Aleksander Barkov paljastaa Markkasen piinapenkissä: ”Ei tarvitse imuroida kotona koskaan!”

© Kuva: Getty Images

Kuluvan NHL-kauden kuumin suomalaisnimi on ehdottomasti ollut Florida Panthersin Aleksander Barkov.

Barkovista puhuttaessa ei tarvitse enää käyttää termejä ”superlupaus” tai ”tulevaisuuden tähti.” Barkovin status NHL-pelaajana ja yhtenä Panthersin johtavana pelaajana ovat jo tätä päivää.

Enää ei tarvitse arvuutella sitäkään, tuleeko Barkovista yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaiskiekkoilijoista. Sillä tiellä nuori tamperelainen on vakaasti.

SuomiKiekko-sivusto tavoitti miehen kesken vapaapäivän Floridan auringosta.

Loukkaannuit viime ottelussasi. Tilanne raportoitiin alavartalovammana. Mitä voit ja saat kertoa vammastasi?

– En saisi kertoa oikeastaan mitään, se on joukkueen säännöissä kielletty. Pelissä tuli epäonninen tilanne, ja jalka vääntyi. Vamman ei kuitenkaan pitäisi olla paha.

Voitko arvioida, pystytkö pelaamaan seuraavassa ottelussanne Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä Coloradoa vastaan?

– Yritän kaikkeni, että pystyisin pelaamaan, En osaa vielä sanoa, mikä on tilanne.

”Nautin joka sekunnista!”

Barkov lähti Pohjois-Amerikkaan toipilaana viime keväänä tulleen olkapäävamman jäljiltä. Kun mies meni heinäkuussa Miamiin, ei hän saanut vielä ottaa kontaktia, vaan ensimmäiset viikot kuluivat kuntoutuksen ja uusien ympyröiden opettelun merkeissä.

Päästyään täyteen kuntoon ja jäälle ei Barkov ole jättänyt otteillaan mitään kysymysmerkkejä sen suhteen, onko hän oikeassa liigassa pelatessaan NHL:ssä.

Millaista elämäsi ja olemisesi NHL-ympyröissä on?

– Hienoahan tämä on! Koko elämäni olen tänne pyrkinyt. Nyt olen täällä ja nautin joka sekunnista. Koko ajan tuntuu kivemmalle ja ”helmemmälle.” Treenit, pelit ja vapaa-aikakin Floridassa tuntuu mahtavalta. Lämmintä on nyt +15, mutta kylmemmissäkin paikoissa on ollut kiva käydä.

Millä sait aikaan ja varmistit sen, että olet ollut tuolla tasolla kauden alusta asti?

– Treenasin kesällä paljon, kovaa ja laadukkaasti, että olisin heti fyysisesti valmis pelaamaan täällä. Sopeudun peli peliltä enemmän NHL:n pelityyliin, kaukaloon ja muihin pelaajiin. Joka pelissä menen eteenpäin. Jään ulkopuolella auttaa se, että äitini on täällä. Ei tarvitse esimerkiksi imuroida kotona koskaan.

”En ole muuttanut pelityyliäni”

Kun Barkovin näkee pelaavan, on ensimmäinen näennäinen havainto, että hän ei ole pelinopeudeltaan kaukalon nopein. Kyseessä on kuitenkin Barkovin pelinäkemyksen ja taidon aikaansaama illuusio.

Barkov pystyy pelaamaan rauhallisen oloisesti, koska hän luottaa omaan osaamiseensa eikä pode taitovajausta NHL:nkään mittapuulla kanssapelaajiinsa verrattuna.

Mitä pelillisiä asioita olet kauden aikana oppinut eniten?

– Liigan pelin temposta olen oppinut paljon. Liiga on kova, pelaajat ja peli nopeita. Pitää oppia käyttämään aikaa oikein, että pystyy auttamaan joukkuetta. Peli peliltä olen kehittynyt. Nyt osaan jo katsoa, että jossain tilanteessa on aikaa enemmän ja jossain vähemmän. Osaan jo esimerkiksi nähdä, koska kiekko pitää laittaa päätyyn ja koska ei.

Oletko joutunut muuttamaan pelityyliäsi?

– En ole oikeastaan muuttanut mitään. Florida varasi minut, koska haluaa minun pelaavan niillä taidoilla, joita minulla on, ja joilla pelasin viime vuonna Liigaa. Ei ole tarvinnut muuttaa mitään. Asiat vain tapahtuvat kaukalossa nopeammin, ja aikaa ei ole niin paljon.

