Jääkiekon MM-kisat jatkuvat seuraavaksi lauantaina, kun Tampereen Nokia Arenalla pelataan kaksi välieräottelua.

Suomi kohtaa omassa välierässään Yhdysvallat, joka on Leijonille jo entuudestaan tuttu vastustaja alkulohkovaiheesta.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen ottelu alkaa lauantaina 28. toukokuuta kello 14.20. Voit tutustua kattavaan otteluennakkoon alta.

Televisiointi

Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä MTV3-kanavalta, jossa lähetys alkaa kello 14.00. Selostajana toimii Mika Saukkonen.

Maksullisen suoratoistopalvelu C Moren puolella ottelun ennakointi alkaa jo kello 13.30. Suoran studiolähetyksen juontaa Teemu Niikko. Ottelun selostaa Antero Mertaranta.

Jääkiekon MM-kisoja voi seurata myös ilmaiseksi. Katso tarkemmat ohjeet painamalla tästä.

Poissaolot

Suomen joukkueelta sivussa ovat Frans Tuohimaa, Mikael Seppälä, Jere Innala, joista Seppälä tekee kokoonpanossa tilaa Sami Vataselle. Seppälä ei ollut perjantaina Leijonien harjoituksissa, joten puolustaja on sairaana tai loukkaantuneena.

Yhdysvalloilla oon enemmänkin poissaoloja, sillä joukkueella on käytössään ainoastaan neljä oikeaa puolustajaa. Viimeisimpänä Jaycob Megna putosi sivuun, kun puolustaja joutui palaamaan perhesyistä takaisin kotimaahansa.

Kentälliset

Leijonien kentällisissä on vain pieniä muutoksia edellisottelusta. Vatanen korvaa puolustuksessa Seppälän. Ville Pokka siirtyy Miro Heiskasen vierelle, koska Vatanen palaa Niklas Frimanin pakkipariksi.

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)

4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen
41 Miro Heiskanen – 2 Ville Pokka
3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen
23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa

45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Yhdysvaltojen kokoonpanossa ei ole isoja muutoksia. Jaycob Megna on pudonnut pois, joten puolustuksessa on vain neljä oikeaa puolustajaa ja kaksi hyökkääjää.

Parhaat pistemiehet

Leijonien paras pistemies on tällä hetkellä puolustaja Mikko Lehtonen, joka on kerännyt tehoja yli piste per peli -tahdilla.

Suomi:
Mikko Lehtonen, 8 ottelua, 2+7=9
Sakari Manninen, 8 ottelua, 4+4=8
Mikael Granlund, 7 ottelua, 3+5=8

Yhdysvaltojen tehokkaimmat pelaajat tässä turnauksessa ovat olleet Adam Gaudette ja Ben Meyers.

Yhdysvallat:
Adam Gaudette, 8 ottelua, 4+2=6
Ben Meyers, 8 ottelua, 4+2=6
Kieffer Bellows, 8 ottelua, 3+2=5

Kuntopuntari ja aiemmat tulokset

Suomi on ollut turnauksessa Yhdysvaltoja parempi, sillä kahdeksasta ottelusta on irronnut seitsemän voittoa maalierolla 29-7. Leijonille on ollut erityisen vaikeaa tehdä maaleja tiiviin puolustuspelaamisen ja loistavan Jussi Olkinuoran takia.

Yhdysvallat on puolestaan napannut kahdeksasta ottelustaan kuusi voittoa maalierolla 21-12. Joukkue on parantunut otteitaan turnauksen edetessä, joista viimeisimmässä ottelussa Sveitsi kaatui vakuuttavasti maalein 3-0.

Puolivälierien tulokset:

Suomi-Slovakia 4-2
Sveitsi-Yhdysvallat 0-3

Alkulohkon tulokset (Tampere):

# Joukkue O 3P 2P 1P 0P M P
1 Suomi 7 6 0 1 0 25-5 19
2 Ruotsi 7 5 1 1 0 27-10 18
3 Tshekki 7 4 0 1 2 19-13 13
4 Yhdysvallat 7 3 2 0 2 18-12 13
5 Latvia 7 2 1 0 4 14-20 8
6 Itävalta 7 1 1 2 3 16-22 7
7 Norja 7 1 1 0 5 15-29 5
8 Iso-Britannia 7 0 0 1 6 10-33 1

Pelaajien kommentit

Puolustaja Sami Vatanen kertoo Suomen Jääkiekkoliiton haastattelussa, että vastaan on tulossa vauhdikas joukkue. Tiedossa on myös se, että Yhdysvallat pelaa tällä hetkellä nousujohteista turnausta.
– Vauhdikasta jääkiekkoa on varmasti tiedossa yhdysvaltalaisten pelityylin tuntien ja intensiteetti on erilainen kuin aiemmissa otteluissa. USA on myös pelannut nyt paljon paremmin. Teemme kovasti töitä ja lähdemme voittoa hakemaan, pelaavaan kokoonpanoon palaava Vatanen kommentoi ottelun alla.

Näin käy

Suomen ja Yhdysvaltojen välisestä MM-välierästä on tulossa todella tasainen kamppailu. Joukkueet ovat toisilleen hyvin tuttuja jo alkulohkovaiheesta, mutta tuon kohtaamisen jälkeen niin Leijonien kuin Yhdysvaltojenkin kokoonpano on vahvistunut entisestään.

Leijonat oli Slovakia-ottelussa ajoittain ongelmissa, mutta loppujen lopuksi joukkue pystyi pitämään vastustajansa jälleen kerran hyvin pois todellisilta maalipaikoilta. Yhdysvaltoja vastaan Suomen on saatava parempi startti ottelulle, jottei vastustaja pääse jälleen karkumatkalle.

Suomi on Yhdysvaltoja yhtenäisempi joukkue. Erikoistilannepelaaminen on parempaa. Ja Leijonien pelaajien pitäisi olla liikkeellä tuoreimmilla jaloilla verrattuna vastustajaan, koska joukkueessa jaetaan peliaikaa paljon tasaisemmin. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kapteeni Seth Jones on pelannut yli 26 minuuttia illassa, kun taas Leijonissa eniten peliaikaa saanut Heiskanen on pelannut ”vain” reilut 20 minuuttia illassa.

Aiempinakin vuosina tiukoissa paikoissa ollut Suomi luottaa pelitapaansa, eivätkä kädet tärise tiukassakaan paikassa. Mikäli virheet jäävät minimiin, niin Leijonat luo riittävän paikan maalipaikkoja voittaakseen kamppailun.

Suomi voittaa ottelun 3-2.