PRAHA. Sveitsi pelaa MM-kisojen finaalissa sunnuntaina. Asia varmistui, kun Kanada kaatui välierissä voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3-2.

MM-kisojen kaikkien aikojen otteluennätys paukkuu joka kerta uusiksi, kun Sveitsi pelaa. Joukkueessa kun on jälleen mukana Andres Ambühl, 40.

Ambühlille tämän kevään kisat ovat jo peräti 19:nnet. Se on kaikkien aikojen ennätys. Samoin kokonaisottelumäärä MM-kisoissa. Välieräottelu Kanadaa vastaan oli Ambühlille 140. peli MM-tasolla. Sunnuntaina on luvassa 141:s.

Ambühl on kerran saanut kaulaansa MM-hopeamitalin. Sveitsi ole koskaan voittanut kultaa, mutta nyt siihen on taas mahdollisuus.

– Ihan upeaa. Vuosi toisensa jälkeen sitä tulee MM-kisoihin ja toivoo pääsevänsä mitalipeleihin. Tänä vuonna asiat ovat loksahtaneet paikoilleen, ja toivottavasti otamme huomenna [sunnuntain finaalissa] vielä viimeisen askeleen, Ambühl sanoi SuomiKiekolle välieräottelun jälkeen.

Ambühl on nähnyt aikamoisen kehityksen sveitsiläisessä kiekossa. Nyt joukkue pelaa täysin tasaväkisesti huippumaita vastaan, mutta aina niin ei ole ollut.

– [Sveitsin peli on muuttunut] todella paljon. Aikoja sitten yritimme päästä puolivälieriin. Pelasimme vastaiskupeliä ja ehkä joskus voitimme jonkin suurista maista. Nyt me voimme pelata tasaväkisesti kovia maita vastaan, ja meillä on aina mahdollisuus voittoon, Ambühl sanoi.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi pariinkiin kertaan kisojen aikana, että Sveitsi pelaa nyt puolustusvoittoisemmin kuin aiemmin. Kenties Suomen pelitavan kopiointi on avain voittoon?

– Kun joku menestyy, kaikki muut yrittävät matkia sitä. Viime vuosina Suomi on menestynyt todella hyvin. Tietysti kun vetäytyy alemmas tiiviiseen muotoon ja trapiin, se tekee vastustajan pelaamisen vaikeammaksi, Ambühl sanoi.

Kaiken nähnyt Ambühl laittoi vielä välieräpelin jännäksi. Ajassa 56.54 konkari kiskaisi kiekon katsomoon ja joutui jäähylle. Ylivoimalla Kanada tasoitti 2-2:een, kunnes Sveitsi lopulta voitti voittomaalikilpailussa.

– Ei se ole koskaan hauskaa, jos johtaa 2-1 ja kolme minuuttia ennen pelin päättymistä joutuu jäähylle. Senkin jälkeen pysyimme rauhallisina ja jatkoimme vain eteenpäin, Ambühl sanoi.

Aiemmin päivällä Jaromír Jágr kertoi SuomiKiekon haastattelussa uusista harjoituskuvioistaan ensi kautta ajatellen. Aikooko Ambühlkin pelata vielä viisikymppisenä kuten Jágr?

– En missään nimessä!

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS