SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa on tällä kertaa suomalaisen jääkiekkoilun elävä legenda, itse Mr. TikiTalk eli Esa ”Tiki” Tikkanen. Haastattelussa mies kertoo muun muassa näkemyksiään HIFK:n vaisuun alkukauteen. Tiki piipahti sivustomme haastattelussa Sonera Sport -tilaisuudessa viime viikolla.

Valmensit viime kaudella Mestiksessä Jokipoikia. Oletko kiinnostunut edelleen valmentamisesta?

Onhan sitä kiinnostusta. Joensuu oli erittäin hyvä oppivuosi. Näki, että pystyn koutsaamaan vielä. Oli vaikeata, kun ei pystynyt kasaamaan omaa joukkuetta. Loppuen lopuksi kuitenkin Joensuu oli varsin positiivinen kokemus.

Onko ollut mitään neuvotteluita valmentamisen suhteen?

Ei ole ollut mitään. Odotellaan nyt rauhassa.

Miten arvioisit meneillään olevaa SM-liigakautta? Keiden joukkueiden uskot kipuavan ylöspäin sarjataulukossa, entä vajoavan alaspäin?

JYP oli alkukaudesta Risto Dufvan valmennuksessa ja hän sai potkut kahden ottelun jälkeen. Potkut eivät johtuneet valmennuksesta, vaan sisäpiiri ylemmältä portaalta toivoi muutosta ja sen jälkeen ero tapahtui yhteisymmärryksessä. Dufvan mentyä Tapparaan JYP on nostanut osakkeitaan erittäin paljon.

Molemmat Tampereen joukkueet ovat olleet minulle pettymyksiä. Säälittävä suoritus, kun miettii, että Tampereella on niin iso ja laaja jääkiekkokulttuuri ja molemmat joukkueet majailevat sarjataulukon tyvipäässä. Varsinkin Ilvestä veikkasin korkeammalle sarjataulukossa ennen kauden alkua.

Positiivisia yllättäjiä ovat olleet ainakin Kalpa, Pelicans ja Ässät. Lukko on myös mielenkiintoinen joukkue. Yleensä tässä vaiheessa kautta Lukko on keikkunut sarjataulukon kärjessä ja keväällä on mennyt sitten vähän heikommin. Ehkä joukkue on oppinut jotain. Se jää nähtäväksi.

Miten näkisit HIFK:n kauden tähän asti? Onko joukkueen alkukausi ollut sinulle pettymys?

HIFK:n alkukausi on ollut monelle ihmiselle pettymys. Sanotaan näin, että joukkueeseen on kuitenkin nyt tullut uusia pelaajia. Pesonen hakee vielä paikkansa Granlundin viereltä. Somervuori on ollut erittäin hyvä. Hän on tehnyt paljon maaleja. Nyt Hirschovitskin on vastaamassa huutoon. Hyökkäyspää IFK:lla on erittäin hyvä.

Puolustuspäähän IFK tarvitsee kuitenkin apuja, jos he aikovat voittaa mestaruuden. Kurssi tulee muuttumaan, jos sinne saadaan vahvistusta. Riksman on myös kysymysmerkki. Miten hänen selkänsä kestää ja entäpä nivuset?

Pidätkö Petri Matikaisen potkuja kuitenkin todennäköisinä, jos sarjasijoitus ei ala pian nousta?

Potkut eivät todellakaan ole lähellä. Ainahan spekuloidaan potkuilla, kun edelliskauden mestari aloittaa kompuroiden. Voidaan kuitenkin peilata myös viime kauteen, jolloin Jalosen joukot olivat ottaneet ainoastaan pari pistettä enemmän tähän Matikaiseen ryhmään verrattuna tässä vaiheessa kautta. Ei silloin kukaan puhunut potkuista.


Näyttää siltä, että Suomen nuoret lupaukset tavoittelevat paikkaa rapakon takaa nykyisin lyhyin askelin. Monet pelaajat jäävät Suomeen kasvamaan korkoa. Esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa Mikael Granlund. Onko tämä sinun mielestäsi hyvä asia? Itsehän lähdit aikanaan nuorena maailmalle.

Ennen vanhaan lähdettiin kokeilemaan, koska paikkoja ei ollut niin paljon auki. Eurooppalaisella ei juuri ollut muita mahdollisuuksia kuin lähteä kokeilemaan rapakon taakse. Nykyään on niin paljon eri mahdollisuuksia jo täällä Suomessa.

Granlundin tapauksessa on myös huomioitava tulossa olevat kotikisat, joista hän on varmasti kiinnostunut. Lisäksi on hyvä käydä armeija pois alta rauhassa. Turha sinne Pohjois-Amerikkaan on vielä lähteä hakkaamaan päätä seinään. Vuoden päästä sitten sinne menestymään ja tämä kausi onkin viimeinen, kun saamme nauttia Granlundista SM-liigassa.

Olet pelannut muutaman juniorivuoden lisäksi vain vajaan kauden Jokereissa ja useita kausia toisen helsinkiläisjoukkueen HIFK:n riveissä. Jokerit on kuitenkin jäädyttänyt pelinumerosi, eikä HIFK. Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää?

Olen Nordenskiöldin hallin mies. Siitä lähdetään. Se paita joka on Hartwall Areenalla, on maskottipaitani numeroltaan viisi. Kun tulin tänne (Jokereihin) 2000-luvulla, pelasin ensimmäiset kymmenen ottelua numerolla viisi ja sen jälkeen omalla pelinumerollani kymmenen.

Aimo Mäkinen halusi jäädyttää maskottipaitani (pelinumero viisi) jäähallin Nordenskiöldin hallin kattoon, mutta sitten Jokerit vaihtoi jäähallilta Hartwall Areenalle. Aimo Mäkisen toivomuksesta Jokereiden numero viisi jäädytettiin, koska se oli maskottipaitani. Ihmiset jotka luulevat, että se on ollut pelinumeroni – se ei pidä paikkaansa.

Mitä mieltä olet Suomi-kiekon suurimmasta lupauksesta Mikael Granlundista? Mikä hänestä tekee niin hyvän?

Olin neljän vuoden ajan hänen kanssaan tekemisissä nuorisomaajoukkueiden tiimoilla, alkaen alle 16-vuotiaiden maajoukkueesta. Hän pelasi vuotta ja kahta vanhempien kanssa. Hän oli kova harjoittelija, jäi treenien jälkeen jäälle tekemään ylimääräistä.

Grandlund on oppinut kaiken ulkojäällä. Veljensä kanssa kun olivat samaan aikaan maajoukkueessa, niin he menivät treenien jälkeen ulkojäälle kikkailemaan. Se näkyy hänen pelissään. Itsekin opin aikanaan jääkiekon ulkojäällä. Isäni rakensi minulle ulkojään takapihalle. Siellä sitten oltiin aina aamusta päivään. Sieltä sen pelisilmän ja kikkailun oppii. Pikkuasiat, joita ei jäähallissa joukkueharjoituksissa voi tehdä, ne hän on oppinut ulkona. Oli kiva nähdä ollessani nuorisomaajoukkueen neuvonantajana, kuinka hän harjoitusten jälkeen meni ulkojäälle tekemään sellaisia pikkukikkoja, joita ei harjoituksissa voinut tehdä.

Kyllä sen noista nuorista huomaa, kuka on käyttänyt omaa aikaa harjoitteluun. Moni menee vaan kotiin, alkaa pelata video- ja tv-pelejä.

Missä hänellä on vielä parannettavaa?

Granlundilla olisi eniten parannettavaa itsekkyydessä. Menin MM-kisoissa juttelemaan hänen kanssaan ennen Venäjä-ottelua. Sanoin hänelle, että hän on pelannut mahtavat kisat, mutta nyt olisi aika tehdä myös itse ratkaisuja. Sitten kun hän teki sen veivimaalin, niin voin sanoa, että minuakin itketti. Se oli niin komea maali, että menin pelin jälkeen halaamaan Granlundia ja sanoin, että juuri tuota tarkoitin. Grandlund edelleenkin katsoo pelissä aina toista aaltoa ja syöttöä ennen kuin ratkaisee itse.