SuomiKiekko-sivusto Kiekkoministerien ja muutamien lisävahvistusten kera käy ennen kauden alkua läpi entisen SM-liigan, nykyisen Liigan joukkueiden lähtökohdat.

Analyyseissä kerrataan se, mitä on tapahtunut viime kauden jälkeen, mitkä ovat joukkueen vahvuudet ja heikkoudet sekä mitä joukkueelta voi odottaa tulevalla kaudella.

Mitä on tapahtunut?

Synkkää vaellusta läpi syksyn. Herääminen viime hetkellä kauteen, minkä jälkeen upea kevät.Viime kauden puhutuinta kiekkotarinaa ei tarvitse erikseen etsiä.

Paljon on kuitenkin Porin Ässissäkin tapahtunut sitten viime sesongin. Sekä valmennus että pelaajarunko menivät käytännössä kokonaan uusiksi.

Valmennushommiin hyppää Pekka Virta, joka tuo tullessaan melkoisen muutoksen joukkueen pelitapaan.

Viime kevään parhaan liigapelaaja Antti Raannan suunnatessa NHL:ään maalille palaa puolestaan Juuso Riksman, joka saa sparrausapua nuorelta ja lupaavalta Rasmus Rinteeltä.

Puolustuksessa merkittävin hankinta on puolestaan Colby Cohen. Isokokoiselta AHL-pakilta odotetaan varmasti paljon, sillä joukkue menetti ykköspakkinsa Shaun Heshkan Venäjälle.

Hyökkäyspään nimekkäin hankinta on kokenut Leijona-hyökkääjä Niklas Hagman. Hänen ja sentteri Kamil Krepsin harteille onkin kasattu paljon odotuksia tulevasta kaudesta.

Muita mielenkiintoisia vahvistuksia hyökkäykseen ovat Tapparassa kauden päättänytDragan Umicevic sekä Slovenian maajoukkueesta tuttu Ziga Jeglic.

Tämän nelikon odotetaan enemmän ja vähemmän korvaavan NHL:ään lähtevä Joel Armia sekä KHL-peikon vieneet Veli-Matti Savinainen ja Michael Ryan. Haaste on siis kohtuullinen.

Vahvuudet?

Porissa ei ole mestaruusvuoden jälkeen lähdetty säästölinjalle, uusi joukkue on nimekäs ja myös kohtuullisen kokenut. Varsinkin hyökkäyksestä löytyy tarpeeksi leveyttä ja monipuolisuutta.

Heikkoudet?

Virran pelityyli ja valmennustapa eroaa melkoisesti Karri Kiven vastaavasta. Uuteen aikakauteen sopeutuminen vie Porissakin varmasti aikansa. Kuinka nopeasti uusi filosofia iskostuu joukkueeseen? Tämän päivän liigassa millään joukkueella ei ole varaa saada heikkoa alkua kauteen. Myös Virran uuden projektin uskottavuuden kannalta alku kaudelle olisi enemmän kuin tärkeää.

Pelipaikoista maalivahtiosasto on Riksmanin loukkaantumishistoriaa selatessa pieni kysymysmerkki. Koppi kokeneella torjujalla tarttuu edelleen – kysymys kuulukin, kestävätkö paikat läpi kuluttavan kauden?

Mitä voi odottaa?

Ässät taistelee parhaimmillaan paikasta kuuden parhaan joukkoon. Se edellyttää kuitenkin vähintään kelvollista alkua kauteen.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo