Tomek Valtonen toimi itsekin pelaajana ennen valmennusuraansa. Hänet varattiin kesällä 1998 NHL:ään Detroit Red Wingsin toimesta. Seura valitsi Valtosen 2. kierroksella numerolla 56.

Noin aikainen varaus oli Valtoselle todellinen yllätys. Hänet ennakoitiin varattavan vasta tilaisuuden loppupuolella kuudennen ja kahdeksannen kierroksen välissä. Valtosen agentit Petteri Lehto ja Larry Kelly arvioivat tuolloin, että kaiken mennessä nappiin hyökkääjä voitaisiin parhaimmillaan varata neljännellä kierroksella.

– Se tuli niin puskista kuin olla ja voi. Eihän me ikinä arvattu, että se tulee jo toisella kierroksella ja vielä Detroitiin. Kai minulla oli niin hyvät agentit siihen aikaan. Heillä oli hyvät kontaktit NHL-seuroihin – ja Petterillä on vieläkin, Valtonen kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Lopulta Valtonen vietti ainoastaan yhden kauden Pohjois-Amerikassa. Hän pelasi kauden 1998-99 OHL:ssä Plymouth Whalersin paidassa. Kausi oli Valtoselle hyvin rikkonainen. Hän pelasi lopulta 43 runkosarjan ottelua tehopistein 8+16=24 sekä seitsemän pudotuspeliä tehoin 1+0.

– Olivat ne Detroitin tyypitkin pettyneitä, etten pystynyt pelaamaan parempaa kautta, Valtonen sanoi.

Valtonen arvioi jälkeenpäin noita aikoja kriittisesti. Hän kertoi suoran ja karun mielipiteen itsestään IS:lle.

– Minua ei olisi ikinä pitänyt varata niin korkealla NHL:ään. Olen huonoin kakkoskierroksen varaus kautta aikojen!

OHL-kauden jälkeen Valtonen pelasi koko loppu-uransa ajan Suomessa Jokerien riveissä. Hän joutui lopettamaan uransa olkapäävamman vuoksi kauden 2008-09 jälkeen. Hän oli tuolloin 29-vuotias.

Nykyään 42-vuotias Valtonen toimii valmennushommissa. Hänet on nähty muun muassa Jokereissa apuvalmentajana ja Sportissa päävalmentajana. Ulkomailla hän on luotsannut Slovakiassa, Ruotsissa, Saksassa sekä Puolassa.