JYP-Ässät: ”Tuskin mitään tylsiä koitoksia on luvassa”

© Kuva: Juha Tamminen

Toimittajat ja Kiekkoministerit Ilari Savonen sekä Ilari Isotalo käyvät läpi SM-liigan välierien lähtökohdat dialogeissaan.

Runkosarjassa sijalle kolme päätynyt JYP pystyi hoitamaan lopulta tunteita niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolella herättäneen HPK-sarjan itselleen lukemin 4-1.

Ässät puolestaan antoi samaiten vain yhden voiton puolivälierissä vastustajalleen KalPalle.

Runkosarjassa joukkueiden keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 2-2. Molemmat joukkueet voittivat omat kotiottelunsa, eikä ristiin pelaamisia siis nähty.

Mitä ajatuksia tämä välieräsarja herättää?

Ilari Savonen: Kyllähän nuo runkosarjan keskinäiset kohtaamiset kertovat jo totuuden. Tasaista, todella tasaista. Molemmat joukkueet ovat vahvoja kotonaan, mutta pystyvät myös yllättämään vieraissa. Itseasiassa juuri vierasvoiton nappaaminen nousee kriittiseksi kohdaksi tässä sarjassa. Jos Ässät pystyy sen nappaamaan, paranevat sen asemat totta kai merkittävästi. Jos JYP puolestaan nappaa sen, on porilaisilla pitkä matka ja paljon tekemistä edessä.

Mitään aivan suuria linjavetoja on turha tehdä, koska lopulta kaikilla osa-alueilla joukkueet ovat niin tasaisia. Ässillä on lähtökohtaisesti parempi ykkösmaalivahti, mutta JYPillä on omat vahvuutensa. Ja jos etukäteen voi ennustaa, niin tuskin mitään tylsiä koitoksia on luvassa tässä sarjassa.

Ilari Isotalo: Porilainen hulluus vastaan jyväskyläläinen järjestelmällisyys. Näen tässä sarjassa paljon lupaavia elementtejä. Kuten Savonen mainitsikin jo, mielenkiinto tuskin tulee puuttumaan yhdessäkään pelissä.

Mitkä ovat sarjan voiton avaimet?

Savonen: JYPin pitää pystyä löytämään lääkkeet Ässien maalivahdin Raannan ja puolustuksen ohittamiseen. Tie maalille on löydyttävä ja sinne ukkojen on mentävä. Yksinkertaista. Peilaten sama tilanne on Ässillä. Veli-Matti Savinaisen ja Joel Armian lisäksi maaleja on tultava Eero Elon tai alempien ketjujen kavereilta. JYP on kuitenkin vahvasti puolustava joukkue, joka iskee kyllä maalit ellei pataryhmä itse käytä paikkojaan hyväkseen.

Isotalo: Vastakkain on sarjan tehokkainta ylivoimaa pelaava JYP sekä sarjan parhaimpiin alivoimajoukkueisiin kuuluva Ässät. Kuulostaa tylsältä, mutta uskon kahden tasaisen joukkueen kohdatessa tämän osa-alueen nousevan normaaliakin selvemmin esille.

Uskotko, että tämän sarjan voittaja on myös lopulta mestari?

Savonen: Finaaleissa tuleva haaste on taas pikkuisen erilainen mitä se tässä sarjassa on. Mutta aivan turha lähteä väittämään, etteikö Ässillä tai JYPillä olisi mahdollisuuksia mestaruuteen. Tietenkin on ja varmasti hyvinkin realistiset sellaiset.

Isotalo: Kuten olen aiemmin sanonut, kaikki on mahdollista. En näe mitään syytä, miksi tämän sarjan voittaja ei voisi juhlia myös keväällä.

Miten sarja päättyy?

Savonen: Patapaitoja vastaan veikkaaminen tuntuu tyhmänrohkealta, mutta JYPillä on vain niin paljon rutiinia ja kokemusta, että loppupeleissä se tulee näkymään sarjan edetessä. Pienet asiat tulevat kääntymään jyväskyläläisten eduksi. Täten JYP finaaleihin voitoin 4-2.

Isotalo: Porilainen hulluus jatkaa kasvuaan. Ässät marssii finaaliin voitoin 4-2.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Ilari Isotalo
Twitter: @ilariIsotalo