huonosti ole kun katsoo vähän pidemmälle.

Vancouver Canucks

Savonen: Ensin Canucks luopui profiilipakista Kevin Bieksasta pelkästään toisen kierroksen varausvuoroa vastaan, mikä oli todella kummallista. Sitten lähti edelleen kohtuullisen lupaava voimahyökkääjä Zack Kassian vaihdossa Brandon Prustiin, joka käytännössä on pelkkä rasittava kallis kivireki. Canucksista ei oikein ota selvää tällä hetkellä. Haluaako se ajaa uudelleen rakennusta vai haluaako se aidosti taistella pääsystä pidemmälle lännen pudotuspelikarkeloissa? Nyt se on vähän tehnyt molempia ja ei ole ainakaan kovin hyvin onnistunut tuossa jälkimmäisessä. Sillä on hyviä nuoria pelaajia riveissään, mutta pystyykö Canucks heidän avullaan nostamaan oikeasti kovassa lännessä vielä enemmän profiilia? Se on jäänyt kovasti epäselväksi eikä kesän liikkeet ole ainakaan sitä auttaneet.

***

Onnistujat

Buffalo Sabres

Eteläaho: Buffalo Sabres on vahvistunut varaustilaisuuden ja vapaiden markkinoiden kautta mukavasti. Pisteautomaatista on kehittymässä hyvää vauhtia pudotuspelipaikkaa tähyilevä seura. Buffalon puolustus kaipaa kuitenkin kipeästi vahvistusta ennen kuin voidaan puhua todellisesta pudotuspeliseurasta. Hyökkäys on saanut lisävahvuutta Ryan O’Reillystä, Jack Eichelistä, David Legwandista, Jamie McGinnistä ja parista syvyyshankinnasta ja erityisesti O’Reillyn ja Eichelin tulon myötä tämä kesä on ollut Sabresin organisaatiolle huippukesä.

Carolina Hurricanes

Eteläaho: Hurricanes sai varaustilaisuudesta Noah Hanifinin, hankki Eddie Läckin ja myöhemmin seura uskalsi ostaa venäläishyökkääjä Aleksandr Seminin sopimuksen ulos. Nämä kolme liikettä nostavat Carolinan ehdottomasti parhaiden onnistujien listalle. Hurricanesin puolustajalupaukset ja jo NHL:ssä pelaavat nuoret puolustajat tuovat seuralle paljon ilonhetkiä. Hurricanesin hyökkäysosasto on kuitenkin aika kapea niin NHL:n kuin lupaustenkin osalta. Seura varaa korkealla myös ensi kesänä, ja silloin valinta kohdistunee hyökkääjään.

Calgary Flames

Eteläaho: Calgaryssa on tehty tänä kesänä asioita sillä tavoin, että seuralle voi odottaa menestyksekästä lähitulevaisuutta. Dougie Hamiltonin hankinta oli väkevä veto ja Michael Frolikin hankinta vapailta markkinoilta ehdottomasti viisas ratkaisu. Flamesin jo vastuuta viime kaudella ottanut nuorisokaarti on vuoden kokeneempi ensi kaudella, siihen lisättynä Hamilton ja Frolik, niin Calgaryssa voidaan alkaa tosissaan suunnitella uutta retkeä pudotuspeleihin.

Epäonnistujat

St. Louis Blues

Eteläaho: Aikooko Blues lähteä ensi kauteen saman reseptin kanssa, odottaen eri tuloksia? Se on hulluutta, sanoisi Albert Einsteinkin. Missä ovat St. Louisin isot siirrot? Näyttäisi siltä, että seura ei ole uskaltanut tehdä radikaaleja liikkeitä. Pelätäänkö Bluesin toimistolla sitten Vladimir Tarasenkon offer sheet -tarjousta niin paljon? Bluesin toiminta suorastaan hämmentää. Seuralla ei ollut ensimmäisen kierroksen varausvuoroa huippuluokan varaustilaisuudessa. Olisin odottanut, että esimerkiksi T.J. Oshie olisi lähtenyt vaihdossa korkeaan varausvuoroon, mutta ei. St. Louis on NHL-kesän tähän mennessä pahin epäonnistuja siksi, koska se ei ole tehnyt mitään. Ai, teki Blues Jori Lehterälle jatkosopimuksen. No suomalaistähden rahakas jatksopimus onkin lähes ainoa asia, joka on tehty suurin piirtein oikein.

Vancouver Canucks

Eteläaho: Vancouverissa on tehty pari sellaista liikettä, jotka herättävät kummastusta. Savonen mainitsi yllä molemmat: Kevin Bieksan ja Zack Kassianin kohtuullisen halvat lähdöt seuran riveistä. Vancouver pääsi jo viime kaudella pudotuspeleihin, joten olisin odottanut seuran haluavan aktiivisesti vahvistaa rivejään. Nyt seuran kokoonpanon vahvistaminen on jäänyt aika valjuksi.

Boston Bruins

Eteläaho: Boston Bruinsin uusi seurapomo Don Sweeney on ainakin jättänyt oman kätenjälkensä seuraan tänä kesänä. Dougie Hamilton lähti, Milan Lucic lähti, Reilly Smith lähti, no lähti myös Marc Savardin sopimus, joka oli Bostonin kannalta hyvä liike. Matt Beleskey ja Jimmy Hayes ovat tulleet Lucicin ja Smithin tilalle. Saapa nähdä saavatko he korvattua seurasta lähdön tehnyttä kaksikkoa. Näyttäisi siltä, että Bostonissa ensi kaudesta tulee vähintäänkin mielenkiintoinen.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu