Buffalo Sabres on mennyt viime vuosina NHL:ssä HIFK:n motolla. Aina sattuu ja tapahtuu. Viimeisin käänne nähtiin lauantaina, kun vain kolmen kuukautta nimittämisensä jälkeen Sabres-legenda Pat LaFontaine marssi ulos Buffalon toimistolta. Lafontaine toimi Buffalossa ”President of hockey operations”-tittelillä.

Se, mitä Buffalo ja LaFontaine asiasta mediaan tiedottivat ovat täyttä huttua. Selvää lienee, että sukset olivat eri tahoilla ristissä kuin Sami Jauhojärvellä ja Tim Tscharnkella konsanaan. Omistaja Tery Pegulasta alkaen Sabresin keittiössä on juuri nyt liian monta kokkia.

Lafontainen lähdön jälkeen vaakalaudalla on myös tämän hankkiman GM:n Tim Murrayn sekä päävalmentaja Ted Nolanin kohtalo seurassa.

***

Vaikka liigan hännillä rämpivä seura kärsii siitä, mistä niin monet muutkin kärsivät, umpisurkeasta johtamisesta, taustalla on myös valtavasti hyvää, minkä päälle rakentaa jos johto malttaa olla sotkematta enempää. Buffalo on nimittäin tehnyt tulevaisuutta ajatelleen paljon oikeita asioita.

Buffalo on tehnyt viime vuosina kauppoja, joilla se on haalinut itselleen varausvuoroja. Lähteä saivat mm. Paul Gaustad ja Jason Pominville. Näiden kauppojen tuloksina Buffalo varasi sekä kesällä 2012 että 2013 ykköskierrosella kaksi kertaa. Haaviin tarttui kaksi tulevaisuuden laatusentteriä (Girgensons, Grigorenko) sekä kaksi hyvää pakkia (Ristolainen, Zadorov).

Tällä kaudella se on kaupannut pois Tomas Vanekin (Islanders), Steve Ottin (St. Louis) sekä ykkösvahtinsa Ryan Millerin (St. Louis). Nämä kaupat takaavat Sabresille myös kahdelle seuraavalle vuodelle kaksi ykköskierroksen varausta. Ja etenkin kesällä 2015 luvassa on laadukas drafti. Viisaita vetoja.

***

Buffalolle voi nauraa nyt, kun se laahaa NHL:n lattioita, mutta hymy voi hyytyä nopeasti. Sillä on hyvä mahdollisuus saada draftilotossa ykkösvaraus tulevalle kesälle. Se pääsisi näin käsiksi superpuolustajalupaus Aaron Ekbladiin. Toista kärkeen veikattua, Max Reinhartia, se ei tarvitse, koska joukkueessa riittää senttereitä.

Tyler Myers, Rasmus Ristolainen, Nikolai Zadorov ja Aaron Ekblad olisi puolustuksen avausnelikkona muutamassa vuodessa hurja kvartetti. Porukasta vanhin, Tyler Myers, täyttää 24. Ympärille olisi mukava rakentaa.

Nyt seurajohdon tärkein tehtävä onkin hankkia seuraan ensitilassa myös johtajuutta. Edmonton on vapaakasvatuksen vaaroista surkein esimerkki. Kukaan superlahjakkaista pelaajista ei ymmärrä joukkuepelaamisesta tai voittamisesta tuon taivaallista. Tässä on myös Sabresin mahdollinen sudenkuoppa.

***

Juuri nyt Buffalossa huokaillaan syvään. Seurajohdon touhuille ja LaFontainen lähdölle pyöritellään päätä. Aiheestakin. Mutta tässä pilvessä on ehdottomasti hopeareunus. Eväitä ja on jos malttia ja jääkiekko-osaamista löytyy. Buffalo ei ole NHL:n pohjilla sinne jäädäkseen.

Sillä on läjäpäin ykkös- ja kakkoskierroksen varausvuoroja kahdelle seuraavalle kesälle, joten jos scouting-osasto tekee työnsä, paistaa risukasaan aurinko nopeammin kuin moni uskookaan.

Lasi on ehdottomasti puolitäysi.

***

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala