Liigan puolivälierät huipentuvat tänään, kun peräti kolmessa otteluparissa ratkaistaan välieräpaikka seitsemännessä ottelussa. Paremmuudestaan mittelevät vielä Jukurit ja KooKoo, Ilves ja Kärpät sekä TPS ja IFK.

Edellisestä kolmen puolivälierän venymisestä seitsemänteen otteluun on kulunut liki kaksi vuosikymmentä. Keväällä 2003 niin ikään kolme paria miekkaili jatkopaikasta täydet seitsemän ottelua.

Tämän kevään tasaisuutta korostaa myös jo ratkennut puolivälieräpari Tapparan ja Lukon välillä. Vaikka otteluvoitot kääntyivät lopulta Tapparalle selvänumeroisesti 4–1, pisti runkosarjassa sijalle 10 sijoittunut Lukko runkosarjavoittajan pelillisesti aidosti ahtaalle.

Liiga on saanut kritiikkiä jo pitkään niin yleisömääristä, markkinoinnista kuin joukkuemäärästä ja sarjajärjestelmästäkin. Huippumielenkiintoinen kevät on kuitenkin omiaan kiillottamaan kotimaisen joukkueurheilun kärkituotteen ryvettynyttä kilpeä.

Kolme täysin toisistaan erilaista sarjaa vetävät puoleensa

Vielä käynnissä olevat ottelusarjat ovat huippuesimerkkejä siitä, kuinka laadukkaan ja viihdyttävän jääkiekon ei tarvitse olla aina samanlaista.

Jukurit luottaa KooKoota vastaan Olli Jokisen johdolla pohjoisamerikkalaisittain yksityiskohtien hiomiseen. Jokainen hyökkäyspään aloitus on Jukureille erikoistilanne. Eikä ole sattumaa, että Jukuri-hyökkääjä saa mailansa vapaaksi ohjausta varten usein, kun kiekko lähtee liikkeelle viivasta.

Katso alta tai tästä esimerkki Jukureiden tulosta tuottaneesta hyökkäyspään aloituksesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mikkelin Jukurit

@MikkelinJukurit

Mikkelin Jukurit

@MikkelinJukurit
🚨 Kiekko päätyy aloitusvoiton jälkeen Stranskylle, joka räväyttää lätyn verkon perille!

#Jukurit #KuumintaJustNyt #Liiga
Yksinkertainen on kaunista 🔥

📺 @CMoreSportFi

#Jukurit #KuumintaJustNyt #Liiga

KooKoo sen sijaan luottaa Olli Salon johdolla timanttiseen viisikkopeliin. Pelicansia vastaan avauskierroksella se hyydytti lahtelaisten terävämmän kärjen vahvalla kiekkokontrollijääkiekolla ja erinomaisella viisikkopuolustamisella.

Jukurit on laittanut KooKoon viisikon kovaan testiin. Se on kuitenkin kestänyt. Tuen viisikkopuolustamiselle antaa loistavasti keväällä esiintynyt maalivahti Nick Malik, joka on persoonallaan päässyt jo hieman mikkeliläisten ihon alle.

Ilveksen leirissä ei varmasti hypitty runkosarjan jälkeen riemusta, kun se sai palkinnoksi erinomaisesta runkosarjastaan vastustajaksi puolivälieriin valmentajavaihdoksen loppukaudesta tehneen Kärpät.

Ilves on puolivälieräsarjassa luottanut vahvuuksiinsa. Jouko Myrrän johtama taitava ryhmä pelaa parhaimmillaan huippuviihdyttävää flowjääkiekkoa.

Ilves on sarjan parhaita suorahyökkäysjoukkueita. Se ei hätkähdä, vaikka omiin tulee maalipaikka, koska maalipaikan pysäyttämällä aukeaa usein vastahyökkäys, joka johtaa kovin usein maalipaikkaan myös hyökkäyspäässä.

Katso alta tai tästä malliesimerkki Ilveksen vastahyökkäyspelaamisesta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Tampereen Ilves

@ilveshockey
🚀 WHAT A ROCKET!

Nick Baptiste iski Ilveksen toisen maalin avauserässä. Maali oli Big Nickin playoffsien kolmas osuma! 🚨

📺 @CMoreSportFi & @subsuomi (vapaa kanava)

#Ilves #Liiga

Ilves kuitenkin saa kuitenkin mahdollisuuksia vastaavanlaisiin tilanteisiin kuin yllä varsin vähän. Kärpät kun perustaa pelinsä, varsinkin Lauri Marjamäen tultua puikkoihin, nimenomaan tiiviiseen viisikkopuolustamiseen.

Kärpissä varmasti myös tiedostetaan, että Ilves hyökkäisi mielellään vastaan. Niinpä Kärppien tiivis viisikko ja kiekkokontrolliin perustuva hyökkäyspelaaminen on ajoittain myrkkyä koko kauden mitassa vahvemmin pelanneille tamperelaisille.

Viisikkopelissä toistaiseksi tehoton Kärpät on ratkonut voittonsa ylivoimalla. Juhamatti Aaltosen ja Mika Pyörälän kaltaiset konkarit ymmärtävät erikoistilanteiden merkityksen pudotuspeleissä.

Kärppien kokenut osasto ratkaisi kuudennen pelin juuri ylivoimalla. Katso esimerkki tästä tai alta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Oulun Kärpät

@OulunKarpatFi
Spede 🤝 Tehtaan takuu viimeistelylle

#Kärpät #Liiga #Pohjoinen

TPS:n ja IFK:n sarjan kiinnostavuus on perustunut vielä muita sarjoja voimakkaammin arvaamattomuuteen.

Juuri, kun sarjassa on alkanut näyttää siltä, että toinen joukkueista olisi niskan päällä, onkin toinen onnistunut kääntämään tilanteen päälaelleen, jopa otteluiden sisällä.

Tämä sarja lienee myös kaikista kolmesta sarjasta se kuumin.

IFK:n hyökkäysmateriaali on hurja, varsinkin terveenä ollessaan. Parhaimmillaan eilisessä kuudennessa ottelussa Helsingin jäähallissa IFK oli hyökkäyspäässä loistava.

Ville Peltonen voinee luottaa hyökkäyspelaajiensa ratkaisukykyyn myös seitsemännessä ottelussa.

Eetu Koivistoisen osuma syntyi melkoisen hyökkäyspelikarusellin päätteeksi. Katso video alta tai tästä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Helsingin IFK

@HIFKHockey

Helsingin IFK

@HIFKHockey
🚨 BYYRI!!!

Eetu Koivistoinen laukoo taululle lukemiksi 2-0 ajassa 14:05.

#HIFK #Liiga
Eetu Koivistoinen ja playoffsien kolmas.

#HIFK #Liiga 🎥:@CMoreSportFi

Jos HIFK on huippupäivänä äärimmäisen kova, on TPS kaksikosta tasaisempi. Jo syksyllä Jussi Ahokas laittoi TPS:n puolustuspelin timanttiseen kuntoon. Pikku hiljaa laadukkaan puolustuspelin päälle on alettu rakentaa myös hyökkäyspeliä.

TPS:llä on sarjassa myös selvä maalivahtietu. Andrei Karejev on ollut selvästi virkaveljeään Niilo Halosta parempi.

Kaikilla mukana olevilla seuroilla on suuri merkitys Liigalle

Niin Tampereella, Turussa kuin Mikkelissä lippukauppa käy seurojen sosiaalisten medioiden tilien mukaan kuumana.

Sarjan suurimmat ja pienimmät areenat ovat illalla täynnä. Liigalle on varmasti tärkeää, että suurseurat, kuten tamperelaisjoukkueet sekä IFK ja TPS ovat vielä juoksussa mukana.

Tärkeää on myös Jukureiden ja KooKoon mahtavat kaudet. Viimeistään nyt puheet Mestis-seuroista on aika lopettaa.

Kaiken kritiikin keskellä Liiga elää urheilullisesti mahtavaa kevättä.

Liigan puolivälierien seitsemännet ottelut Jukurit–KooKoo, Ilves–Kärpät ja TPS–HIFK tänään kello 18.30 C More:lla.