Liiga-kauden 2022-23 alku on aivan kulman takana. Sitä ennen SuomiKiekko ennakoi alkavaa kautta käymällä läpi jokaisen Liiga-joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun sekä arvion tulevasta kaudesta.

Tänään vuorossa on Hämeenlinnan Pallokerho eli HPK.

Viime kausi

HPK:n viime kausi sujui kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Joukkue keräsi runkosarjassa 95 pistettä ja sijoittui seitsemänneksi. Kuuden parhaan joukkoon sijoittuminen oli myös enemmän kuin lähellä: HPK keräsi yhtä paljon pisteitä ja kolmen pisteen voittoja kuin kuudenneksi päätynyt Kärpät, mutta oululaisjoukkue nousi sarjataulukossa edelle maalieron turvin. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella HPK sai vastaansa Rauman Lukon sijalta kymmenen. Kahden ottelun yhteispisteillä Lukko eteni lopulta jatkoon, kun se voitti avauspelin 3-0 ja toinen ottelu päättyi tasan 2-2.

HPK lähti viime kauteen päävalmentaja Matti Tiilikaisen johdolla, mutta hän sai potkut lähes välittömästi vaikean startin jälkeen. Hän ehti valmentamaan alkukaudesta vain kahdeksan ottelua, joista HPK saalisti viisi pistettä eikä ainuttakaan kolmen pisteen voittoa. Tiilikaisen tilalle asteli Jarno Pikkarainen, joka toi uutta tuulta HPK:n purjeisiin välittömästi. Pikkaraisen johdolla HPK voitti loka-joulukuussa peräti kymmenen ottelua putkeen ja saalisti pisteitä 12 peräkkäisestä ottelusta. Tuloksellisesti Pikkaraisen heikoin ajanjakso osui juuri pahimpaan mahdolliseen paikkaan eli runkosarjan loppuun sekä pudotuspelien alkuun, jolloin HPK hävisi viisi ottelua putkeen päättäen sitten vielä kautensa harvinaiseen tasapeliin.

Selkeästi HPK:n parhaana pistemiehenä hääri tähtihankinnaksi osoittautunut kanadalaishyökkääjä Michael Joly, joka tehtaili 58 otteluun tehopisteet 21+29=50. Mies sijoittui Liigan pistepörssissä neljänneksi ja maalipörssissä jaetulle vitossijalle. Ja mikä parasta HPK:n kannalta, joukkue sai kiinnitettyä Jolyn helmikuussa myöskin alkavaksi kaudeksi riveihinsä.

Joly oli selkeästi joukkueensa paras pistemies, nimittäin joukkueen kakkostykki, puolustaja Arttu Pelli, keräsi 30 tehopistettä. Joukkueen viime kauden onnistujiksi voidaan lukea myöskin muun muassa 17 maalia iskenyt kapteeni Markus Nenonen sekä vahvasti Liigaan palannut Antti Pihlström, joka iski tehot 13+13=26.

Maalilla päävastuuta kantoi Eetu Laurikainen, joka torjui 44 ottelussa. Kakkosvahtina toimi puolestaan Daniel Lebedeff. Molemmat pelasivat runkosarjan läpi hyvin tilastoin.

Kesän pelaajasiirrot

Edelliset kaksi kautta HPK:ssa torjunut Laurikainen on yksi joukkueen suurimmista menetyksistä. Molemmilla kausillaan Laurikainen kirjautti runkosarjan torjuntaprosentikseen noin 92%. Hän pelaa ensi kaudella jälleen kasvattajaseurassaan JYPissä.

HPK:n puolustusosastolta poistui hyvän viime kauden pelannut kanadalainen Ryan Johnston. Miehellä ei ole toistaiseksi seuraa ensi kaudeksi. Hän keräsi 41 otteluun pisteet 4+16. Hyökkäyksestä lähti puolestaan romuluinen Tommi Tikka, joka siirtyi Ilveksen riveihin. Kolme kautta HPK:ssa pelannut Tikka tehtaili tasaiseen tahtiin yli 20 tehopistettä per kausi.

HPK:sta lähtivät myöskin uransa lopettanut konkaripuolustaja Arto Laatikainen sekä Jokereista loppukaudeksi joukkueeseen saapunut Niklas Friman, joka siirtyi Ruotsiin. Heidän lisäkseen Hämeenlinnan taaksensa jättivät Miro Ruokonen, Henri Kanninen, Juuso Ikonen, Otto Latvala, Mario Grman, Philippe Cornet, Sean Collins ja Patrick Harper.

Tulijapuolella on muutamia hyvin kiinnostavia nimiä. Yksi heistä on kasvattajaseuraansa 15 kauden tauon jälkeen palaava konkaripuolustaja Juuso Hietanen. Mies pelasi Ruotsissa neljä kautta, KHL:ssä kymmenen kautta ja Sveitsissä yhden kauden. Hietanen on pelannut Leijonissa kahdeksat MM-kisat ja kolmet olympialaiset, joista hän on voittanut etunenässä maailmanmestaruuden ja olympiakultaa.

Muita ykköskorin hankintoja ovat Steve Moses, joka mätti aikanaan kovia tehoja Jokereissa. Keskikaistalle HPK hankki kokeneen Matti Järvisen, joka on pelannut parhaimmillaan 40 tehopisteen Liiga-kauden. HPK:n maalinsuuta tukkii tulevalla kaudella Ruotsista saapuva Sami Rajaniemi, joka toimi ennen viime kautta Jukurien pitkäaikaisena luottovahtina.

HPK:n ensi kauden joukkueessa nähdään kaksi norjalaispelaajaa. He ovat Mathias Trettenes ja Eskil Wold. Heistä etenkin Trettenes takoi viime kaudella jäätävää jälkeä Sveitsin kakkostasolla. Hyökkäysosastolla Eetu Liukas on myöskin uusi nimi ja puolustuskalustoa on vahvistettu Rony Ahosella ja Miro Karjalaisella.

Ihanne ykkösketju

Moses on näyttänyt kyntensä Liigassa aiemminkin. Hän on pelannut Jokereissa kahden Liiga-kauden aikana 97 ottelua tehopistein 34+27=61. Jokerien ensimmäisellä KHL-kaudella Moses värkkäsi 60 otteluun komeat 36 maalia ja 57 tehopistettä. Kaksi edelliskautta sujuivat Sveitsissä, mutta viime kausi meni lähes kokonaan pilalle loukkaantumisen vuoksi. Pienikokoinen Moses liikkuu hyvin ja omaa hyvän laukauksen, jolla on täysin mahdollista tehdä jälleen kovaa jälkeä Suomen kaukaloissa.

Järvisellä on takanaan 27 pisteen kausi KalPassa. Järvinen sai paljon peliaikaa viime kaudella ja sitä samaa hänelle on luvassa myöskin Hämeenlinnassa. Järvinen on monipuolinen pelaaja, joka oli myöskin yksi menneen kauden parhaimmista aloittajista. Liigassa Järvinen on pelannut myös Tapparassa, SaiPassa sekä Bluesissa, ja omaa kaikkiaan lähes 500 Liiga-ottelun kokemuksen. Keskimäärin Järvinen mättää kaudessa 20-30 pistettä.

Ei olisi mikään ihme, jos Joly olisi toista kautta putkeen HPK:n kultakypärä. Viime kausi todisti, että Joly on tähtipelaaja Liigaan, kuten aiemmin tuli todettua. Joly on taitava ja näyttävä pelaaja, joka omaa tarkan ja kovan laukauksen. Häneltä voi odottaa kentällä lähes mitä tahansa, sillä mies onnistuu tekemään myös yksilösuorituksillaan upeita osumia joukkueelleen.

37-vuotias Hietanen on edelleen kovan luokan pelimies, varsinkin Liiga-tasolle. Hietanen tuo HPK:n joukkueeseen valtavasti kokemusta, näkemystä ja johtajuutta. Mies valittiin myöskin ansaitusti joukkueen kapteeniksi. Kasvattajaseuraansa palaava Hietanen on latonut KHL:ssä kovia pisteitä vuosien varrella, minkä lisäksi myös tehotilasto on ollut usein reilustikin plussan puolella.

Pellistä on kehittynyt viime vuosina kovan tason puolustaja Liiga-jäille. Hän kehittyi ensin KooKoossa vuosi vuodelta ja viimeisteli toissa kaudella 22 tehopistettä runkosarjaan. Viime kaudeksi HPK:n riveihin siirryttyään Pelli ylsi jo komeasti 30 pisteeseen, minkä lisäksi mies nousi myöskin Leijonien mukaan EHT:lle upean kautensa ansiosta. Viime kaudella Pelli oli HPK:n peliaikakuningas ja vastuuta on alkavallakin kaudella luvassa reilusti.

HPK menetti maalinsuultaan Laurikaisen, mutta sai tilalle uuden ja erittäin pätevän ykkösvahdin eli Rajaniemen. Viime kauden Rajaniemi pelasi Ruotsissa, jossa tilastot eivät lopulta olleet kovinkaan kummoisia. Miehen osaaminen Liigan puolelta on kuitenkin hyvin tiedossa. Hän kantoi suurta kuormaa Jukureissa viiden kauden ajan ja seisoi usein päällään antaen mikkeliläisille mahdollisuuksia taistella voitoista. Nyt Rajaniemi pääsee urallaan hieman uudenlaiseen tilanteeseen, nimittäin alkavan kauden HPK on lähtökohtaisesti paljon parempi joukkue kuin Jukurit vuosina 2016-2021.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

HPK:n hyökkäyksestä löytyy yksilötaitoa, kovia laukojia ja nopeita kavereita. Useammallakin pelaajalla on potentiaalia koviin pistesaldoihin runkosarjassa. Joukkueen keskikaista on kuitenkin melko ohut verrattuna kilpailijoihin, minkä lisäksi uusien hankintojen joukosta löytyy muutamia kysymysmerkkejä. Esimerkiksi uuden norjalaiskaksikon sopeutuminen Suomen ympyröihin tulee olemaan merkittävä asia HPK:n lopullisen menestyksen kannalta. Mikäli taustalta ei tule riittävästi tulitukea, se näkyy myös negatiivisesti joukkueen tuloksissa.

Puolustuksesta löytyy vähän kaikenlaista pelaajaa. Pelliltä odotetaan onnistumisia hyökkäyspäässä, kuten myös Hietaselta, jonka rooli on kuitenkin myös kaikkea muuta. Ahonen ja Karjalainen siivoavat oman maalin edustaa ja keskittyvät vastustajien hyökkääjien pysäyttämiseen. Lisäksi puolustuksesta löytyy muun muassa nuori Petteri Nurmi, joka pyrkii ottamaan steppejä eteenpäin urallaan.

Maalivahti Rajaniemi on lähtökohtaisesti kova tekijä. HPK tarvitsee Rajaniemeltä myöskin osittain samanlaisia urotekoja, joita hän Mikkelissä teki, sillä vastustajilta löytyy kovia maalintekijöitä. Rajaniemen panos tulee olemaan hämeenlinnalaisille todella tärkeää.

HPK:n kannalta etu on se, että viime kauden tehokkaimmat miehet jatkavat joukkueessa edelleen. Näin ollen se on onnistunut rakentamaan pientä jatkuvuutta, jonka ympärille on alettu hankkimaan uusia palasia. HPK:n joukkue on myöskin ensi kauden Liigaan erittäin pätevän oloinen ja sillä edetään jälleen pudotuspeleihin. Materiaali ei kuitenkaan kestä täysin vertailua sarjan kärkijoukkueisiin. Muun muassa sentteriosaston Aleksi Mustoselta vaaditaan nyt reilua tasonnostoa parin vaikean kauden jälkeen.

HPK sijoittuu runkosarjassa sijalle 9.

Valmennus

Päävalmentaja: Jarno Pikkarainen
Apuvalmentaja: Joonas Tanska
Apuvalmentaja: Janne Hietaniemi
Maalivahtivalmentaja: Aleksis Virtanen
Fysiikkavalmentaja: Matias Sarvela

Kokoonpano

Maalivahdit:
#30 Sami Rajaniemi
#60 Daniel Lebedeff

Puolustajat:
#3 Arttu Pelli
#14 Rony Ahonen
#17 Juuso Hietanen
#29 Mikael Tapio
#37 Ossi Ikonen
#38 Miro Karjalainen
#40 Petteri Nurmi
#44 Julius Reini
#54 Jiri Pärssinen

Hyökkääjät:
#8 Mathias Trettenes
#12 Steve Moses
#16 Jere Jokinen
#28 Markus Nenonen
#34 Eskil Wold
#41 Antti Pihlström
#53 Joel Janatuinen
#61 Niclas Tenhovuori
#70 Oliver Kiljunen
#71 Matti Järvinen
#72 Eetu Liukas
#88 Michael Joly
#91 Aleksi Mustonen
#95 Artturi Toivola