Markkasen piinapenkissä Lennart Petrell: ”Tämä on kausi, jolla pelaan MM-kisoissa!”

© Kuva: Juha Tamminen

Luulajaan täksi kaudeksi siirtynyt Lennart Petrell palaa kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen Leijoniin tänä viikonloppuna Karjala-turnauksessa. Voimahyökkääjä oli joukkueen ensimmäisissä harjoituksissa varsin fyysisessä ketjussa yhdessä Petteri Wirtasen ja Harri Pesosen kanssa. Turnauksen avausottelussa ketju on kuitenkin huilivuorossa.

Kutsu Leijoniin ja pääsy tutun valmennusjohdon (Kari Jalonen, Ville Peltonen) alaisuuteen oli saanut Petrellin todella hyvälle tuulelle, mikä näkyi myös SuomiKiekko-sivuston piinapenkin vastausten laadussa ja suoruudessa.

Miltä tuntuu olla pitkästä aikaa Leijonissa?

Hyvältä! On hienoa päästä takaisin näihin hommiin ja ylipäätään pienelle pyrähdykselle kotikaupunkiin.

Tuliko kutsu yllätyksenä?

Omat pelit Luulajassa ovat mietityttäneet sen verran, etten enää jännitä tätä asiaa etukäteen. Kutsu tulee jos on tullakseen. Fokus on seuratoiminnassa ja sitä kautta kutsu tulee. Ei tätä jaksa enää miettiä tai murehtia näin vanhemmalla iällä.

Tuntuivatko harjoitukset tutuilta, kun ne johti sinulle tuttu päävalmentaja?

Totta kai! HIFK:ssa teimme pitkään kimpassa hommia. Nyt on mukana vanhoja pelikavereita, osa heistä on jo eri roolissakin. He ovat niitä ihmisiä, joiden kanssa on Suomesta uran parhaat muistot. Se teki olon kotoisaksi.

Miltä Pesonen-Wirtanen-Petrell –ketju tuntui?

Olimme ainoa ketju, joka oli plussalla harjoitusten peliosuudessa. Valmiita ollaan. Hiomme vielä parit yv-kuviot kuntoon, niin olemme valmiina.

Millaista roolia uskot, että teille kaavaillaan?

Ehkä saamme kuitenkin palaveerata ylivoiman suhteen aika paljon, jos haluamme sitä oikeasti pelata (nauraa). Jokaisen vahvuudet ovat kahden suunnan pelaamisessa. Ei tänne oteta ketään muilla kuin omilla vahvuuksilla. Varmasti pelaaminen tulee olemaan sitä: Tiukkaa puolustamista ja hyvää energiaa hyökkäyksessä.

Meillä on fyysiset laiturit ja ”Pera” pystyy myös fyysiseen peliin, jakaa kiekkoa ja on hyvä aloittaja. Olemme hyvä sekoitus. Maailmanluokan sentterin ympärille on hyvä rakentaa ketju (Petrell tönäisee tämän sanoessaan ohi kulkevaa Wirtasta kylkeen).

”Oikea ratkaisu mennä Ruotsiin”

Petrell pelaa ensimmäistä kauttaan Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä. Hän on raivannut joukkueesta hyvin oman paikkansa, ja on Ruotsin perinteikkään suurseuran ehdottomia runkohyökkääjiä.

Petrell siirtyi länsinaapuriin Sveitsin liigan Geneve-Servettestä ja on viihtynyt hyvin.

Miltä oleminen ja eläminen Ruotsissa on tuntunut?

Minut on otettu joukkueeseen hyvin vastaan. Kaupunki on mukava, ja asiat on hoidettu viimeisen päälle. Oli pelillisestikin oikea ratkaisu mennä sinne. SHL on huippusarja, enkä ollut vielä pelannut siellä, joten tämä oli minulle hyvä mahdollisuus. Meillä on hyvä joukkue ja hyvät valmentajat. Pelisuunnitelma on selkeä.

