Pistepörssin kärkeen jälleen noussut Ville Vahalahti pelaa kaikin puolin huikeaa kautta.

TPS:n ja Turun Lukkoon ja Raumaan vaihtanut konkarihyökkääjä onkin ollut koko Liigan tämän kauden suurimpia sensaatioita.

SuomiKiekko-sivusto jututti vain kolme pistettä uransa ennätyskaudesta perässä olevaa Vahalahtea.

Nousit jälleen tiistaina koko Liigan pistepörssin kärkeen. Miltä oma peli Lukossa on tuntunut?

– Itselläkin on ollut nyt hyvä jakso. Mutta sitä pitää pystyä joka peli samaan, ei tässä vielä maha ole täynnä. Nyt on mennyt kuitenkin hyvin. Ja niin kauan kun tulee paikkoja, ei tarvitse olla huolissaan.

– Mutta kyllä ne omatkin tehot riippuvat aina myös ketjukavereista ja koko joukkueen pelistä. Silloin kun ne kulkevat, sitä saa helpommin myös itse onnistumisia. Sitä tulee pisteitä kuin väkisin.

Viime kausi oli monessakin mielessä vaikea. Ovatko hyvät tehopisteet yllättäneet?

– Kyllä sitä itse näkee, että on viime kausina pystynyt aika tasaisiin suorituksiin. Viime kausi oli aika poikkeus. Käsi murtui jo toisessa pelissä, niin siinä meni alkukausi aikalailla plörinäksi. Sen lisäksi siinä oli lakot ja muut, mitkä näkyivät peliajassa, kun NHL-pojat tulivat pelaamaan.

Niin, ykkösketjussa pelivire tuntuu löytyneen mainiosti Aaron Gagnonin ja tiistaina hattutempun tehneen Janne Keräsen kanssa.

– Siinä on aika hyvin roolitukset kohdanneet. Gagnonin kanssa on pelattu jo pidempään yhdessä ja nyt Keränen on tuonut hyvää energiaa ja työnteon mallia siihen.

– Meillä on siinä jokaisella hieman eri vahvuudet, mitkä tukevat hyvin toisiaan. Siitä se hyvä yhteispeli koostuu, jokainen pystyy pelaamaan omien osaamisalueiden kautta. Sitä kautta se ketjun peli vain paranee.

Muutos harjoituskulttuuriin

14 kautta TPS:ssä, joista kapteenina viisi kautta. Vahalahti ehdittiin pitkään muistaa melkoisena TPS-legendana.

Alkukesästä kiekkoväkeä yllättävällä siirrollaan hätkähdyttänyt Vahalahti kertoi kaivanneensa uutta kipinää arjen rutiineihin. Niitä TPS-ikoni onkin löytänyt Lukossa.

Kuinka iso piristysruiske Raumalle siirtyminen on ollut?

– Se on ollut aika selkeä ja iso muutos edelliseen. Aika erilainen vuosi on ollut siinäkin suhteessa, miten suhtaudutaan harjoitteluun ja pelaamiseen. Se on ollut aika positiivinen muutos. Sopii selvästi ainakin mun tyyliselle pelaajalle.

Mitä se on tarkoittanut käytännössä?

– Kaikki mitä tehdään, keskittyy peleihin ja niihin valmistautumiseen. Täällä treenataan selkeästi sitä varten, että ollaan peleissä parhaimmillaan. Välillä se on ollut toistekin päiten. Että treenataan, koska pitää treenata.

– Jos jokin homma ei toimi, eikä auta seuraavan päivän peliin, täällä pystytään jättämään se väliin. Se toimii.

Lukolla on varsin kokenut joukkue. Se varmasti auttaa myös tässä suhteessa vapauksien antamiseen?

– Sekin on yksi tekijä, jokainen tietää, mitä oma kroppa tarvitsee ja vaatii. Sitä kautta yksilön vapaus on aika iso joukkueessa. Harjoittelun suhteen on sitä kautta aika vapaat kädet, kunhan olet peleissä parhaimmillasi.

Rauma-Turku-Rauma

Vahalahti kuuluu siihen viiden pelaajan porukkaan, joka ravaa Turun ja Rauman välistä tietä lähestulkoon päivästä toiseen. Se tuo omat haasteensa perheelliselle miehelle.

Miten reissaaminen pitkin kautta on nyt sujunut?

– Kyllä se tässä menee, mutta ei se mitään helppoa ole. Kuitenkin vaimo joutuu tekemään nyt aika ison osan asioista kotipuolessa, kun meikäläistä ei juuri siellä näy.

Perheen kärsivällisyys on kuitenkin riittänyt?

– Kyllä on, mutta täytyy hattua nostaa sinne päin. Kuitenkin vanhempikin poika urheilee paljon, niin aikamoinen urakka siinä on oman työn ohella.

Teit kuitenkin jatkosopimuksen Lukon kanssa. Kuinka helppo ratkaisu se oli?

– Se oli lopulta aika mutkaton ratkaisu. Sitä on kuitenkin viihtynyt niin hyvin ja tyyli tehdä asioita on sopinut henkilökohtaisesti niin hyvin. Ei ollut kovin pitkät neuvottelut.

Miten muuten turkulainen on sopeutunut raumalaisten joukkoon?

– Asun kuitenkin itsekin saaristossa, joten en pidä itseäni niin turkulaisena. Ja kun tässä molempia murteita kuulee, niin ei sitäkään enää erota. Molemmat lyhentävät sanoja niin paljon, että aika sekaisin jo nekin menevät.

Ilari Isotalo, Rauma
Twitter: @IlariIsotalo