Markkasen piinapenkissä Jarkko Immonen: Kapellimestari johti kliseiden kautta

© Kuva: Ilari Savonen

Suomi jatkoi päävalmentaja Kari Jalosen aikakautta Leijonien päävalmentajana 6-2 –voitolla Venäjästä. Yksi voiton arkkitehdeistä oli jälleen kerran useamman päävalmentajan luottoleijona, keskushyökkääjä Jarkko Immonen.

Kokenut sentteri johti jälleen Suomen ykköskenttää Janne Pesonen ja Antti Pihlström laidoillaan, eikä kenellekään voinut tulla yllätyksensä se, että Immonen merkkautti Suomen kahdessa ensimmäisessä maalissa tehot 1+1. Kokemus on osoittanut, että Karjala-turnausta ei voi viedä läpi ilman, että Immonen halutaan pelien jälkeen median eteen.

Jarkko, mitä sanot pelistä?

Alku oli vähän nihkeä, mutta toisessa saimme hyvän temmon päälle ja myllytystä. Se oli hyvä. Kolmannessa puolustimme hyvin, vaikka hyökkäys ei enää ollutkaan kuosissa. Peli oli kuitenkin hyvin hallussa koko ajan.

Ensimmäiset kymmenen minuuttia Venäjä tuli varsin kovaa päälle, miltä se vaihe tuntui?

He koittivat kyllä, ja saivat ylivoimaakin. Siihen tuli meiltä hyvät tapot, ja maalivahti hoiti loput. Venäjällä oli muutama paikka, mutta Engren otti hienoja koppeja.

Millä te käänsitte pelin?

Alun jälkeen aloimme mennä päälle tiiviimmin yhdessäkin, että saimme katkoja heidänkin päässään ja pääsimme sinne päähän pelaamaan. Alussa avut olivat liian kaukana, kun yksi meni päälle ja muut vähän odottivat. Sitten aloimme mennä yhdessä päälle.

Suomen joukkueena pelaaminen on kiistaton etu Leijonille. Tämä ilta taisi olla jälleen esimerkki siitä?

Se on ollut vahvuutemme ja niin sen pitää ollakin, vaikka se klisee onkin.

Eikä ollut ensimmäinen kerta, kun tällä joukkuepelaamisella kaadetaan nimenomaan Venäjä?

Ei tosiaan (naurahtaa). On aina hienoa voittaa, ja tänään tuli aika selkeät luvutkin. Tunnelma oli hieno. Ehkä venäläiset pelin edetessä hiljenivätkin. Oli hienoa pelata. Ensimmäisessä pelissä tunnelma oli vaisu, jos mekin kyllä olimme. Siinäkin mielessä mentiin eteenpäin.

Välipäivä auttoi

Turnauksen avanneessa Tshekki-ottelussa Suomi piti kiekollisen pelaamisen suhteellisen yksinkertaisena, mutta Venäjää vastaan Leijonat esiintyi huomattavasti rohkeammin. Kiekkoa ei heitetty enää läheskään niin paljoa päätyyn, vaan nyt Suomi pelasi.

Toki parantaminen oli ymmärrettävääkin, sillä tätä ottelua varten Suomi oli suurin piirtein tuplannut harjoitusmääränsä Jalosen alaisuudessa.

Missä määrin pelaaminen oli tänään helpompaa?

Ensimmäinen peli on aina vaikea, kun on uudet jutut ja uusia jätkiä. Kun olemme yhdessä ja käymme systeemiä läpi, niin se auttaa. Sen avulla olemme tiiviimpiä, niin kuin tänään nähtiin toisesta erästä lähtien.

Millainen perjantainne oli joukkueen kesken?

Kävimme jäällä ja palavereissa juttuja läpi. Kyllä se aina auttaa.

Kerrotko pähkinänkuoressa ne Jalosen haluamat pelin pääperiaatteet?

Koitamme ylimiehittää puolustuksessa, että saisimme katkoja ja kääntöjä sitä kautta. Puolustusta on käyty enemmän läpi. Hyökkäyspelin paineeseen keskityttiin myös ja se alkoi toimia tänään, että saimme yhdessä paineen sinne. Koko ajan näitä juttuja tulee.

Sinulla on kokeneen pelaajan rooli tässä joukkueessa. Ajatteletko sitä?

Sen tiedostan, että en ole enää nuorimpia pelaajia! Se on kuitenkin ollut Suomen maajoukkueessa hyvä asia, että kaikki ovat omalla tavallaan johtajia. Kukaan yksittäinen pelaaja ei yksin vaadi asioita, vaan yhdessä mennään koko ajan ja kaikki kannustavat toisiaan.

Kaikki tämä lupaa hyvää Ruotsi-peliä ajatellen.

Tästä tuli hyvää fiilistä. Eiköhän huomennakin ole hyvä tunnelma ja hieno peli.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen