Miksi Ässät meni jatkoon JYP-välieräsarjasta?

© Kuva: Juha Tamminen

Toimittajat ja Kiekkoministerit Ilari Isotalo ja Ilari Savonen napauttivat pöydälle juuri päättyneen JYPin ja Ässien sarjan pointit.

– Mihin JYP kaatui?
– Miksi Ässät meni jatkoon?
– Ketkä pelaajista olivat valokeilassa?

Noh, antaa ministereiden jauhaa.

Ilari Isotalo: Noniin. Välierät on lopullisesti taputeltu, kun Ässät selvitti itsensä finaaleihin Tapparan seuraksi. Kerros Savonen, mikä teki porilaisista lopulta finaalipaikan arvoisen joukkueen tässä sarjassa? Miksi Ässät meni jatkoon JYP-välieräsarjasta?

Ilari Savonen: Oikeastaan Ässien ”hyvyyttä” voi peilata suoraan JYPin suorituksissa. Jyväskyläläiset tekivät viidessä ottelussa kuusi maalia. Mistä se on osoitus? Juuri siitä, että porilaisjoukkue oli yhtenäinen. He, joukkueena, tappoivat JYPin hyökkäyspelin ja samalla kuumat pelaajat rankoivat paikoista. Eikö se näin mennyt?

Isotalo: Noinhan sen voi tiivistää hyvin. Vaikka yksittäiset ottelut olivatkin tiukkoja, ei lopulta finaalipaikan ottajasta ollut suurta epäselvyyttä. Ässät on ollut varsinkin vieraskaukaloissa kliininen, viisas ja todella tehokas.

Maalivahti Antti Raanta oli kuin muuri porilaismaalin tolppien välissä. Mutta ketä muita yksilöitä nostaisit esille tästä sarjasta?

Savonen: Onhan se aivan kiistämätön fakta, että Raanta on patapaitojen hurjan kevään tietynlainen johtohahmo. Oikeastaan puolustajien ja hyökkääjien osalta tuntuu pahalta alkaa nostaa jotain tiettyä pelaajaa toisen edelle. Koko joukkue pelaa tällä hetkellä niin yhtenäisesti ja vahvasti. Mielummin kreditit siitä lähetän valmennusjohdolle ja päävalmentajalle Karri Kivelle. Äärimmäisen hienoa työtä.

Mutta hei, kun maalivahdeista puhutaan. Finaaleissa vastassa ovat Raanta ja Tapparan Juha Metsola. Juuri ne kaverit, jotka olivat runkosarjassakin niitä koko liigan ”kärkiveskareita”. Löydätkö tässä tietyn ovelan yhteneväisyyden?

Isotalo: Lähtökohdathan tällä kaksikolla ovat olleet lähes identtiset kevään pudotuspeleihin. Kestääkö pää, riittääkö kokemus? Kysymyksiä, johon ei kenenkään enää tarvitse pohtia vastauksia. Ne on nimittäin jo annettu. Nuoren kaksikon kohtaaminen on yksi tulevan finaalin herkkupaloista isommassa palapelissä. Mutta mitä muuta odotat tulevalta finaalitaistolta?

Savonen: Kyllähän tuo herkku-sana on ainoa oikea kuvaamaan tulevaa taistoa. Asetan ne isot kysymysmerkit pöydälle:

– Miten Ässät pystyy rikkomaan Tapparan systeemin?
– Entä miten puolestaan kirvesrinnat pystyvät lyötämään reikiä patapaitojen systeemistä ja ohittamaan sitä kautta Raannan?
– Kumpi ottaa sarjan alussa fyysisen päänahan?

Vauhtia, puhtaita taklauksia ja kunnon pudotuspelikiekkoahan tässä odotetaan, eikö?

Isotalo: Kyllä. Kiitos SM-liigan joustavan otteluohjelman, tässä on viikko aikaa pohtia tulevaa. Mutta tylsistä finaaleista on turha puhua, sen verran mielenkiintoa löytyy tästä parivaljakosta.

Ilari Isotalo
Twitter: @ilariIsotalo

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen