Tällä viikolla ei tule tavallista viikkokatsausta, vaan perehdyn laajemmin Edmonton Oilersin tilanteeseen. Oilers on ajautunut tilaan, jossa seuran pelaajisto on lähes kokonaisuudessaan siirtohuhuissa mukana. Oilers pelaa heikosti, mutta en puutu tässä kolumnissa niinkään Oilersin pelillisiin otteisiin vaan tarkastelen tilannetta puhtaasti mahdollisten siirtojen kannalta.

Tapaus 1: David Perron

David Perronia on huhuttu kaikista eniten kaupattavaksi Oilersin kokoonpanosta. 26-vuotiaalla kanadalaislaiturilla on sopimustaan jäljellä tämän kauden jälkeen yksi kausi. Perronia on viety huhuissa Columbukseen, St. Louisiin, Philadelphiaan ja Pittsburghiin.

Perronin kauppaamisesta tekee hankalan se, ettei Oilersilla ole paljoa Perronin tasoisia laitureita. Oikeastaan Jordan Eberle ja Taylor Hall ovat ainoat Perronia paremmat laiturit seuran pelaajapakassa.

Oilers haluaisi hankkia sentterin. Perronilla on vaihtoarvoa, mutta ei hänellä vielä saa ykkösketjun NHL-sentteriä. Oilers joutuisi antamaan Perronin lisäksi vielä jotain muutakin, jos seura haluaisi hankkia kärkisentterin samalla, kun vaihtaa laiturinsa pois.

Vahvat huhut olivat tällä viikolla viemässä Perronia Columbukseen, mutta Edmonton Journalin mukaan neuvottelut Columbuksen ja Edmontonin välillä ovat viilenneet. Sama viesti on myös havaittavissa Blue Jacketsin seurapomon Jarmo Kekäläisen puheissa.

Todennäköisesti Blue Jackets ei halua kaupata Artem Anisimovia, jota Edmontoniin on huhuttu, sillä seuran vakiosentteri Brandon Dubinsky on sairastuvalla.

Yhtä kaikki, jos pitäisi huhujen perusteella veikata yksi Oilers-hyökkääjä, kuka saa lähtöpassit tämän kauden aikana, veikkaisin Perronia. Häntä huhutaan niin moneen suuntaan ja niin vahvojen huhujen kera, että en ihmettelisi, jos kanadalaislaituri saisi pakata jossain vaiheessa tavaransa ja lähteä Edmontonista.

Tapaus 2: Justin Schultz

Justin Schultzin nimi on noussut mukaan siirtohuhuihin, sillä joidenkin mielestä kanadalaispakin osakkeet Oilers-valmennuksen silmissä ovat tipahtaneet roimalla kädellä alaspäin. Schultzia on huhuttu eritoten Philadelphiaan.

TSN:n toimittaja Bob McKenzie pohti tällä viikolla sitä, että ehkä Philadelphia Flyersin ja Oilersin välinen pelaajakauppa, jossa Schultz ja Brayden Schenn vaihtaisivat päikseen seuroja, voisi toimia.

NJ.comin toimittaja Randy Miller puolestaan lisäsi kauppaan vielä muita palasia ja sai tällaisen kokonaisuuden aikaan: Perron ja Schultz Philadelphiaan ja B. Schenn, Luke Schenn ja Robert Hägg Edmontoniin.

Millerin ehdottama kauppa olisi sellainen, joka voisi hyödyttää molempia. Flyers saisi kiekkoa liikuttavan, oikealta ampuvan pakin (Schultz), ja Oilers saisi sentterin (B. Schenn). Oilers saisi kuitenkin samalla Millerin ehdotuksessa puolustukseensa lisävahvuutta (L. Schenn ja Hägg).

Flyersin seurapomo Ron Hextall sanoi The Philadelphia Inquirerin Sam Carchidille, ettei Flyers ole tekemässä siirtoja lähiaikoina. Lisää vettä myllyyn kuitenkin heitti tieto, jonka TSN:n Darren Dreger jakoi Twitterissä lauantaina: Oilersin organisaation palkkalistoilla oleva Mark Messier teki kykyjenetsijän töitä Flyersin ja Rangersin lauantaisessa ottelussa.

Philadelphian kohdalla siirtohuhuja nostattavat tiedot siitä, että Hextall on räyhännyt pelaajille, päävalmentaja Craig Berube on haukkunut pelaajia, ja pelaajat ovat Carhidin mukaan pitäneet keskenään palaverin. Ei olisi suuri ihme, jos Flyersin pakka kokisi jonkinlaisia muutoksia.

TSN:n radiotoimittaja Shawn Simpson nostaa Ottawa Senatorsin yhdeksi mahdollisista joukkueista, joka kyselisi Schultzin perään. Senators oli lähellä tehdä sopimuksen Schultzin kanssa kolme vuotta sitten.

