SuomiKiekko-sivusto Kiekkoministerien ja muutamien lisävahvistusten kera käy ennen kauden alkua läpi entisen SM-liigan, nykyisen Liigan joukkueiden lähtökohdat.

Analyyseissä kerrataan se, mitä on tapahtunut viime kauden jälkeen, mitkä ovat joukkueen vahvuudet ja heikkoudet sekä mitä joukkueelta voi odottaa tulevalla kaudella.

Mitä on tapahtunut?

Peikko nimeltä KHL söi Tapparan ratkaisuroolin pelaajia useamman kevään aikana. Ja jos vielä yhtä kirjainta muutetaan, vei NHL:kin yhden nimen, huippulupauksen Aleksander Barkovin.

Hänelle, Tuukka Mäntylälle ja Jarno Koskirannalle on hankittu paikkaajia, tai on ainakin yritetty. Mäntylän ”korvaaja” Pasi Puistola on isossa roolissa tulevalla kaudella kirvesrintojen peräpäässä, kun taas muun muassa Philip McRae yrittää paikata vähintään Koskirannan jättämää aukkoa.

Nimekkäin hankinta jo tulevaa kautta silmällä pitäen on kuitenkin Pekka Jormakka, joka iski Pelicansissa viime kaudella lähes 20 maalia ollen mukana myös Leijonien maajoukkuekuvioissa. Jormakalla on potentiaalia vielä suurempiin tekoihin ja Liigan kärkijoukkueisiin kuuluvassa Tapparassa kyseisten odotusten lunastaminen onkin mielenkiintoinen pointti. Käykö niin vai pysähtyykö nouseva käyrä?

Ja nappasipa Tappara myös tshekkihyökkääjän Tomas Plihalin riveihinsä, jota kaupiteltiin Kärpissä jo tovin ajan. Miten Plihal sitten tällä kaudella suoriutuu yhden vaikeamman sesongin jälkeen, se onkin hyvä kysymys.

Vahvuudet?

Tapparan paletti on pienistä muutoksista huolimatta pysynyt hyvin samoilla reiteillä. Päävalmentaja Jukka Rautakorven johdolla kirvesrinnat olivat viime kauden vahvimpia suorittajia ellei vahvimpia, jos katsotaan koko kauden skaalaa. Vahvan puolustuspelin lisäksi joukkue hyökkää terävästi vastaan, mihin käytössä on oivia työkaluja. Joukkueella on vahva ykkösmaalivahti Juha Metsola, johtavia pelaajia niin peräpäässä kuin hyökkäyksessäkin sekä tarpeeksi taitoa muun muassa erikoistilanteisiin.

Heikkoudet?

Suurin kysymysmerkki tässä vaiheessa kohdistuu joukkueen sentteriosastolle. Pystyvätkö McRae, Kärpistä tullut Plihal tai Jukka Peltola lunastamaan Barkovin ja Koskirannan jättämät aukot? Lisäksi yhdeksi kysymysmerkiksi voi nousta peräpään kiekollinen osaaminen.

Mitä voi odottaa?

Tapparaa voi rauhallisin mielin povata jälleen mestaruustaisteluihin mukaan. Kokonaiskuvassa on niin paljon vahvuuksia ja viime vuodet kokemukset tukevat väitettä myös mainiosti. Se, että riittääkö panos tällä kaudella aivan mestaruuteen asti, on sitten toinen juttu. Mutta yllätys on, jos Tappara ei ole mukana mitalipeleissä.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen