Teemu Selänne: ”Kyllä me vaan aika usein on olympialaisissa venytty”

© Kuva: Getty Images

Tiedättekö sen keskustelun työpaikan kahvipöydässä, missä paasataan, kuinka Ruotsi aina venyy ja suomalaisilla ei pää kestä? Tätä laulua on suomalaisen jääkiekon ympärillä käyty aina, ja jos se hieman on ollut hiipumaan, niin kadonnut se ei ole. Ei, vaikka tosiasiat osoittavat toista.

Uransa kuudensiin olympialaisiin valmistautuvaa Teemu Selännettä puheet huvittavat.

– Ollaan me vaan aika usein pystytty venymään jos puhutaan maailman kovimmista karkeloista. Sä katsot World Cupia 2004, Naganoa, Torinoa ja Vancouveria. Aina tuli metallia kotiin. Salt Lake Cityssäkin (2002) hävittiin Kanadalle 2-1 ja siinäkin oli oikeasti lopussa paikat, Selänne kertaa SuomiKiekko-sivustolle Anaheimissa.

Ja, kun venymisestä puhutaan, niin Suomi todellakin on venynyt mitaleille. World Cupissa 2004 Suomen joukkueessa oli päävalmentaja Raimo Summasen ja Janne Niinimaan välinen skandaali. Vancouverin olympialaisissa Suomi oli kaikkea muuta kuin parhaimmillaan. Molemmista tuli mitali.

– en tiedä oikeesti, miten Vancouverista tuli mitali. Yhtään nappipeliä siellä ei ollut. Harva jätkä veti edes tasoonsa. Se on oikeesti venymistä ottaa tuon jälkeen mitali. Naganossa ja Torinossa oli eri, sieltä saatiin aikalailla nappisuoritukset, etenkin Torinosta, Selänne jatkaa.

Siinä, missä Suomi on ottanut Selänteen mainitsemista turnauksista neljä mitali, on Ruotsi saanut samoista kisoista yhden. Ruotsi voitti Torinon finaalissa Suomen 3-2.

Selänne antaa myös kiitosta valmentajille.

– Peli on pääosin annettu pelaajile. Ei täällä hei pelikirjoilla pelata. Aina, kun on Erkka (Westerlund) tai Ara (Hannu Aravirta) ollut, niin ne ovat tyyliin sanoneet, että istukaa viisikkoina alas ja käykää läpi asiat, mitä haluatte tehdä ja sitten mennään jäälle. Näin nää toimii, Selänne toteaa.

– Torinossa käytiin Jeren (Lehtinen) ja Sakun (Koivu) kanssa läpi peruskarvaukset hyökkäys- ja keskialueella ja se oli siinä. Kun parhaat pelaa, sun pitää pystyä reagoimaan ja se pitää valmentajankin ymmärtää. Erkka onneksi tuntee ja tietää meidät ja sitä kautta roolitus on, mitä sen pitää olla. Kaikilla on kyllä kunnioitus Erkkaa kohtaan, Selänne päättää.

Tommi Seppälä, San Jose
Twitter: @TommiSeppala