Markkasen piinapenkissä Tomas Zaborsky: ”Miksi olisin huolissani maalimäärästäni?”

© Kuva: Ilari Savonen

Helsingin IFK on yksi Liigan kovavireisimmistä joukkueista. Liigan piste per peli –taulukkoa johtava ja pisteissä viidentenä oleva IFK on voittanut viimeisestä yhdeksästä pelistään seitsemän.

Samaan aikaan joukkueen kovimmat tähdet ovat nostamassa tasoaan. Juuso Puustinen on viimeistellyt jo maalin palattuaan pitkältä sairastupakeikalta, Joonas Rask on mättänyt kauden kaikki viisi maaliaan kuudessa viime pelissä ja slovakkihyökkääjä Tomas Zaborsky on jäänyt seitsemässä viime pelissä vain kerran ilman henkilökohtaisia tehomerkintöjä.

Zaborskyn pelaamisessa onkin nähty valtava muutos syksyn ensimmäisiin otteluihin. Zaborsky tunnustaa, ettei ollut kauden alussa lähelläkään parasta tasoaan.

– Se oli odotettua, ettei alusta tulisi kovin hyvää. Minulla oli leikkauksia kesällä, enkä päässyt harjoittelemaan niin kuin halusin. Aloitin sen käytännössä, kun tuli IFK:hon. Silloin oli elokuun 17. päivä. Kauden alkuun oli kaksi viikkoa, joten tiesimme, ettei peli kulkisi vielä alussa hyvin. Jatkoin kovaa ja tasaista harjoittelua salilla sekä jäällä ja sen ulkopuolella. Lopulta tämä on tuonut tulosta, sanoo Zaborsky SuomiKiekko-sivustolle.

HIFK:n aamujäitä edeltävillä loukkaantuneiden pelaajien vuorolla luisteli enää Sebastian Moberg, kun jossain vaiheessa sairaslistalla oli liki kaksi kentällistä miehiä.

– Olemme saaneet pelaajamme terveiksi. Joukkueessa käydään kovaa kilpailua. Kaikki neljä kenttää pelaavat tasaisesti ja pysymme virkeinä. Pitää olla tyytyväinen siihen, että voitamme pelejä, Zaborsky myöntää.

Eri roolissa ylivoimilla

Zaborsky jätti Suomen jäät SM-liigan maalikuninkaana keväällä 2012. Tällä hetkellä miehen tehot ovat 5 maalia ja 19 maalisyöttöä.

– On mennyt aika hyvin. Tunnen oloni hyväksi. Kuntoni on parantunut ja jalat tuntuvat vahvoilta. Luomme paljon maalipaikkoja ja olen hyvilläni siitä, että pystymme auttamaan joukkuetta maaleilla, Zaborsky sanoo.

Zaborsky on kuitenkin pelannut viimeksi kauden 2009-10 siten, että on maalisyöttöjä on maaleja enemmän. Eivät syöttöpisteet vähäisiä ennenkään ole olleet, mutta slovakki on jo nyt enää viiden pisteen päässä omasta yhden kauden syöttöennätyksestään (24 syöttöä Ässissä 2011-12).

–  Ehkä kaverit pääsevät paremmin paikoille ja kun näen heidät vapaana, syötän. Syöttelin ennenkin, mutta ehkä ennen muut eivät tehneet niistä. Suurin ero entiseen on kenties ylivoimapelissä. Pelaan enemmän pelintekijän paikalla, joten saan liikutettua kiekkoa paremmin. Ennen pelasin maalin edessä. Siinä ei pääse syöttelemään vaan vain laukomaan, kun saa kiekon. Tässä on suuri ero. Sivustalla pelatessa syöttöjä tulee enemmän, Sotshin olympialaisissakin viime talvena Slovakiaa edustanut Zaborsky sanoo.

Pistepörssin kymmenennellä sijalla oleva syöttöpörssin viitonen ei murehdi sitä, että maaleja on syntynyt vasta viisi. Toki täytyy muistaa, että hän pelasi kuusi ensimmäistä peliä maaleitta ja että miehen kokonaisvaltainen pelaaminen ja työnteko joukkueen eteen ovat parantuneet viime viikkoina huimasti.

– Miksi huolehtisin? Joukkue pelaa todella hyvin ja pisteitä tulee. Ketjumme tekee 2-3 maalia illassa. Se on hyvä. Sitten arveluttaisi, jos paikkojakaan ei olisi. Niitä kuitenkin tulee, ja maalejakin tulee vielä. Sitten, kun paikka tulee, on kiekko laitettava maaliin.

”Voitimme Skellefteånkin”

Zaborskyn ja HIFK seuraava haaste on CHL:n puolivälierissä vastaan tuleva ruotsalainen Frölunda.

– Valmentajien mukaan he pelaavat hyvää aggressiivista kiekkoa. Katsomme vielä videoita ja aiomme olla valmiita mihin vain. Skellefteåkin on yksi parhaista ruotsalaisista, ja voitimme heidät kotona, Zaborsky muistuttaa.

Frölunda on tällä hetkellä SHL:ssä toisena. Se hävisi lauantaina kotimaansa liigassa HV-71:lle vieraissa 1-3.

– Tarvitsemme hyvän alun ja meidän on oltava kärsivällisiä. He eivät häviä kovin usein. He ovat hyvä joukkue, ja sitä pitää kunnioittaa ja yritettävä parhaamme, linjaa Zaborsky.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004