Jääkiekko on Suomen suosituin urheilulaji

© Kuva: Getty Images

Vuotuisesta Sponsor Navigator -tutkimuksesta selviää, että jääkiekko on suomalaisten suosikkilaji. Jääkiekko on kiinnostavimpien urheilulajien listalla kärjessä sekä naisten että miesten vastauksissa.

Vuoden 2014 tutkimuksessa suomalaisten kiinnostavimmat urheilulajit ovat jääkiekko, yleisurheilu, hiihto, mäkihyppy sekä formula 1. Jääkiekosta melko tai erittäin kiinnostuneita on 54 % vastaajista, eroa toisena tulevaan yleisurheiluun on 12 prosenttiyksikköä.

– Jääkiekon vankasta asemasta suomalaisten sydämessä kertoo paljon se, että yhdeksättä kertaa toteutetun tutkimuksen historiassa jääkiekko on ollut ykkössijalla yhteensä seitsemän kertaa, kommentoi tutkimustulosta Sponsor Insight Finlandin tutkimusjohtaja Klaus Virkkunen.

Vuosina 2008 ja 2009 jääkiekko oli kiinnostavuuslistan kakkonen heti mäkihypyn jälkeen.

Sekä naisten että miesten ykköslaji

Naisvastaajista jopa 45 % rankkasi jääkiekon urheilulajien ykköspaikalle. Jääkiekon jälkeen naisia kiinnostavat eniten yleisurheilu, hiihto ja mäkihyppy.

Miesten lajilistan kärjessä ovat jääkiekko, formulat, yleisurheilu ja jalkapallo. Peräti 63 % miesvastaajista listasi jääkiekon suosikkilajikseen.

Tutkimuksessa vastaajat on jaettu neljään ikäryhmään. Kolmen nuorimman ryhmän eli 15–29, 30–44 ja 45–49 vuotta täyttäneiden selvä ykköslaji on jääkiekko. Yli 60-vuotiaiden ryhmässä jääkiekko on kiinnostavuuslistan neljäntenä, tosin vain 6 % ykköstilaa pitävien hiihdon ja yleisurheilun takana.

Jääkiekon maajoukkueilla, kotimaisilla sarjoilla ja Karjala-turnauksella vankka asema.

Leijonat toiseksi kiinnostavin maajoukkue

Sponsor Navigator tutkii lajien kiinnostuksen lisäksi mm. maajoukkueiden, urheilutapahtumien ja urheilusarjojen kiinnostavuutta.

Kotimaisista maajoukkueista suomalaisia kiinnostaa eniten olympiajoukkue (53 %), toisena listalla on jääkiekon A-maajoukkue (52 %). Naisten jääkiekon maajoukkue on listan kuudentena (25 %).

Vuotuisten kotimaisten urheilutapahtumien listalla marraskuinen Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Tshekin kesken pelattava jääkiekon Karjala-turnaus nousi sijalta seitsemän neljänneksi.

Kansainvälisistä tapahtumista kiinnostavin on talviolympialaiset, kakkosena jääkiekon MM-kisat ja kolmantena kesäolympialaiset.

Kotimaisista urheilusarjoista selvää kärkisijaa pitää jääkiekon Liiga (37 %). Veikkausliigan (21 %) jälkeen kolmossijalla on Mestis (17 %).

Myös naisten jääkiekon SM-sarja kiinnostaa – kiinnostuneita on 12 % vastaajista mikä nostaa sarjan yhdessä miesten koripalloliigan kanssa jaetulle viidennelle sijalle.

Ulkomaisista kiekkosarjoista NHL taas pitää pintansa KHL:n kanssa verrattuna. Peräti 27 % vastaajista on kiinnostunut NHL-kiekosta, KHL:n vastaavan luvun ollessa 13 %.