Markkasen piinapenkissä Radek Smolenak: ”Hyvä peli ja voitot tuovat katsojat halliin”

© Kuva: Ilari Isotalo

Turussa kohtaavat illan Liiga-kierroksella tappioton KalPa ja alkuviikosta kauden avausvoittonsa ottanut TPS. Palloseuran kaataessa Bluesin pääsi yksi joukkueen kärkihankinnoista tshekkihyökkääjä Radek Smolenak myös maalin makuun.

Kovia satsauksia tehneen seuran edesottamuksia seurataan tällä kaudella todella tarkkaan, siksi olikin tärkeää, että voittosarakkeen nolla saatiin vaihdettua nopeasti ykköseksi.

SuomiKiekko-sivusto tavoitti Smolenakin illan kierroksen alla.

Radek, millä kauden ensimmäinen voitto irtosi?

Saimme hyvän alun ja teimme pari ensimmäistä maalia. Ne auttoivat ja pelasimme hyvin. Toinen erä ei ollut meiltä niin hyvä, mutta kolmannessa pystyimme pitämään johdon.

Joko tuntui siltä, että oli jo aikakin voittaa?

Kyllä! Ensimmäinen voitto on aina vaikea saada, mutta onneksi nyt voitimme.

Päävalmentajanne Kai Suikkanen kommentoi, että nyt pelasitte joukkueena. Oliko asiasta puhetta kahden avausottelun jälkeen?

Puhuimme siitä paljon. Näytimme luonnetta joukkueena. Tapoimme Bluesilta viiden minuutin ylivoiman niin, etteivät he tehneet maalia. Sillä oli iso merkitys. Pelasimme joukkueena ja aiempaa nöyremmin.

Ykkösketjusta tehoja irti

Smolenak siirrettiin Bluesia vastaan pelatussa ottelussa ensimmäistä kertaa Liiga-peleissä samaan ketjuun Ryan Laschin ja Tero Koskirannan kanssa. Tulosta tuli heti.

Haastatteluhetkellä Smolenakilla ei ollut vielä tietoa siitä, olisiko tämä kolmikko yhdessä myös tänä iltana KalPaa vastaan.

Miltä tuntui pelata Laschin ja Koskirannan kanssa?

Se oli hyvä juttu. Tunnemme toisemme jo Lahdesta. Ryan on hyvä pelintekijä ja Tero tekee töitä paljon. Olen tyytyväinen, että pääsimme yhteen. Toivottavasti jatkamme yhdessä.

Mitä sanot omasta ja ketjunne pelistä?

Ensimmäinen erä oli tosiaan hyvä. Koko ketjumme ja joukkue pelasi hyvin. Ottelussa tuli paljon rangaistuksia, joten alivoimaa oli paljon. Jotkin joutuivat pelaamaan paljon ja jotkut vähemmän, kun erikoistilannekentälliset olivat jäällä. Pelasimme ketjuna hyvin, teimme kaksi maalia ja autoimme joukkuetta.

Teidät nostettiin kaudenalusennakoissa aika korkealle. Tuliko siitä paineita?

On hyvä, jos sanotaan, että meidän pitää olla korkealla. Emme kuitenkaan pelaa ennakoille vaan joukkueelle. Otetaan peli kerrallaan, ja toivottavasti menestystä tulee, ja päädymme korkealle. On pelattava hyvää kiekkoa, ja kauden jälkeen nähdään, missä olemme.

Millaista ottelua odotat, kun vastaan tulee KalPa?

He ovat aloittaneet hyvin, mutta kausi on pitkä. Meidän pitää totta kai kunnioittaa heidän hyvää alkuaan. Heillekin on tullut paljon hyviä vahvistuksia. Meidän on pelattava niin kuin pelasimme ensimmäisen erän Bluesia vastaan.

Paluu pudotuspeleihin

Smolenakin joukkueet ovat pelanneet viime kausina vaihtelevasti. Hän oli tärkeä osa Pelicansin hopeajoukkuetta, mutta sen jälkeen keväät ovat olleet vähemmän hyviä. Ruotsissa hän pelasi keväällä 2013 Timrån paidassa karsintasarjaa, eikä viime kausi KHL:ssäkään jatkunut runkosarjan jälkeen Jugran riveissä.

Kahdella vajaalla Liiga-kaudellaan Smolenak viimeisteli 53 ottelussa peräti 32 maalia. Smolenak on siis tärkeässä osassa Palloseuran kautta, sillä TPS:n yleisömäärät romahtivat avausottelun yli 10 000 katsojasta alle puoleen, kun tappioita tuli kaksi peräkkäin.

Miltä tuntuu olla taas Suomessa?

Kaikki tietävät, että olen nauttinut olostani täällä. On hienoa olla taas Suomessa ja pelata suomalaista kiekkoa. Olen tyytyväinen, ja toivottavasti pelit menevät hyvin.

Millainen viime kautesi Venäjällä oli?

Siellä meni hyvin. Harmi vain, ettemme päässeet pudotuspeleihin. Aika siellä oli hyvää. Sain pelata paljon, ja pelasin samassa ketjussa Veli-Matti Savinaisen ja Stephen Dixonin kanssa, jotka olivat minulle tuttuja.

Millä saatte yleisön palaamaan halliin?

Ensimmäinen peli oli huikea. Oli mahtavaa pelata niin suuren yleisön edessä. Toivottavasti yleisö löytää tiensä katsomoon takaisin, mutta ainoa asia, jonka me voimme tehdä on pelata hyvin ja voittaa. En tiedä, mitä muuta voimme sen asian eteen tehdä. Se on ainoa asia, jota voimme kontrolloida, jotta yleisöä tulisi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

Emil jyrää jatkoon Wimbledonissa! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️