Liigakausi alkaa parin viikon kuluttua ja SuomiKiekko käy läpi jokaisen joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun ja arvion tulevasta.

Kolmantena vuoroon pääsee Kuopion KalPa, jolle ei povata pudotuspelimahdollisuuksia.

Viime kausi

KalPa pelasi viime kaudella iha kalkkiviivoille asti viimeisestä pudotuspelipaikasta, kiitos loistavan helmi-maaliskuun. Joukkue voitti kolmen viikon aikana kymmenestä pelistä peräti kahdeksan jääden vain kerran pisteittä.

Sen jälkeen tuli kuitenkin kohtalokas sulaminen, kun kuudesta viimeisestä pelistä joukkue keräsi kolme pinnaa. KalPalla oli saumat jatkoon runkosarjan viimeisiin minuutteihin asti, mutta 1-2-tappio surkealle JYPille oli viimeinen niitti.

Jerry Turkulainen iski dramaattisesti voittomaalin ajassa 58.29 – ja vieläpä Kuopiossa.

Se, jos joku oli karu kohtalo, sillä kotipelitilastossa KalPa oli koko Liigan kolmanneksi paras. Kuopiolaiset keräsivät 30 kotipelistä peräti 56 pistettä jääden pisteittä vain seitsemästi.

Vieraissa yski. KalPa voitti keikkamatseista suoraan vain kuusi ja kaikkiaan kahdeksan.

Kesän pelaajasiirrot

KalPan merkittävimmät tulijat ovat isoihin saappaisiin tyrkyllä oleva maalivahti Matej Machovsky, pakit Anton Karlsson ja Colby Sissons sekä hyökkääjät Mark Simpson ja Max Görtz.

29-vuotias tshekkivahti on oletettavasti joukkueen ykköskassari, ja aiemmin urallaan hän on torjunut kotimaassaan kiekkoja kaudesta toiseen varmasti vähintään 91 prosentin tarkuudella.

Karlsson vaikuttaisi olevan peruspakki, Sissons koviinkin pisteisiin kykenevä puolustaja. Kummatkin ovat sen verran katsomattomia kortteja, että nousemista ykkösviisikkoon voi pitää mahdollisena – tässä ennakossa se jätettiin toistaiseksi tekemättä.

Viime vuosina USA:ssa, Ruotsissa ja Saksassa pelannut Görtz on takonut aiemmin noin 10-40 pistettä sarjasta riippumatta. AHL:stä tullut Simpson ei aiemmin ole Euroopassa pelannut.

Lähtijöitä ovat muun muassa uransa lopettanut kokenut ja vuorenvarma molari Eero Kilpeläinen sekä ajoittain ilmiömäisiä nollapelejä kopannut Connor LaCouvee.

Peruspakeista lähti Roope Laavainen, Los Angeles Kingsin varaus Kim Nousiainen on hänkin kova menetys – vahvan kiekollisen ja parhaimmillaan todella monipuolisen pelaamisen takia.

Hyökkäyspäästä poistuivat Matti Järvinen ja Miikka Pitkänen sekä Henri Knuutinen. Kahden ensiksi mainitun mukana lähti 21 maalia ja kaikkiaan 57 pistettä. Etenkin virtuoosi ja jatkuvasti itseään vaaralliseksi tekevä Pitkänen on Nousiaisen tavoin kova menetys.

Kaiken lisäksi hän lähti paikalliskilpailija Jukurien leiriin.

Ihanne ykkösketju

Kenttäpelaajien osalta viisikko, joka on merkitty KalPan ykköseksi kolmessa ensimmäisessä treenipelissä. Hyökkäykseen tai pakistoon voi periaattessa nousta uusiakin nimiä, mutta SuomiKiekon valitsema viisikko on niin sanottu pomminvarma.

Se tarjoaa nöyrää kahden suunnan sentteröintiä, sekä Juuso Könösen toimesta perusvarman ja Tuomas Kiiskisen johdolla kokeneen laiturikaksikon, jotka kykenevät ratkomaan pelejä. Hugo GalletLasse Lappalainen -asetelmassa ensiksi mainittu on puolustava puolustaja ja jälkimmäinen hyökkäävä pakki, joka tulee pelaamaan ylivoimallakin.

Lappalainen on ihastuttanut myös rangaistuslaukauksillaan.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

KalPan ympärillä on paljon ”jos”-ajatuksia. Jos uudet hankinnat ovat ulkomaalaishankintojen arvoisia, ja jos KalPa kykenee onnistumaan kotona viime kauden tavoin, mutta peli sujuu myös vierasaskissa, voi tulos olla ainakin tämän jutun arvioita korkeampi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Liigassa on 12 kovempaa.

KalPa sijoittuu runkosarjassa 13:nneksi.

Valmennus

Päävalmentaja: Tommi Miettinen
Apuvalmentaja: Sami Tervonen
Apuvalmentaja: Atte Sacklin
Maalivahtivalmentaja: Ilpo Kauhanen
Fysiikkavalmentaja: Sami Kaartinen

Kokoonpano

Maalivahdit:

Juha Jatkola
Matej Machovsky

Puolustajat:

Hugo Gallet
Anton Karlsson
Lasse Lappalainen
Jesper Mattila
Kasper Puutio
Joona Riekkinen
Ville Ruotsalainen
Saku Salmela
Colby Sissons

Hyökkääjät:

Max Görtz
Severi Immonen
Konsta Kapanen
Oliver Kapanen
Tuomas Kiiskinen
Aleksi Klemetti
Elias Koponen
Benjamin Korhonen
Juuso Könönen
Juuso Mäenpää
Andreas Okany
Jaakko Rissanen
Aapeli Räsänen
Kasper Simontaival
Mark Simpson
Sami Tavernier
Tuomas Vartiainen

Tutustu Liigan tuoreimpiin uutisiin, otteluohjelmaan ja kaikkiin muihin liigaennakoihin painamalla tästä.