Markkasen piinapenkissä Toni Söderholm: ”Puolustajien piste-ennätys oli h**vetin kiusallinen!”

© Kuva: Juha Tamminen

Helsingin IFK:n puolustaja Toni Söderholm kuuluu jääkiekon SM-liigan koko 2000-luvun kärkipuolustajiin. Hän on myös vuodesta toiseen kotimaan kentillä eniten valokeilassa olevan joukkueen johtavia pelaajia yhdessä Ville Peltosen kanssa.

HIFK on kehittänyt peliään syksystä kenties kaikista liigajoukkueista eniten, ja samalla Söderholm on pelannut itselleen tutuilla korkeilla standardeilla.

Voititte marraskuun maajoukkuetauon jälkeen 11 peliä 13:sta. Mitä teitte, että peli nousi sellaiseen lentoon?

Henkisiä juttuja tuli kuntoon. Aloimme ottaa vastuuta itsestämme ja yksittäisten tilanteiden voittamisesta. Ville (Husso) pelasi hyvin pitkän pätkän hyvin maalilla. Jokainen nosti omaa tasoaan. Kun jokainen pääsi tiettyyn pisteeseen henkisesti, viilattiin pelillisiä juttuja.

On vaikea sanoa, tuoko taktiikka sykkeen ja hyvän tekemisen meiningin siihen peliin vai onko asia toisinpäin. Aletaanko ensin tehdä pikkujuttuja ja sitten kehitetään peliä, vai kummin päin se menee? Jouluun asti meni hyvin, ja nyt maalin pitää olla parantamisessa. Nyt tämäkään taso ei riitä.

Viime otteluista pisteitä ei juuri ole tullut. Neljä viime peliä ovat tuoneet kolme pistettä. Oliko tässä vaiheessa jonkinlainen keuhkojen tyhjennyksen paikka, vai eivätkö kiekot vaan pomppineet?

Siitä voi puhua väsymykseen asti, ettei kiekko pompi. Tietyt pomput on ansaittava. Nyt on ollut maalin pelejä paljon. Niissä tullaan aina erikoistilannepelaamiseen, jossa olimme alkukaudesta tosi vahvoja. Voitimme sillä, että tapoimme jäähyjä ja teimme itse maaleja ylivoimalla.

Jokerit ja Tappara tekivät molemmat meitä vastaan alivoimamaalit ja itse emme tehneet ylivoimalla. Ehkä ne olivat sellaisia erikoistilannetappioita.

Voidaanko sanoa, että suoraviivaisuus ja aktiivisuus ovat kaksi avainasiaa, joita olette pyrkineet tuomaan peliinne?

Kyllä se sitä on. Pyrimme laukomaan enemmän, ja varsinkin keskeltä pitäisi aina päästä maalia kohti. Hyökkäyspäässä peliä on aktivoitettu. Se koskee yhtä hyökkääjää ja kahta puolustajaa ja sitä, miten ne ovat pelissä. Viisikkopuolustaminen omassa päässä on ollut aiempaa parempaa. Emme ole enää joutuneet puolustamaan ihan niin pitkiä vaihtoja omissa kuin aikaisemmin.

Avaus- ja ohjauspelaaminen ovat sellaisia asioita, jotka riippuvat vähän vastustajasta ja siitä, miten valmentaja näkee pelaamisen kehittyvän. Niitä viilataan koko ajan.

 

”Nyt otetaan ensiaskeleita pudotuspeleihin”

HIFK lähtee runkosarjan viimeiseen kolmannekseen ylemmän keskikastin joukkueena.

Keskiviikkoillan kierroksen jälkeen sijoitus on viides, mutta pisteissä mitattuna eroa nelossijaan on vain piste, kun taas piste vähemmän tarkoittaisi sitä, että HIFK pitäisi hallussaan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen paikkaa, eikä lähtisi ”sääleihinkään” kotiedun turvin.

Sarjataulukkoa Söderholm ei mieti, vaan keskittyy päävalmentaja Raimo Summasen johdolla viimeisen terävyyden hakemiseen pudotuspelejä silmällä pitäen.

Paljonko pudotuspelejä jo ajatellaan?

Nyt viimeistään aletaan ottaa askeleita pudotuspeleihin. Pitää löytää ketjukoostumukset ja se, ketkä pelaavat erikoistilanteissa ylivoimaa ja alivoimaa. Kaikkien erikoisempienkin tilanteiden, kuten 5-6- ja 6-5-tilanteiden koostumuksia aletaan nyt katsoa.

