JYP on uuden tilanteen edessä jääkiekon SM-liigassa. Päävalmentaja Risto Dufvan ja seurajohdon tiet erkanivat tiistaina, ja Dufva sai lähteä. Joukkueen maajoukkuehyökkääjä Antti Pihlstöm kommentoi tapaus Dufvaa sekä muun muassa kevään MM-kotikisoja ja KHL-neuvotteluja SuomiKiekko.com-sivustolle.

Viikon kohutuin uutinen kiekkomaailmassa oli Risto Dufvan lähtö JYPistä. Miten itse otit uutisen vastaan? Entä millainen tunnelma joukkueessa on tällä hetkellä?

Kyllä siinä oli vähän ihmeissään, kun tuli hallille omalle paikalle. Ihmettelin, että mitä Seppänen oikein tulee paikalle. Kun kuulin uutiset, niin olihan sitä aika yllättynyt. Tällaista se nykyjääkiekko on, mitä tahansa voi tapahtua. Kyllä siihen tavallaan on jo tottunut.

Jätkien kanssa on paljon puhuttu asiasta. Päätettiin pitää yhtä ja pitää meininkiä yllä. Tärkeintä on pitää joukkueessa hyvä ilmapiiri. Ilmapiiri lähtee aina pelaajista, nyt sitä on vähän korostettava, että otetaan kaikki mukaan ja niin.

Mitenkäs tuleva valmentajavalinta? Mitä mieltä olet, voisiko Jyrki Aho jatkaa päävalmentajana vaikka koko kauden?

Kyllä Jykä on mielestäni hyvä vaihtoehto, jos siihen päädytään. Minun kokemuksen mukaan hän on ollut hyvä päävalmentaja esimerkiksi silloin, kun Dufva oli olympialaisissa. Hän osaa vaatia ja valmentaa.

JYPin pelitavan muutoksista on keskusteltu paljon. Uuden pelisysteemin omaksuminen vie varmasti aikaa, mutta kuinka kauan luulet, että JYPillä kestää uudet kujeet oppia?

Kyllä siinä tottakai menee aikaa. Ei se ihan napsauttamalla tule tietenkään. Mä luulen, että saattaa mennä 5-10 ottelua, että pelaaminen on hyvää. Aiempina vuosina meidän peli on ollut heti valmista ja nyt kaikille on vähän uusia juttuja mietittävänä. Koko ajan opitaan uusia juttuja ja tiedetään, mitä pitää parantaa. Pidän hyvänä, että uusia elementtejä on tuotu.

Tottakai kuitenkin vie aikaa, että opitaan tuntemaan toisemme kuviot kentällä ja lukemaan peliä. Kentän kemia ja pelityyli pitää löytää.

//

Edellisenä vuonna peli oli tosiaan valmista alusta asti ja sitten keväällä tuli väsy ja myös kaverit oppivat teidän pelityylin. Toisaalta voi olla ihan hyväkin juttu, että kasvutarina lähtee takkuisesti käyntiin vai?

Jossain vaiheessa tosiaan tuntui, niin kuin sanoit, että vastustaja osasi jo lukea erittäin hyvin meidän peliä. Tuntui taas vastavuoroisesti siltä, että meillä ei ollut aina lääkkeitä sitten tehdä jotain muuta. Voi olla hyvä, että peli kehittyy ja kasvaa koko ajan. Me voidaan muuttaa sitä tarvittaessa. On tärkeää, että peli kehittyy koko ajan, koska se on vastustajalle vaikeampaa. Tähtäin on aina playoffsit ja siellä sitten paras peli on oltava uomissaan.

No entäpä sitten pelillisten asioiden ulkopuolelta. Vieläkö MM-kulta ja siitä aiheutunut ruljanssi painaa jaloissa?

No eipä painaa enää. Kyllä tässä on jo uudet kujeet ja uusi kausi käsillä. Nyt keskitytään tähän.

Neuvottelit myös KHL-seurojen kanssa. Kuinka tosissaan niistä kuvioista neuvottelit?

Kyllä ajoittain sopimus oli todella lähellä. Olikin ajatukset jo välillä siellä päin ja mietin, että pitäisikö lähteä vai ei. Sitten päädyin kuitenkin siihen, että haetaan vielä toisen kauden myötä JYPissä mahdollisuutta päästä vielä NHL:ään. Myös kotikisat painoi vaakakupissa, sillä eihän sitä koskaan tiedä, mitä siellä Venäjällä tapahtuu.

Ikinä ei voi tietää, saako potkut, jos peli ei lähde heti käyntiin. Samalla siinä menee kausi piloille ja kotikisat samoin. Sieltä on myös vaikeampi päästä NHL:n suuntaan. Monia asioita tuli pohdittua, mutta lopulta päädyin tähän.

Kuten sanoit, niin NHL on yhä ykköstavoitteesi. Onko mahdollista, että jos syyskausi menee putkeen ja NHL:stä tarjotaan yksisuuntaista sopimusta, lähteä kesken kauden JYPistä rapakon taakse?

Ei ole mahdollista. Vasta kauden jälkeen.

Kevään MM-kotikisat taitaa olla myös lähitulevaisuudessa iso tavoite sinulle?

Kyllä se varmasti on aivan mahtava tapahtuma. Aina on ollut hieno edustaa Suomea ja sen teen mielelläni myös kotikisoissa. Viime vuoden kokemukset takataskussa, niin vielä enemmän motivaatiota on. Kaikkeni teen, että pääsisin sinne kisoihin.


//