Ex-Leijonaluotsi Shedden uskoo Suomeen: "Olen erittäin vaikuttunut heidän pelistään"

Haastattelimme Suomi-Kanada-ottelun alla entistä Jokerien ja Leijonien päävalmentajaa, kanadalaista Doug Sheddeniä, joka toimii kisoissa Canal+-lähetysten asiantuntijana.

Doug. Odotatko enemmän Kanadalta, mitä on tässä kisassa aiemmin nähty?

Sveitsi oli iso testi, ja nyt minun mielestäni tulee suurin testi. Kanada ja USA ovat toki verivihollisia, mutta se mitä Suomi on esittänyt täällä, he ovat olleet paras joukkue. Ruotsin lohkosta on vaikea sanoa, kun pelejä on nähnyt vain television välityksellä.

Pelistä tulee mielenkiintoinen. Kun olen puhunut Kanadan valmennusjohdon kanssa, he odottavat tietyiltä pelaajilta tasonnostoa. Kanada perinteisesti kehittyy turnauksen aikana, kun heistä muodostuu oikea joukkue ja he tottuvat ympäristöön, mm. isoon kaukaloon, paremmin. Toisaalta, jokainen heidän ketjunsa on pelannut jo todella hyvin jo.

Keiltä odotat enemmän?

Enemmän odotat Andrew Ladd-Ryan Getzlaf-Corey Perry-ketjulta, ja uskon, että turnauksen kuluessa tulemme näkemäänkin enemmän heiltä.

Ketkä ovat yllättäneet sinut positiivisesti?

Ketju, missä pelaa John Tavares, Jeff Skinner ja Jordan Eberle, ovat todella nostaneet päätään ja sopeutuneet hyvin isoon kaukaloon. He ovat olleet paras ketju.

Olen pitänyt todella paljon Tavaresin pelaamisesta. Hänellä on uskomattomat kädet, hän tietää missä maali on ja lukee peliä hyvin. Hän on pelaaja, jota en ole aikaisemmin pystynyt seuraamaan näin läheltä. Mutta näen nyt, miksi hän on kärkipisteillä NHL:ssä joka vuosi.

Miten arvioit Suomen mahdollisuudet Kanadaa vastaan?

Heillä on erinomaiset mahdollisuudet. Olen erittäin vaikuttunut heidän pelistään. Heillä on kaksi nimekästä kärkiketjua, ja jompikumpi tekee maalin joka ilta.

Ja sitten on kolmosketju missä on Leo Komarov, Jesse Joensuu ja Niko Kapanen – todella rakastan sitä ketjua. Jos sinulla on Kapanen kolmosketjun sentterinä, on asiat hyvällä mallilla.

Kolmos- ja nelosketju ovat vahvoja ja energisiä ketjuja. Suomella tuntuu aina olevan nimetön puolustus, mutta ne kaverit hoitavat homman. He eivät välttämättä pelaa hienointa peliä, mutta ongelmia ei tule. Ja kaiken tämän päälle vielä loistavat maalivahdit.

Yrittääkö Kanada haastaa Suomen perinteisellä pohjoisamerikkalaisella fyysisyydellä?

Kanadalla ei ole nyt kovinkaan fyysinen joukkue. Heillä on paljon nuoria, lahjakkaita pelaajia, jotka ovat NHL-joukkueidensa ykköspistemiehiä. Tietenkin siellä on Dion Phaneufin tyylisiä, fyysisiä puolustajia, mutta enemmän NHL-seurojen ykköspelaajia ja -ratkaisijoita.

Kuinka rankkaisit joukkueet tähän mennessä käytyjen pelien mukaan?

Ruotsin lohkosta en halua sanoa mitään, kun en ole pystynyt seuraamaan niin paljoa. Helsingin järjestys mielestäni on Suomi, Kanada, USA. Slovakia-Sveitsi-ottelusta tulee todella suuri, siinä ratkaistaan neljäs jatkoonmenijä. Häviäjä jää nuolemaan näppejään.

Kai Lintinen, Hartwall Areena

Lue lisää kilpailusta ja osallistumisohjeet täältä!