Jokereista viime keväänä Detroit Red Wingsin farmijoukkue Grand Rapidsiin suunnannut Teemu Pulkkinen, 22, on tehnyt AHL:ssä kuluvalla kaudella vakuuttavaa jälkeä. Pulkkinen on hallitsevan AHL-mestarin paras pistemies tällä hetkellä eikä mikään viittaa tahdin hiipumiseen.

Pulkkisen tietä Grand Rapid Griffinsin, joka on muuten tällä hetkellä AHL:n kolmanneksi paras joukkue, riveissä on tasoittanut viime kevään stintti liigaan. Pulkkinen lähti viime keväänä SM-liigakauden jälkeen Griffinsiin ja pelasi mestaruuden voittaneessa joukkueessa kaksi runkosarjan ottelua sekä pudotuspelit.

Tänä syksynä kovan kesäharjoittelun jälkeen kaikki oli pedattu onnistumista varten.

– Keväällä näin, mitä touhu täällä on. Huomasin, että mulla on mahdollisuus onnistua täälläkin ja kesällä sen eteen tein kaiken mahdollisen. Siinä mielessä onnistumiset eivät ole yllätys. Aina vois mennä paremminkin, Pulkkinen heitti torstaina SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Pulkkisen rima on korkealla, ja niin pitääkin. Sillä kyllä tämänkin kauden onnistumisiin moni olisi tyytyväinen.

Kauden 44 ensimmäistä ottelua ovat tuottaneet 17 maalia ja 37 pistettä. AHL:n maali- ja pistepörssissä Pulkkinen on 13. Tehotilastossa, missä laiturilla on komea +16-lukema, hän on liigan 7.

Tämä kausi AHL:ssä

Pulkkisen sentterinä pelasi alkukaudesta Cody Emmerton, joka on nyt Detroitissa tuuraamassa loukkaantumisia. Viime aikoina kapellimestarina on toiminut ruotsalainen Calle Järnkrok. Kolmessa viime ottelussa Pulkkinen on iskenyt neljä maalia ja kuusi pistettä. Myös Järnkork on kerännyt kolmeen edelliseen taistoon kuusi tehomerkintää.

Kutsua ei silti ole kuulunut vielä NHL:ään. Ei, vaikka Detroit Red Wings on ollut hurjissa loukkaantumisvaikeuksissa läpi kauden. Mutta tämä on myös Red Wings-kulttuurin toimintatapa, ja ei sen vuoksi Pulkkiselle yllätys. Ensimmäisenä vuonna kutsua harvoin tulee. Valtteri Filppula pelasi ensimmäisenä AHL-vuonnaan (2005-06) ylhäällä neljä peliä.

– Totta kai sitä haluaa päästä sinne pelaamaan, mutta kyllä mä sillä ajatuksella tähän kauteen lähdin, että pelaan AHL:ää koko kauden. Kun tiedetään, miten Detroit näissä asioissa yleensä toimii. Silleen en ole jaksanut edes miettiä asiaa. Muutenkin voin vain pelaamalla vaikuttaa asiaan, Pulkkinen sanoo.

Upeasta kaudesta huolimatta Pulkkisella on edelleen matkaa NHL-unelmaan. Tehopisteiden lisäksi pelissä on paljon muuta, mitä valmentajat tarkkailevat. Monen taitavan pelaajan NHL-ura on tyssännyt ongelmiin omassa päässä.

– Se oli tavallaan yllätys, miten erilainen se pelityyli oikeasti on. Puolustuspelaaminen on tärkeää ja sen kanssa on tehty töitä. Onneksi täällä on yksi AHL:n parhaista valmentajista (Jeff Blashill), joka oikeasti välittää pelaajista ja haluaa viedä heitä eteenpäin.

– Täällä omissa peli on paljon pysähdy ja lähde-tyyppistä. Siitä lipsumista ei katsota yhtään läpi sormien. Sitä mulle on eniten opetettu. Ja on se parantunutkin. Se, mitä puolustusalueella tehdään, on ollut omaan peliin se isoin muutos, Pulkkinen jatkaa.

”Kuin mestis tai a-junnujen SM-liiga”

AHL:n hallitsevana mestarina Grand Rapids jatkaa taivaltaan läntisen konferenssin kärjessä. Saattaa hyvinkin olla, että ensi kesänä Pulkkinen ei ole enää yksinkertainen Calder Cup-voittaja.

– Kausi on mennyt hyvin ja on jatkettu siitä, mihin viime vuonna jäätiin. Välilä tää sarja tosin on kuin mestis- tai a-junnujen SM-liiga, kun pelaajia tulee ja menee Detroitin tarpeiden mukaan. Mutta silti pitää pystyä pelaamaan. Hyvä tästä on jatkaa, ”Pulu” päättää.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala