Tami illan pelistä: "Kanada iskee Leijona-pakkeihin"

TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS

Suomikiekko-sivusto jututti Hartwall Areenalla ennen Kanada-ottelua Canal+-asiantuntijaa Aurinkokuningas Juhani ”Tami” Tammista.

Tami, mitkä ovat Leijonien poikkeukselliset vahvuudet muihin maihin verrattuna?

Suomi on pullollaan vahvuuksia, mutta kaksi vahvuutta ylitse muiden: Ensimmäiseksi, meillä on turnauksen ylivoimaisesti paras maalivahtipeli. Toiseksi meidän perusviisikkopelaaminen kaikilla osastoilla on, tähän mennessä näkemistäni joukkueista, ylivoimaisesti parasta.

Siihen vielä liitännäisenä, meidän alivoimapelaaminen, ja nyt kun saatiin onnistumisia, myös ylivoimapelaaminen on todella hyvää. Näiden seikkojen takia meillä on puhdas tili.

Kanadalla on paperilla kivikova ryhmä, 17 NHL-pelaajaa, joista käytännössä jokainen on seurassaan tähtipelaaja tai profiiliasemassa. Leijonista vain neljä tulee NHL:stä, mutta toisaalta 12 miestä harjoittaa ammattiaan KHL:ssä. Onko tässä kyseessä perinteinen pelitapa vastaan materia-asetelma?

Kanadan koutsit, tunnen heidät historiasta, ovat erittäin hyviä ajamaan pelitapaa sisään. Ns. ”short-term-preparation” – he ovat todella hyviä siinä. Heidän päävalmentaja Brent Sutter on minulle hiukan uusi tuttavuus näissä ympyröissä, mutta mitä katsoin hänen rekordejaan nuorten maajoukkueiden kanssa, niin olen ihan vakuuttunut.

Kanada on niitä jengejä, jotka parantavat kisojen aikana. Siinä on kaksi asiaa: Pelin taktinen parantaminen ja psykologinen puoli, kun mennään toiselle viikolle.

Jos sen pelkistää, niin maalivahti Cam Ward, kävin Jenkki-pelin katsomassa tätä iltaa varten, ei ole ollut lähelläkään esim. Kari Lehtosen tasoa.

Toinen on se, että niin sanotuilta todella isoilta pelaajilta – Ryan Getzlafit, Corey Perryt, kaikki tämmöiset näin – odotan tekoja. Nythän Kanada on elänyt nuorten jätkien panoksella – ne noudattaa pelisysteemiä ja hoitelee homman – kun vanha kaarti hiihtelee.

Kanadan alkuturnaus on ollut ailahtelevat. Uskotko että tänään saadaan myrskyvaroitus Kanadalta?

Odotan, että Kanada parantaa näissä kahdessa asiassa jo tähän iltaan. Eli isot jätkät rupeaa pelaamaan potentiaalinsa mukaisesti, ei sen alle. Ja että Cam Ward haastaa Lehtosen.

Tiedän sen, kun Andy Murray, joka voitti 1997 ja 2003 kultaa, on heidän pre-scout ja juttelen hänen kanssaan. Niin se, missä Kanada on aika hyvä, on heidän tapa ajatella pre-scoutingissa, eli iskeä heikkouksiin. Ja sen takia katson todella mielelläni tämän matsin, ja mihin he iskevät Suomessa. Oletan, että he iskevät aika paljon meidän muutamaan pakkiin. Siinä on näkemykseni pelkistetysti.

Onko Suomen puolustus siis kysymysmerkki, kun pelataan todellisia huippumaita vastaan?

Jos siihen isketään, niin se voi olla. Me ollaan niin ylivertaisia tossa meidän perusviisikkopelaamisessa. Meidän jätkät tietää mitä tehdään, ja jos sä et uskalla sillä hetkellä, kun ollaan saamassa kiekkoa haltuun, horjuttaa meidän pakkeja, niin olet kusessa.

Tähän mennessä koko kautena olen nähnyt ainoastaan, että Ruotsilla oli kanttia tehdä se. Veikkaisin, että kaksi Pohjois-Amerikan maata käyttää samaa juttua johtuen Andystä, koska se ei ole ekaa kertaa pappia kyydissä.

Kai Lintinen, Hartwall Areena

TÄNÄÄN: Näe NHL pelit livenä!

NHL on taas käynnissä ja jäljellä ovat enää ratkaisupelit! Viaplay näyttää kaikki loppukauden ottelut suorina lähetyksinä! Tilaa nyt ilman sitoutumispakkoa.
NAPPAA TARJOUS