Ilmakitaristi Jukka Tammi valitsi manttelinperijänsä Globeniin

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi ja Ruotsi kohtaavat lauantaina MM-välierässä Globenin legendaarisessa jäähallissa. Kyseinen pyhättö kätkee sisälleen myös legendaarisen Leijonamuiston vuodelta 1995, jolloin Suomi pehmitti Ruotsin MM-finaalissa.

Legendaariset teot jatkuivat pelin jälkeen pukukopissa, jossamaalivahtilegenda Jukka ”Taisto” Tammi soitteli kultapokaalilla ilmakitaraa. Tammi nimesi Unibetille jo seuraajaehdokkaansa ilmakitaran veivaamiseen, mikäli Leijonat yltää maailmanmestaruuteen.

213 A-maaottelun Tammi on seurannut meneillään olevia kisoja rauhallisin mielin. Kaiken nähnyt ja kokenut maalivahtilegenda tietää, että isot pelit siintävät vasta edessä.

– Ei tässä ole tarvinnut juurikaan jännittää, mutta hemmetinmoisella mielenkiinnolla olen silti pelejä katsellut. Joukkue on pelannut tyylikkäästi yläkanttiin ja kaikki on mahdollista, miettii Tammi Unibetin haastattelussa.

Tammi tietää tasan tarkkaan, millaisia jännitteitä huominen välierä pitää sisällään.

– Suomalainen pelaaja ajattelee, että kaikille voidaan joskus hävitä, mutta Ruotsille ei ikinä. Ei missään olosuhteissa eikä missään pelissä.

Samanlainen asetelmahan se on tietysti MM-välierässäkin.

– Siinä on sellaista pyhää vihaa ja rakkautta. Jostain historiastahan se kumpuaa ja sieltä se latauskin tulee kuin itsestään, Tammi jatkaa.

”Se ilmakitara vaan tuli jostain, en tiedä mistä”

Tammi ei itse pelannut minuuttiakaan vuoden 1995 MM-kisoissa. Silti hänen antaumuksellinen mestaruustuulettelu MM-pokaalin kanssa piirtyi kansakunnan verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi.

– Se ilmakitara vaan tuli jostain, en tiedä mistä. Sen voin kertoa, ettei siinä tilanteessa tarvinnut juurikaan näytellä tai esittää mitään. Pokaali käteen ja kitara soimaan Den glider in -kappaleen tahdissa. Mahtava muisto!

Kuka sitten voisi olla Tammen ”seuraaja” ilmakitaroinnissa, mikäli Leijonat harjaavat sunnuntaina maailmanmestaruuden Globenin uumenissa?

– Heh, kyllähän se rooli lankeaa joko Joni Ortiolle tai Atte Engrenille. Molemmat ovat sellaisia velikultia, että ilmakitaran soittaminen pelkissä alasuojissa onnistuu varmasti melkoisen tyylikkäästi, Tammi tuumaa.

Mikäli Tammen tulosveikkaus osuu, nähdään Suomi jälleen kerran MM-finaalissa ja ilmakitaran paluun todennäköisyys kasvaa entisestään.

– Suomi hoitaa 4-2. Ja silloin saadaan sunnuntaille ihan kivan tuntuinen fiilinki päälle…