Sveitsi historiallisesti MM-finaaliin – Leijonat taistelee pronssista USA:n kanssa

Sveitsi juhlii historiansa ensimmäistä jääkiekon finaalipaikka nykymuotoisissa MM-kisoissa. Joukkue kaatoi tasapainoisen ja nälkäisen esityksen jälkeen välieräpelissään USA:n 3-0-lukemin ja eteni sunnuntai-iltana pelattavaan MM-finaaliin isäntäjoukkue Ruotsia vastaan.

Sveitsi hallitsi ottelua heti alusta lähtien. Joukkue kilautti avauserässä kiekon kerran jo yläputkeen ja hyökkääjä Nino Niederreiterilla oli puolittainen läpiajo, mutta ensimmäiselle erotauolle mentiin maalittomassa tilanteessa.

Toisessa erässä alppimaa iski kiekon jo toistamiseen putkiin ja lopulta peliväline saatiin maaliinkin asti joukkueelle tyypilliseen tapaan. Sveitsiläishyökkääjä Martin Pluss riisti kiekon itselleen vastustajan siniviivalla, otti tyhjät pois ja löysi Niederreiterin maalin edestä. AHL:ssä kautensa viettänyt elohiiri ei tällä kertaa erehtynyt.

Päätöserässä Sveitsi selvitti alkuun USA-ylivoiman ja pääsi yrittämään lopullista ratkaisua ylivoimalla, mutta edes hetki viidellä kolmea vastaan ei riittänyt maalintekoon.

USA oli jo tasoittaa tilanteen, mutta loistavasti sveitsiläismaalilla pelannut Reto Berra liikkui tolpalta tolpalta sähäkästi ja esti maalin. Vain hetki myöhemmin sveitsiläispakki Julian Walker pelattiin läpi ja tämä iski lukemiksi jo 2-0 ajassa 50.11.

USA:n kiri ei ottanut käynnistyäkseen ja lopullisen ratkaisun Sveitsin eduksi iski Reto Suri tyhjään maaliin. 3-0.

Sveitsi kohtaa sunnuntai-iltana MM-finaalissa isäntäjoukkue Ruotsin klo 21.30 alkaen. USA ja Suomi pelaavat pronssista klo 17.00.

Tuleva mitali on Sveitsille ensimmäinen sitten vuoden 1953 pronssimitalin.

Päivitys 19.5.: toisen maalin syöttäjä korjattu.