Liigakausi alkaa parin viikon kuluttua ja SuomiKiekko käy läpi jokaisen joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun ja arvion tulevasta.

Tällä kertaa vuoroon pääsee Ässät, jonka uskomme jäävän niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Viime kausi

Ässien viime kausi oli täysi katastrofi. Joukkue jäi runkosarjan viimeiseksi. 60 runkosarjaottelusta tuli vain 18 voittoa ja 53 sarjapistettä. Kausi oli myös taloudellisesti valtava pettymys. Ässien taloudellinen tulos oli -775 607 euroa.

Päävalmentaja Ari-Pekka Selin sai potkut kesken kauden. Hänet korvasi Karri Kivi, jonka valmennuksessa Ässien vire ei ehtinyt juuri paranta.

Yksilötasolla joukkueessa oli monia isoja pettymyksiä. Kenties isoin floppi oli hyökkääjä Jarno Kärki, joka on aiemmin tehnyt Liigassa hurjia tehoja. Viime kaudella Kärjen tehot jäivät kauas odotuksista, ja 59 ottelussa saldo oli vain 16+11=27.

Ulkomaalaishankinnoista Derek Barach oli positiivinen yllätys. Liukasliikkeinen ja taitava jenkkihyökkääjä paukutti runkosarjassa 18 maalia ja 32 tehopistettä. Potentiaalia paljon parempaankin olisi ollut, mutta vahvan alkukauden jälkeen Barach vaipui muun joukkueen mukana pääosin harmaaksi suorittajaksi.

Kesän pelaajasiirrot

Ässien hyökkäyksen isoimmat lähtijät ovat Kärki ja Sakari Salminen. Puolustuksessa luutinut Jacob Andersson palaa niin ikään kotimaahansa. Maalivahtiosasto lähti niin ikään vaihtoon, kun Linus Söderström ja Konstantin Volkov jättivät joukkueen. Kukaan lähtijöistä ei ole vaikea korvattava, ja näkemyksemme mukaan Ässät on vahvistunut huomattavasti viime kaudesta.

Tolppien väliin Ässät ovat hankkineet Niklas Rubinin ja Rasmus Korhonen. Rubin on pelannut pitkään SHL:ssä kakkosvahdin roolissa. Viime kaudella 23 ottelussa hänen torjuntaprosenttinsa oli 89,1. Korhonen on puolestaan 19-vuotias huippulupaus. Viime kaudella hän pelasi Liigaa, AHL:ää ja Mestistä, jossa hän esiintyi 23 ottelussa torjuntaprosentilla 90,5.

Ässien puolustus on vahvistunut huomattavasti. Markus Phillips ja Ian McCoshen tuovat pakistoon kamppailuvoimaa ja jämäkkyyttä. Aleksi Laakso tuo puolestaan kokemusta ja vahvaa peruspelaamista alempiin pakkipareihin.

Ässien hyökkäys on uudistunut rankasti. Joukkueeseen ovat liittyneet Jesse Joensuu, Will Graber, Jan-Mikael Järvinen, Joachim Rohdin ja Dominic Turgeon. Joensuu on pelannut pitkään Jokereissa, mutta viime kausi kului hieman pienemmässä roolissa. Järvinen tunnetaan erinomaisena kiekollisena sentterinä, mutta viime kaudet Keski-Euroopan sarjoissa eivät ole olleet järin tehokkaita. Rohdin taas näyttänyt, mihin hän Liigassa pystyy pelatessaan Jukureissa. Viime kaudella Rohdin iski tehot 16+14=30.

Ulkomailta hankituista hyökkääjistä etenkin Graber on mielenkiintoinen nimi. Hän dominoi viime kaudella ECHL:ssä ja tykitti 59 ottelussa tehot 26+57=83. Turgeon on puolestaan kiekkoillut pitkään AHL:ssä varsin vaatimattomilla tehoilla. Viime kaudella hän iski Iowa Wildissa 58 matsiin tehot 6+9=15.

Ihanne ykkösketju

Ässät on rakentanut harjoituskaudella kaksi tasapainoista kärkikenttää. Ihanteellisessa ykkösketjussa kaikki parhaat tykit on kuitenkin isketty yhteen. Sentterin virkaa hoitaa erinomainen pelintekijä Järvinen. Joensuu taistelee kulmissa ja lapioi kiekot läheltä sisään. Barach puolestaan haastaa vastustajan pakkeja kiekollisilla taidoillaan ja sulavalla liikkeellään.

Puolustuksessa luutivat Phillips ja Roni Sevänen. Kummankaan kiekolliset taidot eivät ole päätähuimaavat, mutta ainakin kiekko pysyy poissa omasta repusta. Hyökkääjien tehtäväksi jää hoitaa loput.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki ja Getty Images.

Näin käy

Ässät on parantaa huomattavasti viime kaudesta. Joukkue suorittaa tasaisemmin ja sitoutuneemmin uuden valmennuksen alaisuudessa.

Puolustus ja hyökkäyskalusto ovat vahvistuneet viime kaudesta, mutta isoja kysymysmerkkejä on vielä. Puolustuksesta puuttuu kiekollista taitoa. Aleksi Heimosalmi on näyttänyt nuorten maajoukkueissa, mihin hän pystyy, mutta onko hän valmis astumaan ylivoiman pyörittäjän rooliin Liigassa?

Maalivahtiosastokin herättää epäilystä. Rubinin tilastot SHL:stä ovat korkeintaan keskinkertaiset. Miten hän suoriutuu nyt, kun pelikuorma kasvaa huomattavasti?

Näiden huolien vuoksi uskomme, että Ässät jää niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Ässät sijoittuu runkosarjassa 11. sijalle.

Valmennus

Päävalmentaja: Karri Kivi
Apuvalmentaja: Jere Härkälä
Apuvalmentaja: Timo Turunen
Maalivahtivalmentaja: Jaakko Rosendahl

Kokoonpano

Maalivahdit:
Rasmus Korhonen
Romi Huunonen
Niklas Rubin

Puolustajat:
Ian McCoshen
Eemeli Virtanen
Nikolas Matinpalo
Aleksi Heimosalmi
Rami Määttä
Verneri Hellman
Valtteri Viirret
Roni Sevänen
Markus Phillips
Aleksi Laakso

Hyökkääjät:
Jesse Joensuu
Jami Virtanen
Valtteri Karnaranta
Feetu Knihti
Patrik Juhola
Roope Talaja
Niklas Appelgren
Will Graber
Derek Barach
Lenni Hämeenaho
Eero Niemi
Jan-Mikael Järvinen
Samuli Aaltonen
Leevi Viitala
Dominic Turgeon
Joachim Rohdin
Eemil Erholtz
Alexander Ruuttu
Kalle Myllymaa