NHL:ssäkin 2000-luvun alussa pelannut Mike Danton, 33, kertoi karuja kokemuksia kuluvalta kaudelta. Mies teki sopimuksen viime kesänä kazakstanilaiseen Beibarys Atyrau -joukkueeseen, joka pelaa maan pääsarjaa.

Kiekkoilijan elämä joukkueen matkassa ja vapaa-ajalla on karua miehen mukaan ja ura maassa jäi lyhyeksi.

– Mistä aloitan? Kontrollista. Köyhyydestä, Korruptiosta.. On turvallista varmaan sanoa, että tämän blogin jälkeen en ole tervetullut enää siihen maahan. Ja arvatkaa mitä? Ei ole niin suurta rahasummaa, että minut saisi ylipuhuttua palaamaan, Danton kertoo blogissaan.

Sopimusta rikottiin mielivaltaisesti

33-vuotias kanadalaissentteri kertoo, että sopimuksesta lähtien kaikki oli pielessä hän ja muiden ulkomaalaisvahvistusten osalta.

– Teimme sopimuksen Englanniksi ja allekirjoitimme myös kopion Venäjäksi. Niiden piti olla identtiset, mutta toisin kävi. Kun elokuun palkka piti maksaa syyskuun 1. päivä, saimme vasta 17. päivä osan siitä. Kävi ilmi, että palkastamme 70 % oli peruspalkkaa ja 30 % bonuksia, joista seurajohto ja valmentajat päättivät. Seurapomon mukaan olimme olleet heikkoja harjoituspeleissä, jonka vuoksi menetimme 10 % palkastamme.

– Englanninkielisessä sopimuksessa ei tällaisesta järjestelystä mainittu emmekä ymmärtäneet venäjänkielisiä sopimuksia. Menetimme toki vain muutamia satoja dollareita, mutta periaatteellisella tasolla oli sopimuksia rikottu, mikä jätti happaman maun.

Skorpioneja pukukopissa

Kaikki muutin ehdot sopimuksessa olivat pielessä. Elämä muutenkin oli vähintäänkin mielenkiintoista Kazakstanissa.

– Sopimuksessa mainittiin, että perheeni viisumeista ei tule ongelmia. Lopulta saimme vain kolmen kuukauden turistiviisumit puolisolleni ja lapselleni, koska emme olleet naimisissa. Tämä oli seuran tiedossa alusta alkaen, mutta eivät sitä kertoneet.

– Asunto, jonka saimme ei ollut sopimuksen mukainen. Sain isomman asunnon, kun maksoin lisää vaikka sopimuksessa luki muuta. Hankin tarvikkeita, jotka seuran piti maksaa, mutta mitään en saanut takaisin. Kaupungissamme oli villejä koiria, hevosia ja muita elämiä joka puolella. Irtonainen hevosen jalka löytyi hieman asuntomme ulkopuolelta, missä lapset leikkivät. Seuran pukuhuoneessa oli skorpioneja.

Dantonin mitta täyttyi lopulta ja hän siirty uuden vuoden jälkeen unkarilaisjoukkue HSC Csíkszeredaan MOL-liigaan ja tammikuun lopussa edelleen Puolaan KH Sanok -seuraan.

Lue lisää hyytäviä juttuja ja katso Dantonin ottamia kuvia tästä.

Erikoisista oloista maassa raportoi aiemmin myös parhaillaan Kazakstanissa kiekkoileva suomalaisvahti Joni Puurula (uutinen).