Venäläistoimittaja: KHL kokemassa katastrofaalisen kohtalon – ”Ellet ota pelaajalta passia pois, et voi tehdä mitään”

© Kuva: AK Bars

Euroopan entinen mahtisarja KHL on tekemässä hiljaista kuolemaa Venäjän federaation aloittaman brutaalin Ukrainan hyökkäyssodan takia.

Venäjän tunnetuimpiin urheilutoimittajiin lukeutuva Sport-Express-sivuston Aleksei Shevtshenko povaa KHL:lle ”katastrofaalista kohtaloa”.

Shevtshenkon mukaan Ak Bars Kazania edustavan yhdysvaltalaispuolustajan Steven Kampferin sunnuntaina Detroit Red Wingsin kanssa solmima NHL-sopimus on suunnannäyttäjä KHL:n tulevaisuudelle.

Kampferilla on voimassa oleva KHL-sopimus Kazanin kanssa, mutta pelaaja lähti siitäkin huolimatta NHL:ään. Kazan ei julkaissut kiitoskuvaa tai edes ylipäätään mitään tiedotetta Kampferiin liittyen.

Kampferin tapaus on ensimmäinen laatuaan pitkään aikaan. KHL:llä on ollut NHL:n kanssa jo useiden vuosien ajan selkeä herrasmiessopimus sopimuksen alaisen pelaajan hankkimisesta.

Kovat keinot on otettu nyt käyttöön ja siinä häviää pelkästään vetovoimansa ja taloudelliset kykynsä menettänyt KHL.

– Venäjä ei ole tällä hetkellä ekonomisessa tilanteessa, että tänne voitaisiin tuoda pelaajia muista sarjoista. Pato on nyt murtunut ja Stephen on vasta tuleman alkua, Shevtshenko kirjoittaa.

Harri Säterin NHL-sopimus aloitti ulosmarssin?

KHL:n suomalaispelaajat ja valmentajat ovat jo jättäneet suurella joukolla Venäjän. Leijonien maalivahti Harri Säteri oli Ukrainan sodan alettua ensimmäinen KHL:stä NHL:ään siirtynyt pelaaja. Toisin kuin Kazan, Säterin KHL-seura Sibir päätti purkaa ”oharit” tehneen suomalaisen sopimuksen hyvässä yhteisymmärryksessä.

Shevtshenko uskoo, että jos suomalaispelaaja – kuten Säteri – voidaan napata näinkin helposti KHL-sopimuksesta piittaamatta toiseen sarjaan, niin mikä estää NHL:ää tai muuta sarjaa haalimasta sopimuksen alaista venäläispelaajaa riveihinsä.

– Mitä tämä sitten tarkoittaa? Ei ainakaan mitää hyvää Venäjälle. He ottivat suomalaispelaajan KHL:stä, joten he voivat tehdä saman myös venäläispelaajalle. Huomenna he pyytävät (huippulupaus) Arseni Gritsyukia siirtymään NHL:ään. NHL:n varaustilaisuuden jälkeen he (NHL-seurat) soittavat Matvei Mitshkoville ja Danila Juroville, eikä kukaan voi tehdä yhtään mitään, ellei pelaajilta oteta passeja pois ja piiloteta niitä turvaan. Mutta tuollaiset metodit eivät ole toimineet ennenkään, eikä myöskään nykypäivänä, Shevtshenko kertoo.

Shevtshenko näkee KHL:n kärsivän syvästi seuraavien vuosien aikana.

– Tähän vuoteen asti NHL:lle oli hyötyä toimia sopimusten mukaan, mutta ei ole enää. Kuka tietää, milloin KHL:stä tulee jälleen voimakas sarja ja Venäjällä pelaaminen olisi taloudellisesti kannattavaa. Se on selvää, ettei ainakaan lähitulevaisuudessa.

Liity tästä mukaan Suomen suurimpaan Facebook-ryhmään Jääkiekon olohuoneeseen!

LUE MYÖS:

IS: Harri Säteri katosi yllättäen Leijonien kokoonpanosta – nyt syy selvisi

Helpompi reitti edessä? Ruotsissa juhlittiin MM-tappiota – ”Tämä on polku kultaan”

Karu uutinen: NHL-tähtihyökkääjän MM-kisat ohi!

Olli Jokinen C Morella: Tämä Leijonien MM-taituri kuuluu NHL:ään!

Sami Lepistö löysi uuden joukkueen!