Henkinen virkeys ja fyysinen vireystila ovat julmetun tärkeitä, kun keväällä pitää kaivaa viimeiset sentit. Yhteenkään nukahdukseen ei ole varaa. Jokaisen maalin painoarvo tulee raskaammaksi ja raskaammaksi molemmissa päissä joka päivä, kun kevättä kohti mennään. Sen mukaan pitää pelata.

Seuraatko sarjataulukkoa?

En katso sarjataulukkoa koko kauden aikana yhtään. Mä menen ”mutu-fiiliksellä”. En ole koskaan ajatellut niin, että ”ohhoh, onpa nyt tärkeät pelit edessä”. Se ei ole koskaan tuonut minulle mitään extraa, että alan kuusi päivää ennen peliä ”spennaamaan”, että nyt ne ovat kolme pinnaa meitä jäljessä.

Jos tällaista tekee koko kauden, ei riitä kapasiteetti. Säästelen nämä ajatukset loppukauteen. Silloin asiasta on enemmän puhetta. Ei meillä koskaan syksyllä puhuta siitä, kuka johtaa sarjaa.

Miten vertaisit nyky-IFK:ta kevään 2011 mestarijoukkueeseen?

Eihän meitä ole muita kuin minä ja Ville enää mukana, kun ”Kurvi” (Mikko Kurvinen) loukkaantui. Tietty sitkeys joukkueessa on samalla tasolla. Porukka on vaihtunut niin paljon, että vertaaminen on todella hankalaa. En tiedä, onko se edes järkevääkään.

Peli on myös muuttunut niin paljon tänä aikana kolmen viime vuoden aikana. Peli on muuttunut taktisesti, ja pelaajien välinen taitoero kapenee koko ajan. Nuoret ovat valmiimpia ja parempia pelaamaan liigaa sinne tullessaan. Alivoimapeli on parantunut monella joukkueelta. Varmaan siinä ylivoimakin kehittyy.

En tosin tiedä maalimääriä, miten ne ovat muuttuneet, mutta tunne on, että alivoima olisi kehittynyt monella joukkueella. Se on myös entistä aggressiivisempaa.

 

”Omaan peliin tyytyväinen”

Söderholm on yksi HIFK:n johtajista. Hän on kantanut myös punapaidassa myös kapteenin vastuuta, mutta se paikka kuuluu tätä nykyä itseoikeutetusti Ville Peltoselle. Vaikka pelipaikka on takana, johtaa hän edestä esimerkillään.

Mitä mieltä olet omasta kaudestasi tähän asti?

Oma pelini on ollut tasaista. Olen tyytyväinen. Olen yrittänyt painottaa niitä asioita, joiden valmentajat näkevät olevan minun pelaamiseni kannalta tärkeää. Välillä menee paremmin ja välillä huonommin. Päällimmäinen tunne on, että otteet ovat olleet tasaisia.

Millaisena näet johtajan vastuusi yhtenä joukkueen kokeneimmista pelaajista?

Helpoin tapa johtaa on se, että näyttää hyvää esimerkkiä. Se on jatkumoa, mitä itse olen nähnyt ja miten minua on opetettu. En koe asiaa niin, että siitä pitäisi ottaa paineita tai että se olisi iso asia. Tietysti jos teet tiettyjä asioita paljon vuosien aikana, niin kyllä sen jossain vaiheessa joku huomaa.

Samaan aikaan koen tärkeäksi, että asiat ovat avoimia. Kuka vaan voi kysyä mitä vaan ja on hyvä että voin auttaa. Olen oppinut, että ilman kesän työtä ja valmistautumista kauteen ei tästä tule mitään. On tärkeää, miten hoidat itsesi fyysisesti ja elät urheilijan elämää. Karu fakta on se, että ne jotka eivät valmistaudu, eivät pärjää. Erot tulevat niin pieniksi.

Johdat puolustajien pistepörssiä. Paljonko perustat pelisi pisteisiin?

En mitenkään. Se ei ole minulle millään tavalla relevanttia. Jos joukkue on 12. ja itse olet pistepörssin kärjessä, niin mitä hyötyä siitä on? Ei mitään! Voiko siitä ilakoida? Ei. Mitä se tuo? Minulle se ei tuo mitään. Jos koko jengin työ menee täysin perseelleen, mutta itse pärjää, niin minun ajattelussani se ei ole tärkeää.