Vaikka olin viime vuonnakin hyvässä joukkueessa, on nyt pelaamisessa enemmän struktuuria. Tämä sopii minulle paremmin, koska olen sellaiseen tottunut. Vaikka Sveitsissäkin oli aina selkeä pelisuunnitelma, oli siinä aina aika monta variaatiota.

Miten tuollainen voimahyökkääjä sopii SHL:n pelityyliin?

Pelaajat ovat taitavia ja kaukalot isoja, mutta paljon luistelua sielläkin vaaditaan. Se sopii minulle. Ei siellä kuitenkaan liikaa voimahyökkääjiä ole. Pelityylini sopii siihen liigaan hyvin. Toki kestää aina aikansa, kun menee uuteen paikkaan, sarjaan ja joukkueeseen, että oman pelaamisen kulmat hioutuvat.

”Olen etsinyt paikkaani”

Petrell on luonteeltaan ja pelityyliltään pelaaja, joka saa joukkueissaan hyvin nopeasti fanit puolelleen. Hänen uransa on kuitenkin kulkenut ylä- ja alamäkiä HIFK:ssa keväällä 2011 voitetun SM-kullan jälkeen. Petrell on tuon jälkeen pelannut Edmonton Oilersissa, työsulun aikana taas HIFK:ssa, Sveitsissä ja nyt siis Ruotsissa.

MM-kisoissa mies ei ole vielä pelannut. HIFK:n mestaruuskeväänä silloinen päävalmentaja Jukka Jalonenkin myönsi, että ilman finaalien alla saamaansa nilkkavammaa Petrell olisi ollut Bratislavan-joukkueessa mukana. Vuotta myöhemmin mies oli viimeisten kisajoukkueesta pudonneiden joukossa.

Oletko HIFK:sta lähdön jälkeen jollain tavalla etsinyt paikkaasi?

Tuo pitää varmasti paikkansa. Pohjois-Amerikassa tuli paljon oppia, ja roolini oli erilainen siellä. Sanoit aika hyvin, ehkä oman paikan löytymisessä on kestänyt. Nyt tuntuu siltä, että itseluottamus on hyvä, olen hyvässä kunnossa ja kaikki palikat ovat kohdallaan. Nyt vain vaatii rohkeutta ja viimeistä itseluottamusta laittaa ne kasaan. Ehkä viimeinen tarvittava luotto omaan tekemiseen hyökkäyspäässä on ollut viime vuosina kateissa. Se on asia, johon olen keskittynyt. Harmittaa, kun on ollut kuusikin paikkaa yhdessä pelissä eikä kiekko ole mennyt maaliin. Se alkaa olla välillä jo surkuhupaisaakin.

Eli kaipaat lisää tehoja?

Ehdottomasti! En kuitenkaan voi olla se pelaaja, joka varastaa muusta pelistä tehojen kustannuksella. Vahvuuteni ovat yleispelaamisessa. Moni valmentaja – kuten ”Kojo” – on varmasti tyytyväinen, vaikka en tekisi maaliakaan, mutta hoidan hommani muuten tällä viikolla. Maalit eivät itsetarkoitus.

Onko tämä viimein se kausi, kun pelaat itsesi MM-kisoihin?

Tämä on juuri se kausi! Sillä fiiliksellä olen tullut tänne. Nyt minulle on annettu paikka heti ensimmäiseen turnaukseen. Se kertoo uskosta, jota valmennusjohto tuntee minua kohtaan. Olen yksi heistä, joilla on mahdollisuus kisoihin. Nyt ei ole muusta kuin itsestä kiinni, miten mahdollisuuden käyttää ja millaisen roolin saan joukkueesta pelattua. Tämä on uusi hieno mahdollisuus. On upeaa palata Leijoniin ja Helsinkiin. Intoa on ainakin paljon!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen