Markkasen piinapenkissä Pekka Tirkkonen: ”JYP-sarjassa ei nähdä taktisia hienouksia”

© Kuva: Juha Tamminen

SaiPa nousi hienoilla otteillaan tämän Liiga-kauden kovimmaksi ja positiivisimmaksi ilmiöksi, kun etsitään Liigan suurimpia pelillisiä onnistujia. Viime kauden tapaan se aloitti kauden erittäin vahvasti, mutta erotus edeltävään sesonkiin on se, että tällä kaudella SaiPan lento kestikin koko runkosarjan, eikä koko kiekko-Suomen odottamaa romahdusta tullut missään vaiheessa.

Lopulta SaiPan lopullinen runkosarjasijoitus olikin neljäs, mikä toi paitsi suoran puolivälieräpaikan, myös kotiedun niihin. Sijoitus on SaiPan liigahistorian paras.

Päävalmentaja Pekka Tirkkonen vakuutti pudotuspelien alla, että joukkueella riittää yhä nälkää ja voitettavaa.

Miten laitat tämän runkosarjan nippuun?

– Se oli tasainen ja hyvä kausi. Tavoitteenamme oli päästä kymmenen parhaan joukkoon, ja neljäs sija saatiin. Se oli 9+:n suoritus. Oli hienoa, ettei tullut mitään pitkiä tappioputkia koko kauden aikana. En muista tarkalleen, mutta kolme matsia se taisi olla pisimmillään. Sen suhteen petrasimme viime kaudesta.

Millä sait joukkueen sitoutumaan noin hyvin joukkueen edun eteen?

– Pelaajat halusivat tehdä töitä ja sitoutua. Ei siinä sen ihmeempiä taikatemppuja ollut. Meillä oli jossain vaiheessa paljon loukkaantumisia. Kaikki saivat näin isonkin roolin. Jotkin, joille ei kauden alussa kaavailtu isoa roolia, kantoivat joukkuetta niillä hetkillä.

– Tammikuu oli meille kova. Välillä saimme just ja just porukan kasaan, kun meillä oli 18 pelaajaa eikä yhtään vaihtomiehiä. Sekin kasvattaa yhtenäisyyttä, kun uusia kavereita astuu esiin.

SaiPalta ei ole koskaan ennen odotettu mitään, mutta nyt odotetaan. Miten vastaatte tähän?

– Viime keväästä jäi nälkää. Se oli liian lyhyt. Itse olemme pelanneet itsellemme tällaisen aseman. Nyt koitamme lähteä tästä nauttimaan. Ei meillä kuitenkaan mitään paineita pitäisi olla.

”Tuoreutta, raikkautta, ennakkoluulottomuutta”

SaiPa palasi pudotuspelijoukkueeksi viime vuonna seitsemän vuoden tauon jälkeen. Sen kausi on jatkunut 2000-luvulla runkosarjan jälkeen kevään 2009 surullisia play out –otteluita lukuun ottamatta tätä ennen vain kahdesti.

JYP sitä vastoin on viime vuosina tapahtuneen kärkiseurojen joukkoon nousun jäljiltä raivannut tiensä Liigan neljän parhaan joukkoon viitenä viime keväänä.

Jos jatkoon menijä päätettäisiin pelkällä pudotuspelikokemuksella, olisi JYP jo välierissä. Pelit on kuitenkin ensin pelattava.

Oletko huolissasi siitä, että JYPillä on joukkueessaan valtava määrä pudotuspelikokemusta?

– Heillä on paljon pelaajia jotka ovat voittaneet Suomen mestaruuksia ja pelanneet vuosia pudotuspeleissä. Se on JYPin vahvuus. Me uskomme, että voimme lähteä haastamaan sitä tuoreudella, raikkaudella ja ennakkoluulottomuudella.

Ensimmäinen mielikuva SaiPa-JYP –sarjasta on se, että vastakkain on kaksi Liigan työteliäintä joukkuetta. Allekirjoitatko tämän?

– Olemme samannäköisiä joukkueita. Molemmat luottavat kovaan työntekoon ja ovat tunnettuja siitä. Odotettavissa on viime kohtaamisen kaltaista tasaista vääntöä. Pelaajien on hyvä hypätä peliin mukaan ja pelata selkäytimestä. Ei varmaan nähdä liikaa taktisia hienouksia, vaan enemmän kamppailua, fyysistä ja henkistä taistelua.

Sopiiko pelityylinne play off –kiekkoon?

– Uskon, että sopii. Kuten sanoit itsekin, olemme työteliäs ja taisteleva joukkue ja pelityylimme on sitoutuva.

”Otamme huuman vastaan positiivisena asiana”

SaiPa on vetänyt väkeä tällä kaudella Kisapuiston pittoreskiin jäähalliin väkeä varsin hyvin. Joukkueen kotiotteluiden yleisökeskiarvo oli 4105, ja otteluissa on ollut hyvä tunnelma.

SaiPa-kapteeni Ville Koho kertoi SuomiKiekko-sivustolle jo tammikuussa kaupungin elävän hienon kiekkohuuman keskellä.

Pudotuspelilippujakin jonotettiin kioskeilla ympäri kaupunkia ja maakuntaa tuntikausia ennen lipunmyyntipisteiden aukeamista, ja ensimmäinen kotihallissa pelattava puolivälierä myytiin nopeasti loppuun.

Lappeenrannassa eletään tänä keväänä ennennäkemätöntä kiekkohuumaa. Onko vaarana, että joukkue kipsaantuu tämän takia?

– Muutama runkosarjapelikin on ollut loppuunmyyty, joten olemme tottuneet tähän. Otamme tämän asian päinvastoin positiivisena. Meillä on ollut hyvä tuki koko kauden. Toivottavasti tämä jatkuu.

Keiden odotat nousevan joukkueen play off -johtajiksi?

– Kokeneempien pelaajien totta kai. Koho, Markkasen Jussi, Hämäläisen Ville, (Simon) Backman… Kapteenistolta odotan etunenässä paljon. He ovat kuitenkin pelanneet noita pelejä jo aikaisemminkin. He pystyvät tarkkailemaan ja kontrolloimaan hyvin joukkueen tunnetiloja.

Mikä on kotiedun merkitys?

– En usko, että sillä on merkitystä tässä sarjassa. On toki yleisölle hienoa, että saamme aloittaa kotipelillä. Muuten en usko, että siitä tulee hirveän suurta eroa tässä sarjassa.

Kuinka paljon odotat sitä, että saat itse vyöllesi ensimmäisen pudotuspelisarjan voiton päävalmentajana?

– Totta kai se on tavoitteena. Sen eteen pyritään kaikki tekemään. Meillä on siihen mahdollisuus ja haluamme sitä kovasti.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen