Markkasen piinapenkissä Tomek Valtonen: ”Teräväistä ei huimaa, kunhan järki pysyy mukana!”

© Kuva: Juha Tamminen

Pudotuspelien ensimmäinen kierros, Villi Kortti –kierros, säälipleijarit, uusi sponsorinimi… Ei niin rakkaallakin lapsella on tässä tapauksessa monta nimeä. Termistä viis, varmaa on, että Liigan historian kallein joukkue eli Jokerit pelaa jo näissä otteluissa jäätyään runkosarjassa seitsemänneksi.

Vastaansa se saa huimaan kahdeksan voiton putkeen runkosarjan päättäneen HPK:n. Jokereiden kausi on ollut repaleinen, sillä peli ei ole ollut asettuakseen uomiinsa missään vaiheessa. KHL-joukkueen rakentaminen samaan aikaan Liigan pelaamisen kanssa on myös varmasti häirinnyt suorittamista.

Jokerit päätti runkosarjansa 1-5 –tappioon Kärpille. Tuon pelin jälkeen päävalmentaja Tomek Valtonen totesi, että tällaiset otteet pudotuspeleissä vievät joukkueen aikaisin keväällä Leville kauden päättäjäisiin.

SuomiKiekko-sivusto otti selvää, millä aseilla Valtonen ja Jokerit aikovat pitää huolta siitä, että Jokereiden Liiga-taival ei pääty ennen puolivälieriä.

Millainen pettymys on se, että pelaatte jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella?

– Meillä oli 60 peliä aikaa päästä kuuden sakkiin. Viimeisen kierroksen varaan jäi. Tiesimme, että kolmen pisteen voitolla pääsemme suoraan ja tappiolla emme. Tiedostimme sen, eikä tämä tullut niin kuin salama kirkkaalta taivaalta. Nyt aloitetaan näin, ei siinä mitään.

Oletko huolissasi siitä, miten pelasitte viimeisen runkosarjaottelunne?

– En millään tavalla. Ensimmäinen erä oli hyvä, ja toisessa olimme huonompia. Tuli tyhmiä jäähyjä ja Kärppien ylivoima on maailmanluokkaa . Siinä tuli neljä alivoimamaalia omiin. Ässiä vastaan pelasimme sitä ennen jämäkästi, ja peli Tapparaa vastaan oli varmaan kauden paras. En ole missään nimessä huolissani.

Äänesi oli ottelun jälkeen haastatteluissa varsin käheä. Johtuiko se jostain kevätflunssasta vai olitko antanut joukkueelle ja tuomareille palautetta asioista?

– Taisi olla vähän mixiä kaikesta, heh. Edelleenkin se on vähän käheä.

”Hyvä, ettei tule mitään läpsyttelypäiviä!””

Valtonen korvasi Tomi Lämsän Jokereiden päävalmentajana Liigan joulutauolla. Lämsä ehti toimia päävalmentajana 34 ottelussa. Ne toivat 50 pistettä, eli ottelukohtainen pistesaldo oli noin 1,47 pistettä ottelua kohden. Valtosen saldo jäljelle jääneissä 26 pelissä oli 43 pinnaa, eli ottelukohtainen tulos oli 1,65 pistettä per peli.
Ottelukohtaisissa maalitilastoissa Valtosen Jokerit löi Lämsän Jokerit lukemin 3,07-2,2. Numeraalisesti muutosta siis oli, ja nimenomaan parempaan suuntaan.

Mihin suuntaan Jokerit on juuri nyt menossa pelillisesti?

– Mielestäni olemme menossa oikeaan suuntaan. Olemme isossa kuvassa nopeuttaneet peliä, ja saaneet sitä aggressiivisemmaksi. Olemme tehneet maaleja enemmän ja erikoistilannepelaaminen paranee. Olemme oikealla tiellä.

Mitä pitää saada vielä lisää?

– Ennen kaikkea tasaisuutta. Hyvä ja huono päivä ero on aivan liian iso.

Pudotuspelit jatkuvat käytännössä heti runkosarjan jälkeen. Onko tämä hankala tilanne?

– Ei missään nimessä. Viimeisen pelin jälkeen meni myöhään, kun kävimme tilannetta läpi. Aloimme tutkia HPK:ta aikaisin perjantai-aamuna, ja vedimme napakan 35 minuutin jääharjoituksen. Muutimme hieman koostumuksia peliä varten. Emme mene edes jäälle lauantaina aamulla. Hienoa, että päästään pelaamaan, eikä tule mitään läpsyttelypäiviä.

Kohtaatte hurmoksessa pelaavan HPK:n. Mitä ajatuksia sinulla on siitä?

– Aina on hienoa pelata sellaisissa halleissa, joissa on tekemisen meininkiä. HPK on liigan kuumin joukkue, ja meidän pitää pystyä ”mätsäämään” se. Tämä on loistava tilanne. Mennään vaihto, erä ja peli kerrallaan. Toivon, että se valmistaa meitä puolivälieriin, kun hoidamme tämän sarjan.

”Teräväistä ei huimaa, kunhan järki pysyy mukana”

Jokereiden paras pistemies runkosarjassa oli huimaa kehitystä ja vapautumista nuorten MM-kisojen jälkeen osoittanut Teuvo Teräväinen. Jere Karalahti voitti puolustajien pistepörssin, ja löytyyhän kokoonpanosta kevään pelaajaksi vuodesta toiseen osoittautunut ja urallaan 26 Liigan play off –maalia tehnyt Janne Lahti.

Puolustajista kiekkotaitava Teemu Eronen on ollut pelaavan kokoonpanon ulkopuolella noin kuukauden. Hänen pelaamisestaan pudotuspeleissä Valtonen antoi kuitenkin pienen vihjeen SuomiKiekko-sivustolle jo eilen.

Keiden pelaajien odotat nousevan johtajiksi pudotuspeleissä?

– Jere Karalahti, Teuvo Teräväinen, Ladislav Nagy, Steve Moses… Teemu Eronen. Tämmöisiltä pelaajilta odotan paljon.

Onko Eronen pelaavassa kokoonpanossa?

– Sen näet huomenna (tänään, toim. huom.).

Onko Teräväinen valmis isoon rooliin?

– Jos jotain pelaajaa ei huimaa, niin häntä. Kunhan järki pysyy mukana. ”Teukka” on pelirohkea pelaaja, mutta kiekollisessa pelissä on riskinsä. Keskialueen kiekonmenetykset pitää minimoida, koska pudotuspeleissä niissä rankaistaan. Hän on ensimmäistä kertaa play offeissa isossa roolissa. Minä uskon Teuvo Teräväiseen. Hän on hieno pelaaja ja hieno ihminen.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen

Emil jyrää jatkoon Wimbledonissa! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️