Hannu Jortikka huolissaan leiripäivien vähyydestä – ”Ei suomalaisen jääkiekkoilun hyväksi”

© Kuva: www.hawk.ru

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Hannu Jortikka on huolissaan Suomen jääkiekkomaajoukkueiden leiripäivien vähenevästä määrästä.

Miehen mukaan Kanadan MM-kisoihin valmistautuva ryhmä antaa valtavasti tasoitusta muun muassa isäntämaalle asian suhteen.

– Leireily on ollut vaikeaa koko vuoden. Maajoukkueaikaa kavennetaan koko ajan ja minä en jaksa uskoa, että se on suomalaisen jääkiekkoilun hyväksi. Nuorten maajoukkueenkin pitäisi saada rauhassa keskittyä MM-kisoihin ja leiripäiviä pitäisi saada lisää, Jortikka toteaa SuomiKiekko-sivustolle.

– Meillä ei ole sellaista kanadalaista mallia. He pelaavat tällä hetkellä jo pelejä ja ovat jo valmiita. Me vasta olemme lähdössä sinne, joten tiettyjä ongelmia on, Jortikka harmittelee.

Suomi on ikäluokan hallitseva maailmanmestari, mutta Jortikka muistuttaa, että tänä vuonna on taas täysin eri karkelot.

– Kokemuksesta voin sanoa, että kisat ovat aina erilaiset Pohjois-Amerikassa kuin Euroopassa. Isoin ero on kenttä. Aikaa ja tilaa on vähemmän. Peli on fyysisempää ja uskallan väittää, että tuomarilinja poikkeaa eurooppalaisesta.

Suomen tämän vuoden alustavassa MM-ryhmässä on seitsemän viime vuoden maailmanmestaria. Jortikka peräänkuuluttaa kuitenkin uusien vastuunkantajien esiintuloa.

– Toivon, että meillä on paljon ”liidereitä”. Meillä on Ville Husso, Juuse Saros, Kasperi Kapanen ja kapteeni Artturi Lehkonen, jotka voivat ottaa vastuuta. Toivottavasti myös nuoremmista löytyy yllättäjiä.

Suomi aloitti leireilyn sunnuntaina Vierumäen Urheiluopistolla. Ryhmään tulee liittymään vielä neljä puolustajaa Pohjois-Amerikan jäiltä: Julius Honka, Erik Autio, Mika Ilvonen ja Alex Lintuniemi sekä hyökkääjä Juho Lammikko. Miehet ovat yhtä lukuun ottamatta päävalmentajalle tuttuja.

– Muut Amerikasta tulevat vahvistukset ovat minulle tuttuja, paitsi Julius Honka. Hänen pelaamistaan minä en ole koskaan nähnyt luonnossa. Muut neljä pelaajaa olivat mukana siellä Lake Placidin kahden viikon rypistyksessä. Siinä ajassa ehtii oppimaan pelaajat. Olemme olleet yhteydessä heidän valmentajiinsa ja scoutit ovat jakaneet tietoa.

Suomi pelaa ennen MM-kisojen kaksi harjoitusottelua, jonka jälkeen lopullinen kisajoukkue lyödään viimeistään lukkoon.

– Meillä on kaksi harjoitusottelua, jonka jälkeen teemme lopullisen joukkueen. Sitten lähetämme poikia kotiin, joko tänne Eurooppaan tai heistä sinne Pohjois-Amerikkaan. Menemme päivä kerrallaan nyt ja katsomme millainen joukkue meille lopulta muodostuu.

Efe Tüze