TPS-pakki kannattelee pikkuleijonien takalinjoja: ”Pitää olla johtava pelaaja”

© Kuva: Juha Tamminen

Pikkuleijonien takalinjojen kantavia voimia tapaninpäivänä alkavissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa on isokokoinen TPS:n 18-vuotias Rasmus Ristolainen, joka teki läpimurtonsa SM-liigassa jo viime kaudella ja on jatkanut yhä tasaista kehittymistä tällä kaudella. SuomiKiekko-sivusto jututti turkulaista kisojen alla.

Rasmus, kuinka vetäisit yhteen alkukauttasi?

Joukkueella ei ole mennyt kovinkaan hyvin. Oli vähän vaikeaa ja valmentajakin vaihtui. Nyt ollaan uuden valmennuksen alaisuudessa pelattu hyvin ja ollaan erittäin hyvällä tiellä tällä hetkellä.

Itselläni aloitus on mennyt päinvastoin. Alku oli hyvä, sitten on pieni lamaannus tullut. Pitää vaan parantaa tasoa ja vaatia enemmän.

Muuttuiko arjessa jotain valmennuksen vaihtuessa?

Uusi valmennusjohto toi uudet tavat ja tietenkin joitain pieniä asioita vaihtui tekemisessä ja muussa oleellisessa. Mielestäni vaihdos auttoi meidän joukkuetta ja oli juuri sitä, mitä meidän joukkueen peli kaipasi siinä vaiheessa.

NHL-miehiä tullut ja mennyt TPS:ssäkin. Onko se jollain tavalla vaikuttanut kauteesi henkilökohtaisella tasolla?

Ei oikeaastaan, olen saanut vastuuta ja saanut pelata heidän kanssaan. NHL-miehet toivat joukkueelle varsinkin luottamusta. He pääsivät hyvin joukkueeseen sisään ja olivat osana joukkuetta eivätkä olleet ulkopuolisina.

He auttoivat meidät pohjista liikkeelle, silloin kun oli vaikeata ja nyt ollaan siitä jatkettu. Ulkomaalaiset, keitä meillä on, ovat erittäin iso apu joukkueelle ja heistä on hyvä katsoa mallia.

Missä olet kehittynyt erityisesti, jos mietitään vuoden takaisten kisojen aikaa?

Se on varmaan sitä kokonaisvaltaisuutta ja sitä olen pyrkinyt kehittämään. Tykkään pelata paljon ja pystynkin pelaamaan myös mm. alivoimaa ja joka roolissa. Suurimmat vahvuudet ovat toki ylivoimassa, mutta omissa taistelukin maistuu.

Mitä on edellisistä kisoista jäänyt päällimmäiseksi mieleen?

Päällimmäiseksi jäi harmittava tappio Ruotsille (välierässä), olisi ansaittu voitto. Siinä oli vähän huonoakin tuuria, mikä jäi harmittamaan. Siten motivaatiota ei puutu tämänvuotisista kisoista, kun se oli niin lähellä viime vuonna. Peliä tietenkin pitää parantaa.

Luoko se varsinkin uskoa, että taistelitte huippujen kanssa tasaisesti?

Nähtiin, että pärjätään ja ollaan tietyissä osa-alueissa jopa muita parempia. Nyt mielestäni meillä on parempi joukkue kuin viimeksi ja on erittäin hyvät mahdollisuudet voittaa mestaruus.

Mitkä ovat Suomen aseet kisoissa?

Meillä on erittäin hyvä hyökkäys ja yksilöt, mutta yksilöt ovat myös sellaisia, että tekevät joukkueelle hommia. Siten myös joukkue saa heistä maksimaalisesti tehot irti.

Nostatko taistelutahtoa paremmin pukukopissa olemalla äänessä vai tekoina jäällä?

Muuten pidän ääntä, mutta pyrin näyttämään enemmän esimerkkiä kentällä tekojeni kautta, en niinkään paljon pukukopissa säärisuojia hakkaamalla.

Uskotko, että isosta kaukalosta on Suomelle etua USA:ta ja Kanadaa vastaan?

Joskus olen kuitenkin lukenut, että niillä voisi olla vaikeutta sopeutua. Viime kaudella me sopeuduttiin hyvin pieneen kaukaloon ja hekin varmaan oppii ison kaukalon pelin. En siis usko, että kovinkaan paljon etua siitä saadaan.

Minkälaisia tavoitteita sinulla henkilökohtaisella tasolla, kun menet jäälle

Sinänsä omassa pelissä ei tarvitse muuttaa mitään verrattuna TPS:n peliin. Vaadin itseltäni paljon ja toivon, että omien tekojen kautta pystyn auttamaan joukkuetta. Tiedän, että pitää olla johtava pelaaja ja olla erittäin hyvä. Jos tulee pisteitä, niin tulee, mutta tärkeintä on auttaa joukkuetta.

Kenen kanssa pelaat pakkiparina?

Olen ollut paljon Olli Määtän kanssa. Kemiat sopii erittäin hyvin. Toivottavasti jatketaan samalla parilla ja saadaan myös ylivoimavastuuta.

Kai Lintinen (@kailintinen), Espoo


Kärpät – Ilves | Betsit Kärpille!

Onko Ilves toipunut lauantaisesta rökityksestä vai tuleeko lisää lunta tupaan?