Tätä USA:n nuorta puolustajaa kannattaa seurata – ”Hänessä on aivan kaikkea”

© Kuva: Getty Images

Toimittaja ja Kiekkoministeri Ilari Savonen käy läpi Nuorten MM-kisoissa USA:n riveissä puolustavan Seth Jonesin tarinaa.

Ensi kesän NHL:n varaustilaisuuden ennakoissa 18-vuotias Jones on ollut aivan kärkijoukon tuntumassa. Jenkkipuolustajaa on povattu jopa koko tilaisuuden ykkösvaraukseksi.

Miksi?

****

Seth Jones, nuori ja lupaava jääkiekkoilija, josta ei edes pitänyt tulla jääkiekkoilijaa.

Jonesin isä, Popeye Jones, pelasi peräti 11 kauden ajan koripalloliiga NBA:ssa. Kaikki merkit viittasivat siihen, että Seth seuraisi isänsä esimerkkiä.

Ainakin melkein kaikki.

193-senttisellä Jonesilla on paljon ominaisuuksia koripalloilijaksi. Ulottuvat kädet, nopeat jalat, ketteryyttä ja urheilullisuutta.

Mutta hän ei halunnut koripalloilijaksi.

Vuosina 1999 ja 2000 Sethin isä Popeye pelasi Denver Nuggetsin riveissä samalla areenalla, missä NHL-seura Colorado Avanlance kiekkoilee. Pepsi Centerin laidalla Jonesiin teki vaikutuksen erityisesti kanadalainen kiekkolegenda Joe Sakic, joka oli sillä hetkellä Avalancen ja koko NHL:n kirkkaimpia tähtiä.

Sakicin kanssa vietetyn juttutuokion jälkeen haave ja päämäärä sen kuin vahvistuivat. Kuuden vuoden ikäinen Seth aikoi jääkiekkoilijaksi.

Siitä alkoi matka kohti suurinta tavoitetta. NHL:ää. Sinne hän on mennyt kirjaimellisesti suurin askelin.

Vuodenvaihteessa Venäjän Ufassa pelattavissa nuorten MM-kisoissa Jones puolustaa USA:n takalinjoilla. Hän ei oikeastaan vain puolusta, hän on koko puolustuksen sydän. Erityisesti kiekollisesti, jossa hän on johtajan roolissa.

Jonesia kuvatessa voi tiivistää kaiken yksinkertaisesti: Hänessä on aivan kaikkea.

Jones antaa aina hyvän ja yksinkertaisen ensimmäisen syötön. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, hän nostaa kiekon jalalla alueelle.

Jonesilta on hyvin vaikea karvata kiekkoa pois. Pitkällä varrella ja pitkillä käsillään hän pystyy suojaamaan kiekkoa vahvasti.

Siihen kun yhdistetään isokokoiselle puolustajalle erittäin vahva luisteluvoima, on kasassa jotain hienoa.

Ja vielä kun kaiken päälle isketään muun muassa laukaus ja kyky liikuttaa kiekkoa siniviivalla tehokkaasti, kyseessä on poikkeuksellinen pelaaja.

Mitä nykyajan NHL-seuran toimitusjohtaja haluaisi joukkueeseen? Ettei vain hyvin liikkuvan ja kiekollisen pelin taitavan isokokoisen puolustajan, joka pystyy hoitamaan omassa päässä ruutunsa hyvin ja kaupan päälle tuo vielä fyysisyyttä.

Ei olekaan mikään yllätys, että Jones on varaustilaisuuden ennakoissa aivan kärjen tuntumassa. Hän on todella houkutteleva pelaaja.

Eikä suuri ympärillä oleva mielenkiinto näy Jonesissa mitenkään. Hänellä on jalat maassa. Hänen persoonallisuuttaan kehutaan. Hän tietää, mihin hän on menossa. Ja jos jalat nousevat kohti kattoa, on perheessä hyvä toputtelija.

Jones on jo nyt yllättävän valmis pelaaja. Mitä hän onkaan puolustajan parhaaseen ikään päästyään?

Nimi ylös. Tätä nuoren herran otteita kannattaa jo nyt seurata.

Ilari Savonen (@ilarisavonen)