Markkasen piinapenkissä Ilari Filppula: Leijonien ykkössentteriksi?

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen keskushyökkääjätilanne meni kesän siirtojen myötä täysin uusiksi Jori Lehterän ja Petri Kontiolan siirryttyä NHL-jäille. Karjala-turnauksessa suurta vastuuta keskikaistalta hamuaa mm. Ilari Filppula, joka esiintyi viikonlopun avausottelussa Tshekkiä vastaan erittäin pirteästi.

KHL:stä Sveitsiin täksi kaudeksi siirtynyt Filppula pelasi torstaina vasta uransa seitsemännen A-maaottelun, ja miehen lopullista pääsyä kirkkaimpiin parrasvaloihin myös maajoukkuetasolla on odotettu jo jonkin aikaa. Nyt Filppula on ottanut tuolla tiellä jo yhden ottelun perusteella ison ja vakaan askeleen eteenpäin.

Mitä mieltä olet siitä, millaisen roolin sait Tshekkiä vastaan?

Olin todella positiivisesti yllättynyt rooliini. Saimme aloittaa ylivoimia ja pelata paljon. Pystyimme vastaamaan rooliin hyvin. Loimme hyvin paikkoja, ja teimme ylivoimalla tärkeän maalin. Toki paljon jäi parannettavaa ja oman pään pelaamista pitää parantaa.

Oliko yllätys, että ketjun peli ja varsinkin ylivoima löysivät uomansa noinkin hyvin?

Vähän se yllätti, mutta olihan siinä pelaajia, jotka pelaavat ylivoimaa omissa joukkueissaan ja siinä oli yksilötaitoa sen verran, että se sujui. Eikä ylivoimapelaaminen ole niin kovin erilaista seuratasolla kuin maajoukkueessakaan. Yritimme myös pitää pelin yksinkertaisena, että saimme laukauksia. Sieltä niitä rakoja löytyy.

Miten vähäinen harjoitusmäärä vaikutti?

Meillä oli yksi varsinainen harjoitus alla, mutta kaikki ovat pelanneet koko elämänsä jääkiekkoa. Tietyt asiat tulevat selkäytimestä. Kun vastustaja on hyvä, ja marginaalit pieniä, voi peli kääntyä pienestäkin asiasta. Nyt on alla harjoituksia lisää, ja olemme seuraavassa pelissä vahvempia.

Olet pelannut A-maaotteluita varsin vähän urasi pituuteen nähden. Olisiko tämä kausi se, jolloin teet läpimurtosi myös maajoukkueessa?

Kuten sanoit, pelejä ei ole paljoa. Tavoitteena on aina, että voisi lyödä läpi kansainvälisellä tasolla. Tavoite oli sama viime kerrallakin, eikä muutu mihinkään, niin kauan kun saa kutsuja. Tarkoituksena olisi myös se, että rooli olisi isompi ja isompi. MM-kisat ovat tavoitteena.

”Euroopan hienoin paikka pelata”

Filppula edustaa siis nykyään Sveitsin liigan Luganoa. Seura on yksi Sveitsin varakkaimpia ja perinteikkäimpiä. Siirto Moskovasta Etelä-Eurooppaan on tuntunut toistaiseksi pelkästään positiiviselta.

Filppulan sopimus Luganon kanssa on kaksivuotinen.

Miltä peli Sveitsissä on tuntunut?

Se on taas erilaista, niin kuin Liigassa ja KHL:ssäkin. Peli Sveitsissä on vapaampaa. Suomessa peli on todella organisoitua. Joka joukkueella on selkeät systeemit, joita noudatetaan. Vaikka joukkueella olisi systeemikin, niin pelaajat eivät ole siinä vahvimmillaan, että siinä pysyttäisiin 60 minuuttia. Siellä tulee paljon tilanteita molempiin päihin. Liigan suurin kehitysasia olisi se, että joukkuepeliä pitäisi saada tiiviimmäksi.

Yksilötaitoa on, ja hyökkäyssuunnan nopeudessa sveitsiläiset ovat todella hyviä. Yhtään ei auta nukkua, muuten tulee 3-1- ja 3-2 –hyökkäyksiä. Puolustajat tukevat hyvin hyökkäyksiä ja ovat aina valmiina lähtemään hyökkäyksiin. Se näkyy myös siinä, että hyökkäykset kääntyvät ja tulee vastahyökkäyksiä.

Millaista sitä peliä on pelata nimenomaan sentterinä?

Hyökkäyssuuntaan on hyvä pelata, mutta puolustukseen haastavampaa. Aina ei tiedä, missä puolustajat ovat. Peli on välillä juoksemista. Siinä on omat haasteensa, mutta siihenkin oppii.

Sveitsin liiga ei välttämättä ole Suomessa kovin paljoa esillä, vaikka nyt Leijonissa on useita pelaajia sieltä. Pelipaikan valinta ei siis taida haitata maajoukkueeseen pääsyä.

Kojo (päävalmentaja Kari Jalonen) ja Jere (GM Lehtinen) ovat käyneet katsomassa pelejä, eikä suuri yleisö valitse pelaajia. Vaikka liiga ei ole niin paljoa Suomessa esillä, niin riittää, että valmennus seuraa sitä. Se ei ole huono liiga, ja sinne on vaikea päästä. Saan pelata isossa roolissa isoja minuutteja.

Mikä sai sinut siirtymään Sveitsiin ylipäätään?

Sveitsi on aina ollut paikka, johon olen halunnut päästä. Sitten tuli vielä mahdollisuus päästä Luganoon, joka on varmasti Euroopan paras paikka pelata. Meille tuli perheenlisäystä, ja sekin vaikutti asiaan. Sveitsi on perheystävällinen liiga ja maa verrattuna Venäjään. Muutkin asiat vaikuttavat joskus, eivätkä pelkät pelilliset.

”Maalivahtia autettava enemmän”

Suomen vastus kovenee lauantaina huomattavasti, kun kaukalossa luistelee vastaan Venäjä. Tshekki on matkassa ilman KHL-miehiä, mutta Venäjä heittää laatikkoon mm. Ilja Kovaltshukin ja Aleksander Radulovin.

Millainen ottelu on luvassa?

Puolustuksen pitää olla tiiviimpi, ja viisikkona on pelattava paremmin. Venäjä olisi varmasti pystynyt muutaman maalin enemmän tekemään niistä paikoista, joita Tshekki sai, vaikka maalivahtimme pelasi todella hyvin. Pitää auttaa maalivahtia enemmän, ettei hänen tarvitse seistä päällään joka vaihdossa. Ruotsi voitti Venäjän, joten ei se ole mikään ylitsepääsemätön este.

Oletko saamassa ison roolin Venäjääkin vastaan?

Lähtökohdat näyttävät hyviltä, mutta siihen pitää sitten vastata. Jos ei onnistu, niin mukana on paljon muitakin hyviä pelaajia, jotka haluavat sen roolin. Ei se itsestään selvää ole. Nyt näyttää, että saan tämän mahdollisuuden tässä turnauksessa, ja se pitää käyttää hyväksi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen