Kokenut ja lähes kaikissa mahdollisissa liemissä urallaan keitetty Erkka Westerlund on ehtinyt nähdä suomalaista kiekkovalmennusta pitkällä aikavälillä.

KHL:ssä tällä hetkellä Jokereita valmentava käskijä penää suomalaiseen valmennukseen isoa muutosta.

– Meillä on edelleen valtavirtana nuorten- ja ammattilaisvalmennuksessa erittäin auktoritäärinen lähetysmitapa valmennukseen. Mun mielestä se ei vapauta urheilijoiden henkisiä voimavaroja parhaalla mahdollisella tavalla, Westerlund pohtii SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

– Jokainen pelaaja vaatii erilaisen kohtelun. Sen takia lähtisin itse lähestymään valmennusta enemmän siltä kantilta, miten pystyy auttamaan pelaajaa, että hän itse löytäisi omat voimavaransa. Ja sen, mitä hän tavoittelee urheilussa ja elämässä.

Asiasta on puhuttu viime aikoina paljon. Westerlundin mukaan muutos on ollut vielä varsin pientä.

– Valtavirta ei ole vielä sisäistänyt sitä, sisältyykö valmennukseen henkinen valmennus. Vaikka sen pitäisi olla kaiken valmennuksen lähtökohta. Se on se tärkein asia.

– Samaan aikaan kun lähdetään valmentamaan lihaksia ja sydäntä, pitäisi myös alka valmentaa ajatuksia ja tunnetta.

”Meidän pitäisi valmentaa ihmistä”

Kun kuuntelee konkarivalmentajaa, ei voi välttyä tunteelta, että hän tietää mistä puhuu.

Westerlund myöntää itsekin heränneensä muutokseen kuin väkisin.

– Iso käännekohta oli Torinon olympialaisissa, jonka aikana toimittiin jo tämän suuntaisesti. Siellä se tapahtui ehkä jopa vähän väkisin, koska joukkueessa oli niin paljon johtajuutta. Silloin meidän valmentajien piti vain vetäytyä syrjään ja rakentaa raamit pelaajille missä toimia. Henkilökohtaisesti se muutos tapahtui itselläni siellä.

Mainio menestys antoi valtavasti pontta ajatukselle.

– Ei tarvitse mennä montaakaan vuosikymmentä taaksepäin, milloin se vielä tyrmättiin, ettei noin voi valmentaa. Silloin tarvittiin johtaja, suunnannäyttäjä, joka kertoo miten asiat tehdään.

– Siinä se muutos on, että aikaisemmin valmentajan piti tietää vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Nykypäivänä valmentajan pitää osata kysyä oikeat kysymykset urheilijalta ja myös kuunnella vastauksia, Westerlund pohtii.

Kiekkokonkari uskoo kuitenkin laivan kääntyvän vielä suomalaisessa urheilukentässä. Aikataulun suhteen käskijä kaipaa lisää vauhtia koneeseen.

– Se muuttaa koko valmennuskulttuurin. Me tarvitaan sitä. Olen itsekin valmentanut vanhalla tavalla 30-40 vuotta. Ollaan valmennettu pitkään urheilulajia, mutta iso juttu on se, että meidän pitäisi valmentaa ihmistä, Westerlund tiivistää.

Yksi iso positiivinen tekijä on ollut eri lajien välinen yhteistyö. Se antaa toivoa tulevasta.

– Meillä on ollut viimeisen vuoden aikana hyvä ja tiivis yhteistyö valmennusten välillä. Maajoukkueen matkassa sain olla mukana siinä – siellä on ollut varsin hyvä keskusteluyhteys. Ja tämä urheilijalähtöinen valmennus on ollut yksi keskeisistä aiheista, mikä on tullut Olympiakomitean muutosliikkeestä.

– Mutta se matka kabineteista ja teoriasta siihen, että se toteutuu käytännössä, on aivan liian pitkä. Uskon valtavirran kääntyvän jossain vaiheessa. Ja kun se kääntyy, se kääntyy nopeasti.

Ilari Isotalo, Riika
Twitter: @IlariIsotalo

Lue myös: KHL-haaste sytytti kokeneen Leijona-valmentajan: ”Voittaminen ja häviäminen eivät isoja asioita”

Lue myös: Jokerit joutunut erikoisen ongelman eteen – ”Pelaajat eivät tykkää”