Mitkä ovat mielestäsi suurimman kehitysaskeleet omassa pelaamisessasi?

– Alkukaudella ei ollut aikaa tehdä ratkaisuja ,kun hätäilin syöttöjen ja ampumisen kanssa. Joka pelissä olen oppinut käyttämään ylimääräisen ajan, katsomaan missä muut ovat tai voinko ampua. Se on iso juttu täällä, jos haluaa olla kiekollinen pelaaja.

”Maaleja ei ole tehty tarpeeksi”

Barkov on tehnyt kahdeksan maalia ja antanut 16 maalisyöttöä 50 ottelussa. Pistesaldo on siis vain karvan verran alle 0,5 pistettä ottelua kohden.

Lukema on kova, kun ottaa huomioon, ettei Florida Panthers ole edes liigan keskitasoa, vaan pikemminkin niitä seuroja, joiden odotetaan joka kauden ennakkoasetelmissa jäävän pudotuspelien ulkopuolelle.

Barkov johtaa ketjua, jonka laidoilla hyökkäävät Sean Bergenheim ja Brad Boyes. Koska ketjun kaikkien jäsenten sukunimi alkaa samalla kirjaimella, on lempinimiä rakastava jenkkilehdistö antanut ketjulle kutsumanimen ”Killer B’s.” Tappaja-B:t tai tappajaherhiläiset, ihan kuinka vaan.

Barkov ja Boyes ovat Panthersin kaksi parasta pistemiestä, Bergenheim yhdessä Nick Bjugstadin kanssa joukkueen toiseksi paras maalintekijä.

Mistä ketjunne hyvät otteet juontavat juurensa?

– Boyesin kanssa olen pelannut yhdessä koko kauden. Tiedämme toistemme taskut ja sen, missä toinen menee. Seanin kanssa on ollut helppo sopia asioita suomeksi. Yhteinen kemia löytyi saman tien. Maaleja me emme ole tehneet tarpeeksi. Paikkoja on ollut joka ottelussa 3-5 maaliin, mutta paikat pitäisi hyödyntää paremmin.

Millä tavoin Seanin olo joukkueessa on helpottanut sopeutumistasi ja urasi alkua?

– Kun tulin, osasin englantia, mutta en uskaltanut puhua. Dmitri Kulikov ja Sean auttoivat, kun pystyin puhumaan omilla äidinkielilläni.

Puhumisesta puheen ollen: Barkov ei ole koskaan nuoren uransa aikana ollut mikään suupaltti. Mitalin toisena puolena on toki se, että asioista kysyttäessä Barkov vastaa siihen, mitä kysytään sortumatta surullisen kuuluisaan ”kiekkojargoniin.”

Edellisissä nuorten MM-kisoissa Barkov pyysi englanninkielisissä haastatteluissa joukkueenjohdon edustajan avukseen ja turvakseen, mutta Sotshin olympialaisissa ”kolmaskin kotimainen” taittuu varmasti.

Ei Barkov Sotsiin tosin lähde lähtökohtaisesti puhumaan vaan pelaamaan.

Mitä ajatuksia Sotshin olympialaiset herättävät?

– En ole miettinyt joukkueen roolituksia, enkä koko kisoja vielä muutenkaan. Haluaisin pelaavaan kokoonpanoon ja pelata mahdollisimman monta minuuttia. Joukkueeseen pääseminenkin on minulle iso juttu, ja olen tosi onnellinen. Tulen antamaan joukkueelle kaikkeni.

Päävalmentaja Erkka Westerlund paljasti joukkueen valinnan aikaan, että kaksi viikkoa ennen joukkueen julkistusta et olisi ollut joukkueessa, mutta viimeiset kaksi viikkoa ennen julkistusta nostivat sinut mukaan. Mitä niinä viikkoina tapahtui?

– Olen pelannut koko kauden kohtuullisesti. Ei ole tullut suurempia romahduksia tai tasonnostoja.

– Hyökkäyksessä tuli niinä aikoina tehoja ja pystyimme pelaamaan hyökkäyspäässä hyvin tehoin. Olen kuitenkin keskushyökkääjä enkä puolustaja. Seanin ja Boyesin kanssa alkoi peli kulkea hyvin ja hyökkäyspäässä tuli tulosta.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.