Tietysti olen saanut vastuuta ylivoimissa ja ollut paljon kentällä. Jos ylivoima on hyvää ja voimme sitä kautta tehdä paljon maaleja niin jossain vaiheessa kiekko on varmaan minullakin käynyt.

Tärkeintä puolustajalle on puolustaa, ja toiseksi tärkeintä saada kiekko hyökkääjille. Sitten kun kiekko on hyökkääjillä, niin sittenkin pitää tapahtua vielä paljon asioita ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että voidaan tehdä maali.

Toissa kauden puolustajien piste-ennätyksesi tekeminen ja kaikki siihen liittyvä oli siis…

H**vetin kiusallinen tilanne! Se oli aivan älyttömän kiusallista. Se ei ollut hyvä juttu. Ymmärrän sen, mikä siihen liittyi, mutta koin sen kiusalliseksi.

 

”Luistelutreenit tuoneet lisää nopeutta”

Söderholm saa keväällä edustusoikeuden ikämiessarjoihin, kun täyttää 35 vuotta. Älykkäänä pelaajana ja ihmisenä tunnettu puolustaja on vuosien varrella viilannut urallaan tekemisiään vuosi vuodelta ja vaihe vaiheelta.

Ikääntymistä vastaan ei voi taistella, mutta hyvällä asenteella ja oikeilla valinnoilla siitä ei tarvitse kantaa niin suurta huoltakaan.

Onko ns. urheilijan elämän opettelu ollut vaikeaa vuosien varrella?

Uusia juttuja tulee aina. Kaikki ravintojutut ovat kehittyneet sen jälkeen, kun tulin HIFK:hon kesällä 2002. Seuraan niitä asioita myös paljon enemmän. Se, miten harjoitellaan kesällä ja kauden aikana on muuttunut. Muutama pelikin on tullut lisää ohjelmaan. Hirvittävän moni tähän liittyvä asia on muuttunut. Itsellä oman mielen on pitänyt virkeänä se, että joka kesä tekee asioita vähän eri tavalla. Kahtena kesänä olen tainnut vetää samanlaiset kesät putkeen.

Tein nyt enemmän voimaharjoituksia ja puhtaita luisteluharjoituksia. Kuntotreeniä en tehnyt juuri ollenkaan. Kun saa muutaman pelin alle, olemassa oleva kuntopohja tulee kyllä aina esiin. Raa’an voiman treenaaminen on tehnyt hyvää tässäkin iässä.

Oletko pannut merkille, että olisit hidastunut tai tullut verkkaisemmaksi kaukalossa ikääntymisen myötä?

Mielestäni liike on parantunut. Voima- ja luistelutreenit ovat auttaneet todella paljon. Olen yrittänyt hieman pudottaa asentoa luistelussa, että saisin siihen enemmän voimaa.

Miten tärkeänä näet nykyjääkiekossa sen, että puolustajana pysyt nimenomaan pelin vauhdissa ja temmossa mukana?

Sijoittumisella säästää kilometrejä. Siinä tietysti auttaa se, että pelaa joukkueessa, joka pitää kiekkoa vastustajaa enemmän. Yksi pelaaja ei voi alkaa varastaa. Se huomataan hyvin äkkiä, kun pelejä tarkkaillaan. Erätauotkin käytetään tilanteiden tutkimiseen. Äkkiä sieltä huomataan, jos jollain alkaa sakkaamaan.

Vastustajat käyttävät sitä hyväkseen, jos huomataan esimerkiksi, että olet lähtenyt luistelemaan omaan päähän, vaikka kaikki muut ovat keskialueella. Tietysti omissa kamppailuissa voi ottaa joskus metrin sieltä, toisen täältä. On myös eroa, puolustatko 1-1-tilanteen sekunnissa vai kymmenessä sekunnissa. Sillä voittaa sekunteja, kun ottaa omat tilanteet nopeasti ja jämäkästi.

Tarvitseeko myös jokaiseen hyökkäykseen lähteä mukaan? Riippuu päivästä. Jonain päivänä tuntuu siltä, että voi luistella läpi pelin ympäri kenttää ja toisinaan on vähän vaikeampaa. Jonain päivinä kannattaa hyökkäyspelistä vähän säästellä.

 

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen

Panu Markkanen istuttaa jatkossa tunnettuja kiekkopersoonia piinapenkkiinsä SuomiKiekko-sivustolla.


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.