NHL:ssä kesän varaustilaisuus on saatu pakettiin.

Floridassa käytiin läpi seitsemän kierrosta Suomen aikaan perjantain ja lauantain välisenä yönä sekä lauantaina iltapäivällä ja alkuillasta.

Suomalaisia varattiin lopulta melkoinen määrä, peräti 13 (lue lisää ja katso kaikki varaukset).

Draftia seurannut toimittaja Ilari Savonen nostaa esille viisi pointtia menneestä draftista:

1. Nopeita hakuja heti toisen kierroksen alkuun

– Ensimmäisellä kierroksella Mikko Rantasen valinta suomalaisista ei ollut mitenkään yllätys. Colorado Avalanche on hänelle varsin hyvä osoite ja siellä roolia on varmasti vielä aikanaan hyvin tarjolla. Onko heti ensi syksynä, niin sitäpä on vaikea sanoa. Toisen kierroksen alkuun tärähti heti suomalaisuutisia, kun Carolina Hurricanes otti vuorolla 35. Kärppien Sebastian Ahon. Kärpille mestaruuden ratkaissutta hyökkääjää pidettiin vahvana mustana hevosena, mutta ehkä ei ihan vielä toisen kierroksen alkuun. Mutta ei missään nimessä huono valinta Hurricanesilta, sillä Ahossa on paljon potentiaalia pelaajana. 17-vuotiaalla suomalaislaiturilla tuleva kausi tulee olemaan isolla todennäköisyydellä todellinen läpimurtokausi ja murtautuminen vastuupelaajaksi Liigassa. Siihen hänellä on kykyä, sillä hän on jo nyt huomattavan ”kypsä” pelaajana. Todella vastuuntuntoinen ja yllättävän hyvä kahden suunnan pelaaja jo nyt. On projektipelaaja ja hänen kohdallaan voi olla, että vaaditaan Hurricanesilta hieman kärsivällisyyttä. Tai sitten ei, Voi ottaa nopeita kasvuaskeleita lisää nopeallakin aikavälillä. Ensi vuosi näyttää paljon suuntaa. Hieman myöhemmin varattu Roope Hintz on myös mielenkiintoinen tapaus ensi kaudella. Vaihto HIFK:hon ja siellä uudet haasteet, mitä se sitten tuokaan eteen? Väläytellyt osaamistaan, mutta lähteekö jalostumaan huippupelaajaksi?

2. Yllättäviä suomalaisvetoja ja valitsematta jättämisiä

– Yhteensä 13 suomalaisvarausta, mikä on varsin hieno määrä. Se ei toki kerro siitä, että suomalaisten NHL-pelaajien määrä lähtisi nopeasti kasvuun, mutta kertoo siitä, että suunta suomalaisessa pelaajatuotannossa alkaa olla varsin hyvä. Tämän draftin pelaajista ainakin muutamalle voi povata helpolla pitkääkin NHL-uraa ja Leijonien avainpelaajien joukkoon kasvamista. Joka tapauksessa joukkoon mahtui pari erikoisuutta. Varsinkin Dallas Starsin maalivahtiveto kuudennelta kierrokselta, Markus Ruusu, herätti paljon ihmetystä. Starsin Euroopan kykyjenetsijäpomo Kari Takko tietää varmasti mitä tekee ja Ruusu saattaa ollakin melkoinen musta hevonen hakuna. Mutta samalla ihmetystä herätti se, miten alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hyviä otteita esittänyt Veini Vehviläinen jäi ilman varausta. Moni puhuikin siitä, että varasiko Stars vahingossa Ruusun Veiniläisen sijasta. On hyvä muistaa se, että maalivahdit ovat aina omanlaisia tapauksia ja onpahan esimerkiksi HIFK:n Ville Hussokin ”ohitettu” kertaalleen. Mikäli Veiniläinen täräyttää pöytään vahvan kauden, niin hänet varmasti huomioidaan ensi kesänä. Muuten suomalaisten lukuisaan joukkoon mahtui paljon odotettuja varauksia. Muutama ”ajoissa” tullut veto, kuten Detroit Red Wingsin kolmannen kierroksen varaus Vili Saarijärveen ja niin edelleen. Saarijärvi ja seitsemännen kierroksen Columbus Blue Jacketsin varaus Markus Nutivaara voivat olla melkoisia tarinoita ensi kaudella hallitsevan liigamestarin Kärppien takalinjoilla. Heihin kannattaakin kiinnittää huomiota ja esimerkiksi Blue Jacketsin kykyjenetsijä Josef Boumedienne, jolle voi paljon krediittiä antaa Nutivaaran varaamisesta, tietää todella hyvin sen, että mitä Blue Jackets saikaan nyt haltuunsa.

3. Ruotsalaispuolustaja the putoaja

– Veiniläinen ei suinkaan ollut ainut lupaus, joka jäi kokonaan varaamatta kesän NHL-draftissa. Saman kohtalon jakoivat muun muassa Slovakian maalilla alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa hurmannut Denis Godla sekä väkevää nousua SHL-menestyjän Skellefteån takalinjoilla viime aikoina tehnyt ruotsalaispuolustaja Sebastian Aho, jonka odotettiin menevän vähintään 5-6 kierroksen kohdalla uuteen osoitteeseen. Ruotsalaispelaajien kohdalla tapahtui varsin mielenkiintoisia putoamisia myös draftin sisällä. Esimerkiksi rakingeissa pitkään aivan ykköskierroksen alkupuoliskolla keikkunut puolustaja Oliver Kylington valui aina toisen kierroksen viimeiselle pickille asti, mikä oli todella iso yllätys. Mutta totta kai, hänet riveihinsä nappasi Calgary Flames, joka kyykytti jo perjantaina Boston Bruinsin kanssa tehdyssä treidissä, jossa Dougie Hamilton siirtyi Flamesiin. Sinänsä siis Flamesia ei varmasti haitannut yhtään, että Färjestadia edustava Kylington tipahti alemmas ja alemmas. Heti Kylingtonin perään varattiin Jeremy Bracco, joka myös oli vähintään pienehkö putoaja ennakkorankingien suhteen. Toronto Maple Leafs sai hänestä paljon nopeutta ja potentiaalisen tehokkaan hyökkääjän itselle, mitä tuore päävalmentaja Mike Babcock ei varmasti kovin pahalla mielellä vastaan ota.

4. Eksoottiset maat herättivät huomiota

– Oli Hollanista kotoisin olevaa hyökkääjää ja kiinalaista! Ei ruokaa, vaan kiinalaissyntyinen pelaaja. Johan. Toki Penguinsin valinta, Daniel Sprong, jolla on hollantilaista perää, on viettänyt aikaa jo pitkään Kanadassa ja on ollut myös tehokas juniorisarjoissa tuoreeltaan. Hän on ilman ihmettelyjä varsin potentiaalinen laituri Penguinsille. Sen sijaan New York Islandersin kuudennen kierroksen varaus Andong Song on aikamoinen arvoitus. Mutta samalla aika mielenkiintoinen haku Islandersilta. Seuran omistaja Charles Wang haistaa tässä varmasti pienen markkinaraon kiinalaisen jääkiekkoilun kannalta. Ylipäätänsä on iso asia jopa koko jääkiekkoilun kannalta, että jääkiekko ottaa jalansijaa Kiinassa, minkä markkina-arvoa on kovin turha vähätellä mitenkään. Populaa kun siellä riittää aivan pirkuleesti. Joka tapauksessa muutama melkoisen mielenkiintoinen poiminta nousi pinnalle tästä draftista.

5. Treidejä nähtiin, superkauppoja vielä odotellaan?

– Kuhina NHL-draftin yhteydessä on ollut melkoinen varsinkin siirtomarkkinoiden suhteen. Hamilton treidattiin Bruinsista, Milan Lucic samoin samasta osoitteesta Los Angeles Kingsiin. Mutta vielä muut niin sanotut superkaupat odottavat itseään. Toki Ryan O’Reillyn siirtyminen Buffalo Sabresiin oli varsin messevä kauppa. Mutta vielä treidiä ”odottavat” muun muassa Chicago Blackhawksin Patrick Sharp ja Toronto Maple Leafsin Phil Kessel, eli tähtiloistetta markkinoilla on vielä vaikka kuinka. Eli mielenkiintoisia päiviä on tiedossa vielä ennen heinäkuun alkua, milloin vapaiden pelaajien markkinat lähtevät liikkeelle. Liikkeitä tulee tapahtumaan, se on aivan varmaa. Ja onpa muitakin nimiä markkinoilla. Carolina Hurricanesin Jeff Skinner ja niin edelleen.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen