Sami Vatasen, 22, NHL-ennuste on edelleen erinomainen. Uransa ensimmäistä pitkää NHL-kautta pelaava jyväskyläläinen on joutunut ajoittain hakemaan vauhtia farmista tai katsomosta, koska on Ducksin ainoa pakki, jonka voi lähettää farmiin ilman waivereita. Waivereista mikä tahansa muu joukkue voi poimia pelaajan korvauksetta.

Vatanen istui katsomossa myös keskiviikkona, kun Ducks pelasi Edmontonia vastaan.

Ducksilla on pelannut tällä kaudella peräti kahdeksan puolustajaa yli 20 ottelua. Vatasen saldo on toistaiseksi 46 ottelua. Viimeisin kommenus farmista ylös tuli ykköspakki Cam Fowlerin loukkaantumisen myötä. Fowlerin pitäisi palata peleihin mahdollisesti ensi viikolla.

Fowlerin loukkaantumisen aikana Vatanen on pelannut viisi ottelua loistavin tehoin 0+5. Herääkin kysymys, kuinka moni NHL-seura istuttaa pisteen keskiarvolla pelaavaa puolustajaa.

– Sami on ollut Camin loukkaantumisen aikana todella hyvä. Hänellä oli hieman vaikeuksia Winnipegiä vastaan, mutta hän on hyvä pelaaja ja kamppailee todella hyvin ja voimakkaasti pienemmäksi kaveriksi, Ducksin päävalmentaja Bruce Boudreau totesi SuomiKiekko-sivustolle keskiviikkona.

Vatanen itse kuvaili itseään SuomiKiekko-sivustolle high risk, high reward-tyyppiseksi pelaajaksi. Boudreauta kuvailu nauratti.

– Tuo riskiosa tuossa ei ole varmasti sellaista, mitä valmentaja haluaa kuulla, Boudreau hymyili.

– Ei hän mielestäni edes ole mitenkään riskipelaaja. Hän kyllä tietää, että jos olemme tappiolla, pitää ottaa riskiä, mutta siinä on iso ero, lähdetkö yrittämään coast-to-coastia 1-1-tilanteessa. Hän osaa pelata helppoa peliä, kun on sen paikka, Boudreau kehui.

Hyvä tulevaisuus

Vatanen pelaa tulokassopimuksensa viimeistä kautta, joka tekee pelaajasta kesällä rajoitetun vapaan agentin. Ihmetellä täytyy, mikäli olympialaisissa loistanut ja viime aikoina erinomaisesti pelannut Vatanen ei saa uutta NHL-sopimusta.

Anaheimissa keskimäärin kuusi ja puoli minuuttia enemmän pelaava ykköspakki Cam Fowler on pelannut 0,53 pisteen ottelukeskiarvolla. NHL:n, farmin ja katsomon väliä ravanneen Vatasen lukema on rooliin nähden hyvä 0,41. Fowler on tehnyt 67 ottelussa samat kuusi maalia, jotka Vatanen on iskenyt 46 ottelussa.

Vatanen on kiekolla jopa parempi kuin Fowler. Vatanen on erinomainen ylivoiman viivapakki ja alakerran kiekollinen libero. Kunhan puolustuspeli vielä paranee, nousee Vatanen liigan kiekollisten pakkien eliittiin.

– Hän tulee olemaan tässä liigassa hyvä pelaaja vielä pitkään, Boudreau kiteytti SuomiKiekko-sivustolle.

Tommi Seppälä, Anaheim
Twitter: @TommiSeppala