LAHTI. Noin viikkoon kolme maata ja reilun viikon aikana neljä ottelua, joista yksi A-maajoukkuedebyytti.

Kovasti reissannut Lukon Julius Mattila edusti Leijonia ensimmäistä kertaa viime viikolla Ruotsin Euro Hockey Tourin turnauksessa, jonka avausottelun Suomi pelasi Sveitsissä.

Täystyöllistetty Mattila palasi arkeen, liigapelien pariin tiistaina Lahdessa. Pelicans yllättäen voitti kärkiottelun maalein 5-3. Lukko jatkaa sarjakärkenä 100 pisteessä, kauden suurin sensaatio keikkuu neljäntenä 87 pisteessä.

– Ihan hyvin jaksaa painaa. Se on osa ammattia, että välillä pitää reissata, Mattila sanoi.

– Otimme liikaa jäähyjä, puolustaminen oli maalin edessä huonoa. Eikä me tehty ylivoimalla. Kun viisi menee omiin, silloin voittaa harvemmin.

Jäähyminuutit menivät 10-31 Lukolle. Pelicans selvitti avauserässä lähes kaksiminuuttisen kahden miehen alivoiman, Lukko puolestaan ei selvinnyt takaiskuitta Josh Kestnerin ulosajoa seuranneesta viiden minuutin jäähystä.

Pelicans iski 4-3-voittomaalin pitkällä ylivoimalla juuri, kun vieras oli noussut kahden maalin takaa 3-3-tilanteeseen.

– Kestner on meille tärkeä pelaaja. Sitä tilannetta en lähde kommentoimaan.

Lukon yksi johtavista pelaajista jäi Lahdessa tehoitta. Pelicansin pelin puolen välin ylivoima vesittyi Mattilan hankittua alivoimalla jäähyn Elias Vilenille korkeasta mailasta.

– Siinä olisi päässyt irrottamaan puolustusalueella. Tuli vähän naamaan.

Onko naama kunnossa?

– On se ihan ookoo.

Mattila on iskenyt tällä kaudella 50 pelissä tehot 12+23=35, plusmiinussaldo on peräti 19 astetta lämpöisellä. Se on yksi sarjan parhaimmista lukemista.

Ykkös- ja nelossentterin roolia

Leijonissa Mattila pelasi viikonloppuna nelossentterinä, ja pistetilikin aukesi Tshekki-pelin syöttöpinnan myötä. Suomi sijoittui turnauksessa kakkoseksi.

– Se oli tosi siisti kokemus, joskus kaksikymppisissä ja nuoremmissa olen päässyt pelaamaan leijonapaidassa. Silloin oli tavoite ja ajatus, että pääsisi pelaamaan aikuisissa.

– Ylipäätään koko kokemus oli hieno. Tshekkiä vastaan joukkue pelasi tosi hyvin, Mattila mietti viitaten lauantain 6-1-voittoon.

Tuo matsi alkoi Suomen aikaa jo kello 13.00.

– Se oli kiva juttu, kun ei tarvinnut odotella koko päivää, vaan pääsi sorvin ääreen nopeasti. Edellinen päivä oli matkustuspäivä.

Lukossa rooli on Leijonien nelossentterin työhön nähden tavallaan päinvastainen, kun Mattila on joukkueensa ykkösketjun keskellä.

– Viisi-viisi-peli on aika samanlaista, sillä tavalla mikään ei muutu. Jääaikaa voi tulla lisää (kärkiketjuissa), mutta peruspelaaminen ei muutu. Ketjujen järjestys ei ole niin olennainen asia.

Minkälainen herra Mattila on?

– Olen arjen työntekijä, joka koittaa olla joka päivä paras versio itsestään, Mattila kertoi lisäten, että maajoukkue-edustus kiinnostaa jatkossakin.

Urallaan Suomen mestaruuden ja alle 18-vuotiaiden MM-hopeaa voittaneelta pelaajalta jäivät väliin viime viikon ottelut KooKoota ja Ässiä vastaan.

– Pelaajille näiden järjestäminen on hieno juttu, mutta onhan se hieman kyseenalaista, että esimerkiksi joukkueet, jotka taistelevat pudotuspelipaikoista, menettävät pelaajiaan.

Pelaajaliikehdintää on tapahtunut muuallakin, joskin vähän eri tavalla. Liigan pudotuspeleistä ulos jäävät liigajumbo SaiPa ja viimeistä edellisenä oleva Sport ovat päästäneet avainpelaajansa muualle, kun saumat jatkoon ovat menneet.

– Mun henkilökohtainen mielipide on se, että Liiga pitää saada auki. Se on ainoa oikea ratkaisu kilpailullisesti.