Markkasen piinapenkissä SaiPa-kapteeni Ville Koho: Podimme joulun jälkeen luulotautia!

© Kuva: Juha Tamminen

SaiPa palasi joulutauolta kolmella tappiolla. Otteissa ei ollut noissa peleissä läheskään samaa taisteluhenkeä ja raikkautta, joista Sputnikit tunnistettiin koko syyskauden ajan.

Tuon tappioputken jälkeisistä kuudesta pelistä SaiPa on taas saalistanut 11 sarjapistettä. Idän sitkeysihme ei siis suostu taipumaan millään. Joko olisi aika myöntää, että SaiPan menestystavoitteet voisivat tällä kaudella olla ihan oikeaa realismia?

Annetaan SaiPa-ikonin ja joukkueen kapteenin Ville Kohon avata joukkueen tilaa ja tekemisiä.

Mikä on yleinen fiilis SaiPassa kurssin käännyttyä?

Vuodenvaihteen aikaan oli vaikeampaa, kun hävisimme joulun jälkeen pelejä. Nyt ollut taas nousujohteista, ja viime viikonloppu oli tosi hyvä. Jyväskylässäkin (14.1.) pelasimme hyvin, vaikka jäimme nollille.

Joulutauon jälkeen otteissanne tosiaan on ollut heilahtelua. Mistä tämä johtui?

Olemme pelanneet koko kauden hyvin ja tasaisesti. Joulun jälkeen oli ensimmäisen kerran vaikeampaa. Syksy meni hyvin, ja aloimme luulla, että homma hoituu itsestäänkin. Otteisiin tuli luulotautia. Huomasimme tuolloin, että joka pisteestä täytyy taistella.

Mikään ei paranna luulotautia tappioita paremmin, vai kuinka?

Juuri näin. Saimme hyvän opetuksen. Mieliin palautui, mitä homma vaatii. Nyt työmoraali on taas sitä, mitä sen pitää olla.

Kohtasitte tammikuun tasaus -otteluissa kahdesti Tapparan. Kukaan ei odottanut teiltä mitään, mutta otitte viisi pistettä. Missä asioissa onnistuitte?

Pelasimme kärsivällisesti. Se on tärkeää joka pelissä, mutta erityisesti Tapparaa vastaan. Maltoimme pysyä omassa pelisuunnitelmassamme, ja veskarit pelasivat hyvin. Jussi Markkanen oli hyvä kotipelissä, ja samoin Bernard ensimmäisessä ottelussa vieraissa. Se taisi olla ”Andylle” ensimmäinen voitto koko tällä kaudella. Se oli iso voitto. Hän sai siitä aimo annoksen itseluottamusta.

Pääsettekö te edelleen lähtemään otteluihin altavastaajana?

Kyllä kaikki ottavat meidät tosissaan. Kauden edetessä pelit kovenevat koko ajan, ja jokainen joukkue kehittyy. Kauden mittaan jokainen piste on työn ja tuskan takana.

 

”Aina puhutaan, että kyllä se kohta loppuu”

SaiPan viime kausi oli myös hyvä tiettyyn pisteeseen asti. Syksyllä lappeenrantalaiset lensivät, mutta keväällä oli sen verran vaikeaa, että lopullinen runkosarjasijoitus oli vasta yhdeksäs.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella SaiPa voitti vielä avausottelussa vieraissa HIFK:n, mutta puolivälieräpaikkaan vaadittu toinen voitto jäi ottamatta.

Joulunjälkeinen vaikea vaihe sai kiekko-Suomen jo julistamaan alamäen alkaneeksi. Kun asian ottaa Kohon kanssa puheeksi, kuuluu keskustelukumppanin suunnasta ironinen hymähdys jo ennen kysymyksen loppua.

Miltä kuulostavat nämä puheet, joiden mukaan kaikki vain odottavat romahdustanne?

Eikös näin ole joka vuosi? Kauden alussa meiltä ei odoteta mitään ja meidät laitetaan ennakoissa viimeisiksi. Jos voitamme, niin sitten puhutaan, että ”kyllä se kohta loppuu”. Tämä on ollut meille arkea jo monta vuotta.

En seuraa tällaisia keskusteluja, koska omassa hommassa on ihan riittävästi tekemistä. Mutta kuten sanoin, olemme pelanneet koko kauden varsin tasaisesti. Jokainen saa olla mitä mieltä haluaa. Tärkeintä on, että itse tiedämme, missä mennään.

Mikä on nyt toisin kuin viime vuonna joukkueessa, ettei romahdusta tulekaan?

Joukkue on aika lailla sama kuin viime vuonna. Kokemuksen kautta tiedämme, mitä viime vuonna tapahtui ja mitä koettiin. Sama ei tule toistumaan. Ei ole mitään merkkejä ilmassa, että niin kävisi. Nyt jaksamme painaa loppuun asti.

Olet tehnyt jo oman piste-ennätyksesi Liigassa ja olet joukkueesi paras pistemies. Mitä mieltä olet omasta kaudestasi?

Pisteitä on roolin mukaan ollut pakkokin tulla. Olen saanut koko kauden ajan ylivoimavastuuta ja silloin pitääkin tapahtua jotain. Välillä tuntuu, että joissain peleissä pisteitä on tullut ”vahingossakin” ja välillä vaikka peli tuntuu kulkevan kuinka hyvin tahansa, niitä ei tule.

Tärkeintä olisi, että peli olisi koko kauden ajan tasaista. Joulun jälkeen pelit olivat vaikeita itsellenikin, mutta nyt ollaan taas normaalissa vauhdissa.

Olet nykyjoukkueesta pisimmän linjan saipalainen ja kapteeninne. Missä määrin kannat ja tunnet vastuuta siitä, että pystyt johtamaan tällä tavoin joukkuetta?

On mukavaa, jos pystyn auttamaan joukkuetta. Kun kaukalossa tulee onnistumisia, niin voittomahdollisuudet paranevat. Tämä on silti samaa hommaa kuin monta vuotta ennen tätäkin. Rooli kaukalossa vain on muuttunut, mutta muuten homma ei ole.

 

”SaiPa puhuttaa aamupalapöydissä”

Runkosarjan päätöskolmannes jatkuu SaiPan osalta kuluvalla viikolla kolmella ottelulla, joista se pelaa kaksi kotona. SaiPa on Kärppien ja Jokereiden jälkeen Liigan kolmanneksi paras kotijoukkue.

Mihin hyvä kotivireenne ja hyvä tunnelma hallissanne perustuu?

Se juontaa juurensa hyvästä alkukaudesta. Saimme hyvän startin ja ennen joulua taisimme hävitä kotona vain kaksi peliä (Niistäkin toinen vasta voittolaukauksilla, toim. huom.).

Joulun jälkeen tuli pari kotitappiota, mutta oli hyvä, että saimme putken poikki. Yleisö on myös löytänyt tiensä hallille. Joka pelissä on noin 4000 katsojaa. Se on iso voimavara.

Onko SaiPa noussut tällä kaudella entistä suuremmaksi ja tärkeämmäksi asiaksi Lappeenrannassa ja lappeenrantalaisille?

Se on jatkumoa viime kaudesta. Jo silloin oli havaittavissa tällaista. Hyvät pelit kasvattavat toki myös odotuksia, kun voittoja tulee. SaiPa puhuttaa varmasti aamupalapöydissä ja kahvikeskusteluissa, mikä on pelkästään positiivinen asia.

Millä ajatuksilla lähdette tähän viikkoon? Vastustajanne ovat Ässät, Ilves ja HPK, joista Ässät ja HPK:n kohtaatte kotona.

Edessä on tärkeä viikko. Tahti on kova, kun pelaamme kolmea peliä viikossa. Sillä ei ole merkitystä, missä vastustajat ovat sarjataulukossa. Yhtään ei voi antaa periksi. Kaikin puolin viikko on tärkeä, sillä taistelu sekä kuuden että kymmenen joukkoon pääsemiseksi on kovaa. Pisteet kelpaavat varmasti kaikille.

Olette peräti puolivälierien kotiedussa kiinni. Kuinka paljon pudotuspelejä jo ajatellaan?

Ei niistä puhuta. Ennen kauden alkua asetimme tavoitteeksi pudotuspelit, eikä niistä ole sen jälkeen puhuttu mitään. Sijoituksella ei ole mitään väliä, kunhan olemme pudotuspeleissä.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.