Leijona-valmentaja viihtynyt KHL:ssä: ”Tarjonnut paljon jo lyhyessä ajassa”

© Kuva: Juha Tamminen

Lukon viime kauden päätteeksi jättänyt ja KHL-seura Ak Bars Kazanin hommiin siirtynyt Ari Moisanen ei ole ehtinyt katua päätöstään lähteä uusien haasteiden pariin.

SuomiKiekko-sivusto tapasi Helsingin EHT-turnauksen yhteydessä maalivahtivalmentajan.

– Hommat on lähtenyt uudessa ympäristössä hyvin liikkeelle. On saatu ne asiat toimimaan, mitä sinne lähdin työstämään. Peli on kulkenut sekä joukkueena että maalivahtiosastolla, joten ihan turvallisin mielin voi jatkaa sitä työtä, Moisanen kertasi.

Muutos on ollut monessa mielessä suuri. Lukossa aikanaan valmennuksena muiden töiden ohella toiminut Moisanen on päässyt ensimmäistä kertaa valmentamaan täyspäiväisesti.

– Tässä pystyy paremmin paneutumaan niihin aivan pieniin asioihin. Olen pystynyt toimimaan myös junioripuolella aivan eri lailla.

– Nyt pystyy samalla kehittämään itseään enemmän myös pelin kautta. Sitä pystyy seuraamaan pelejä ihan eri tavalla. Olen nähnyt tänä syksynä enemmän SM-liigan pelejä kuin koskaan aiemmin. Olen katsonut Venäjällä enemmän pelejä kuin viime kaudella Suomessa.

Muuten maalivahtivalmennus ei eroa aikaisemmasta, vaikka valmennettavat ovat muuttuneet suomalaisista vahdeista venäläiskollegoihin.

– Tietysti kieli vaihtuu ja ihmiset ovat vähän erinäköisiä, mutta muuten samojen asioiden kanssa sielläkin painitaan. Venäläinen vahti on valmennettavana pyyteetön työntekijä. Olen aiemminkin sanonut, että me saamme Suomessa tehdä myös jatkossa laadukasta maalivahtityötä, muuten sieltä tullaan vasemmalta ja oikealta ohi.

Moisanen varoittaakin maalivahtirintaman tason kehityksestä erityisesti Venäjällä.

– Pojat ovat valmiina tekemään kovaa töitä ja tekevätkin sitä. Ja kun sitä lupaavaa massaakin on tarjolla hieman enemmän, saadaan olla Suomessakin antennit pystyssä, ettei jäädä jalkoihin.

Valmennus kiehtoo muutenkin

Uusi asema täyspäiväisenä valmentajana on tarjonnut myös muita näkökulmia kiekkoon.

– KHL on tarjonnut myös muuten paljon lyhyessä ajassa. Se on sen verran kova sarja kuitenkin ja kiekko tarjonnut myös henkilökohtaisesti uusia ajatuksia.

Tällä hetkellä täyspäiväinen valmentaminen tuntuu Moisasen mukaan loistavalta muutokselta.

– Tällä hetkellä tuntuu ainakin, että tämä olisi se oma juttu. Ja valmennus kiinnostaa myös muuten todella paljon – ei pelkästään maalivahtien kanssa toimiminen.

– Siihenkin voi varmasti jossain vaiheessa vuosien edetessä paneutua. Tätä on kuitenkin tehty jo pitkä pätkä ja puseroon on tarttunut hieman muutakin kuin pelkkää maalivahtivalmennusta.

Kun kaikki keskittyminen on lätkässä, jää myös Leijonien asioille enemmän aikaa. Moisanen kertoo nähneensä enemmän NHL-pelejä kuin koskaan aiemmin.

– Nyt on paljon enemmän aikaa myös siihen seuraamiseen. Sen ansiosta on koko ajan aika hyvä näppituntuma suomalaisvahtien tekemisestä.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo