Jyrki Aho tuli JYP:n päävalmentajaksi heti kauden alussa, kun monivuotinen päävalmentaja ja Ahon aisapari Risto Dufva yllättäen luopui valmennusvastuusta. Ahon pesti jatkuu nyt ainakin kevääseen 2013 asti. SuomiKiekko.com-sivuston erikoishaastattelussa Jyrki Aho.

Jyrki Aho, mitä ajattelit ensimmäisenä, kun kävi ilmi, että Risto Dufva lähti JYP:n päävalmentajan paikalta?

Aika epämieluisa tilanne kaikin puolin, kun monivuotinen työkaveri lähti. Siinä oli omat pelot, kun kaikki kävi todella nopeasti. Kun asiasta ensimmäisen kerran kuulin, niin meni tunti ja toimitusjohtaja soitti. Siinä vaiheessa sanottiin, että kolme peliä olet aluksi tässä ja aloin suunnittelemaan sitä harjoitus kerrallaan. Tietyllä tapaa tekeminen alkoi ohjaamaan sitä. Alettiin toimimaan, ei sen kummempaa loppujen lopuksi. Tunteiden käsittely siirtyi myöhemmälle jaksolle.

Millaisista jääkiekkoa pelaa Jyrki Ahon unelmien jääkiekkojoukkue?

Se pelaa monipuolista jääkiekkoa. Totta kai halutaan, että pelissä on vauhtia ja tunnetta. Sitä kautta tulee monet muutkin asiat peliin mukaan. Pelissä on fyysisen ja psyykkisen puolen lisäksi taktiset ja henkilötaktiset asiat.

Tämä on monipuolinen työ, mikä mahdollistaa paljon oppimista. Ihmisten kanssa saa toimia tietyllä tapaa ääritilanteessa. Tässä pitää puristaa pikkaisen enemmän irti joka päivä, että hommat pysyy kuosissa. Meillä on hieno joukkue, jonka kanssa on ollut hienoa tehdä töitä vuosikausia. Hallille on mukava tulla joka päivä.

Mihin asioihin joukkueen pelissä olet ollut viime aikoina tyytyväinen?

Yhtenäisyyteen, työnteon määrään ja sen työnteon suuntaamiseen joukkueelle. Yhteishengen, hyvän ilmipiirin ja hyvän innostuneisuuden näkemiseen olen myös tyytyväinen. Sitä kautta on tullut voittoja ja pelikin on ollut ihan mukavassa kunnossa.

Mitä asioita JYP pitää parantaa menestyäkseen playoffeissa?

Ainahan pelissä on parannettavia asioita, ja joka pelissä ne voivat vaihtua. Vastustaja määrittää myös niitä, ja se on tarkkailun alla oleva asia, mitkä niistä toistuvat. Yhdestä pelistä ei kannata tehdä liian suuria johtopäätöksiä, mutta kun tarkastellaan isompaa mittakaavaa pidemmällä aikavälillä, niin silloin ongelmiin kannattaa puuttua ja laittaa kuntoon.

Joukkueenne yksi vahvuus on varmasti kaksi hyvää maalivahtia?

Niin kuin viime vuosina on nähty, niin on todella tärkeää, että on kaksi maalivahtia. Henkinen kuormakin jakautuu sopivasta heidän välillään. Vielä kun on kaksi tosi hyvää maalivahtia, jotka ovat tyyliltään hieman erilaisia, niin se mahdollistaa heidän monipuolisen käyttämisen vastustajan ja muiden asioiden mukaan.

Sen tyylin olen Ari-Pekka Siekkisen ja Dufvan kanssa aikanaan oppinut, että siinä on paljon hyvää ja se mahdollistaa paljon, että maalivahteja on kaksi ja kumpikin pysyy pelissä mukana.

Olette liigan paras kotijoukkue, mikä tekee JYP:n kotiluolasta niin hankalan paikan vastustajille?

Yleisö vaikuttaa aina fiilikseen ja myös sellainen meidän oma ylpeys tehdä asioita. Meidän vieraspelaaminen on myös parantunut joulutauosta lähtien, sekä kotona että vieraissa ollaan raavittu ihan mukavalla prosentilla pisteitä. On yhtä tärkeää, että homma toimii niin kotona kuin vieraissa.

Kumpi on sinulle mieluisampi, 1–0- vai 5–4-voitto?

Kumpikaan ei ole huono, jos voitto tulee. Joskus 1–0-voitto voi olla loistavaa peliä, jossa on ollut paljon tilanteita ja paljon intensiteettiä ja samalla lailla 5–4-peli voi olla samanlainen. Tuloksen taakse kannattaa katsoa.

Yleisö haluaa nähdä maaleja ja kyllähän niitä itsekin haluaa nähdä. Mutta kun voitosta halutaan pelata, niin mieluimmin toivotaan, että maaleja menee toiseen päähän. Jos pelin laatu on hyvä – on tunnetta ja tapahtumia – niin se on kaikille osapuolille hieno tapahtuma.

Haastattelu: Kai Lintinen