Tapaus 3: Jordan Eberle ja Nail Jakupov

Simpsonin mukaan Oilers ja Senators olisivat käyneet myös neuvotteluja pelaajakaupasta, jonka isoimpina palasina olisivat olleet Oilers-laituri Jordan Eberle ja Senators-vahti Craig Anderson. Sportsnetin toimittajan Elliotte Friedmanin mukaan Eberlen perässä ovat myös St. Louis Blues, Boston Bruins ja Flyers.

Schultzin ja Eberlen lisäksi myös kolmas nuori pelaaja on lähes kestonimi siirtohuhuissa: venäläislaituri Nail Jakupov. Jakupovin siirtyminen maamiehensä Jevgeni Malkinin rinnalle Pittsburghiin on pitkään jatkunut huhu. Nyt kun Pascal Dupuisilla vielä todettiin veritulppa, kiihtyivät Jakupovia ja Pittsburghia koskevat spekulaatiot entisestään.

En kuitenkaan usko, että Penguins hankkisi Jakupovia. Syitä tähän on kaksi: 1) Penguins haluaa hankkia niin sanotun varman kortin, ja 2) Penguins-laituri Blake Comeau on pelannut yllättävän hyvin.

Veikkaisin, että Penguins hankkii ennemmin Florida Panthersin Brad Boyesin kaltaisen pelaajan kuin Jakupovin. Sportsnetin mukaan Penguins on jo ilmaissut kiinnostuksensa koskien Boyesia.

Oilers luopuu nuorista tähdistään vain siinä tapauksessa, jos saavat heidän tilalleen vähintäänkin yhtä potentiaalisen nuoren pelaajan.

Yksi tällainen tilanne voisi olla kauppa, jossa Eberle siirtyisi St. Louisiin ja Bluesista Oilersiin siirtyisi sentteri Patrik Berglund. Oilersin tiedetään olevan kiinnostunut Berglundista. Ruotsalaisen Berglundin ohella Edmontoniin siirtyisi myös jotain muutakin, jotta kaupassa siirtyisi yhtä paljon palkkakuluja kumpaankin suuntaan.

Tapaus 4: maalivahtiosasto

Monet ovat sitä mieltä, että Oilers hankkii ensimmäisenä kunnon maalivahdin, jos ja kun seura alkaa tehdä liikkeitä siirtomarkkinoilla.

Edmonton Journalin Jim Matheson nosti Antti Niemen nimen esiin, sillä Niemi on tämän kauden jälkeen vapaa agentti. En usko, että Sharks kuitenkaan kauppaa suomalaisvahtia paljoa ennen siirtotakarajaa. Jos Sharksin pudotuspelihaaveet ovat kadonneet siirtotakarajalle tultaessa, silloin Niemi voi lähteä.

Jos Niemi todella tulisi vapaaksi, siinä vaiheessa myös monet muut seurat olisivat suomalaisen perässä kuin pelkkä Oilers. Myös monet sellaiset seurat, joilla olisi antaa San Joselle enemmän kuin Oilersilla.

St. Louis Bluesin maalivahtikaksikko on pelannut loistavan alkukauden, mutta voittaako Blues Brian Elliotilla ja Jake Allenilla Stanley Cupia? Se on toinen kysymys. Uskon esimerkiksi juuri St. Louis Bluesin olevan Niemen kohdalla todennäköisempi vaihtoehto kuin Oilersin.

Maalivahtimarkkinat ovat tällä hetkellä NHL:ssä melko tukossa, sillä lähes jokaisessa joukkueessa on kaksi suhteellisen varmaa maalivahtia. Maalivahtien nimiä voi aina heitellä mukaan spekulaatioihin, mutta mielestäni se on tässä vaiheessa kautta vielä melko turhaa. Itse uskon, että Oilers hankkii jonkun muun pelaajan markkinoilta ennemmin kuin maalivahdin.

Yhteenveto

Ei savua ilman tulta. Edmonton Oilersia koskee tällä hetkellä niin monta huhua, että pakko niistä on joidenkin pitää paikkaansa. Voisin veikata, että ensimmäisenä palasena liikahtaa Perron. En pidä myöskään Schultzin kauppaamista täytenä mahdottomuutena.

Jos Oilers kauppaisi Schultzin, pitäisi seuran kuitenkin olla varma siitä, että he saisivat Schultzista tarpeeksi hyvän hinnan. Brayden Schenn esimerkiksi voisi olla ihan käypä hinta kanadalaispakista. Eri asia on se, että onko Flyersilla intressejä kaupata Schenniä.

Oilersin tilanne on äärimmäisen mielenkiintoinen. On olemassa vielä yksi kysymys, joka kummittelee mielessä aina silloin tällöin: Haluaako Oilers välttämättä edes menestyä tällä kaudella? Kesän varaustilaisuudessa kun odottaisi Connor McDavidin tai Jack Eichelin tasoisia pelimiehiä…

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu