Tulevalle liigakaudelle mukaan tulee sääntömuutos ja uutukainen, kun jatkoajat pelataan uudessa systeemissä kolmella kolmea vastaan.

Kyseistä systeemiä testattiin viime kaudella AHL:ssä ja se tuodaan mukaan myös muun muassa NHL:ssä. Liigaan sitä ei alkuperäisten puheiden mukaan pitänyt vielä tulla, mutta suunnitelmat vaihtuivatkin.

Tätä onkin ehditty hieman ihmetellä, sillä Liigan puolelta viesti oli vielä keväällä hyvin selkeä siitä, ettei uudistusta oltaisi vielä tuomassa.

– Jos tuo olisi tullut tietoon jo keväällä, niin sitten sitä olisi voinut vähän enemmän mietiskellä, että mitä tuo sitten tarkoittaa pelillisesti. Ja onhan tuossa toki sitä, että (Sami) Aittokallion mukaan AHL:ssä vielä vaihtui päädyt ennen jatkoajan alkua, mikä vähän haki sitä, että se ratkaisu tulee varmasti kun pelataan vähän niin kuin kakkoserän peliä. Meillä tuo sitten taas on vähän erilaista, kun päädyt pysyvät kolmanteen erään nähden samoina, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki mietiskeli sääntöuudistusta SuomiKiekko-sivustolle ja antoi siitä ytimekkään mielipiteensä:

– Mun mielestä erittäin hyvä uudistus.

Kärpät myös pääsi nopeasti testaamaan uutukaista, sillä harjoitusottelussa tiistaina Sportia vastaan varsinaisen peliajan päätytyttyä tasan päätettiin ottelussa vetää jatkoaika uudella systeemillä.

Siinä tapahtumia riitti heti, kun Kärpille tuomittiin kesken jatkoajan rankkari. Yksi liigan nopeimmista luistelijoista Julius Junttila karkasi Sportin kolmikolta, josta jouduttiin sitten rikkomaan häntä. Rankkarin Junttila upotti rystyltä ohi Sportin maalivahdin Mika Järvisen.

– Kiva oli saada kokemus tuosta ja onhan tuossa aika todennäköistä se, että se ratkaisu myös siinä sitten tulee. Junttila heti näytti sen, että ei siinä paljoa tarvita. Yksi vähän kaatuu, niin äkkiä on kahdella yhtä vastaan tai kolmella kahta vastaan. Ne paikat vain pitää sitten pystyä hyödyntämään, kärppäluotsi Marjamäki pohti.

Marjamäen mukaan hallitsevan liigamestarin riveissä uudistus otetaan varsin iloisesti vastaan.

– Ei meillä toki ole ollut ongelmia rankkareissa viimeisten kahden kauden aikana. Toki nyt kun (Joonas) Donskoi on pois, niin voi olla ihan hyväkin että pelataan kolmella kolmea vastaan, Marjamäki naureskelee viitaten NHL-sopimuksen keväällä tehneeseen Donskoihin, joka ratkoi useita voittomaalikilpailuita oululaisjoukkueelle viimeisten vuosien aikana.

– Ei vaiskaan. Kyllä mä uskon, että tuo sopii meille. Siinä tarvitaan luistelevia pelaajia ja kiekossa pysyjiä. Pitää vain rytmi ja taktiikka siihen saada.

Harjoituskausi on saatu myös Kärpissä hyvin liikkeelle, kun oululaisjoukkueella takana on kaksi ottelua (KalPaa ja Sportia vastaan).

– Näitä pelejä tarvitsee. Uusi joukkue ja uudet kujeet. Kyllä me aika pitkään käytiin tuota viime peliäkin (Sportia) vastaan läpi vielä jälkikäteen. Siellä on pieniä asioita mitä pitää käydä läpi heti alusta alkaen. Sen sitten näkee, että milloin ne pienet asiat siirtyvät sitten konkreettisesti mukaan. Hyvin vastaanottavainen joukkue on ja yritys on kova. Kun saadaan harjoituksia alle ja vähän noita koostumuksia kokoon, niin eiköhän se pelikin ala sitten näyttämään vähän tasapainoisemmalta ja paremmalta, Marjamäki pohdiskelee.

Kärpät on loppuviikosta mukana Hämeenlinnassa turnauksessa, missä se kohtaa ensin torstaina Mestis-joukkue Jukurit ja perjantaina ruotsalaisen kovan luokan seuran Luulajan.

Sen jälkeen niin Kärpillä kuin useammalla muullakin suomalaisjoukkueella edessä on CHL-taipaleen aloitus. Kärpillä samassa alkulohkossa ovat Vienna Capitals ja Krefeld Pinguine.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen