Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue päättä Latvian Riiassa pelattavien MM-kisojen alkusarjan tänään tiistaina Kanada-matsiin. Jo lounasaikaan alkavan matsin panokset ovat luokkaa järisyttävät, sillä tappiolla vaahteranlehtipaidat putoaisivat jatkosta.

Kaikki tietävät sen, että vaikka peli alkaakin outoon aikaan (klo 12.15), on ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua. Suorat tappiot välttänyt Suomi tulee sijoittumaan lohkossaan joko ykköseksi tai kakkoseksi.

Pelin alkamisaika on muuten seurausta siitä, että tiistaina päätetään alkulohkot, ja päätöspäivälle on haluttu luonnollisesti mahdollisimman monta peliä. Ottelut alkavat porrastetusti 12.15, 16.15 ja 20.15. Lisäksi jokainen maa pelaa alkusarjassa vähintään yhden matsin alkaen kello 12.15.

SuomiKiekko ennakoi kaikkia Leijonien MM-otteluita verkkosivuillaan. Voit tutustua Kanada-Suomi-ottelun ennakkoon tarkemmin alta.

Televisiointi / livestream

Suomen ottelu on katsottavissa ilmaiseksi MTV3-kanavalta kello 12.00 alkaen, ja selostuksesta vastaa tuttu ääni Mika Saukkonen.

Maksullisen C Moren puolella kamppailun selostaa toinen legenda Antero Mertaranta. Siellä lähetys alkaa jo kello 11.30.

Myös peliyhtiö NordicBet tarjoaa kamppailusta livestream-lähetyksen. Suora livestream-lähetys Kanada-Suomi-otteluun löytyy täältä.

SuomiKiekko tarjoaa ottelusta myös LIVE-seurannan, jonka löydät täältä.

Poissaolot

Suomen joukkue on välttynyt terveyshuolilta, eikä yksikään pelaaja ainakaan tiettävästi ole jäänyt peleistä sivuun loukkaantumisten tai sairauksien takia.

Lisäys klo 11.54: Peter Tiivola on sivussa Kanada-pelistä loukkaantumisen takia.

Leijonien leimatuista pelaajista kaikki muut ovat päässeet peleille Jukurien Axel Rindelliä lukuun ottamatta. Se on selvää, että Kanada on sen tason maa, ettei Suomi voi lähteä matsiin enää antaen ykköstähdille huilia tai lepoa. Esimerkiksi Pelicansissa ihastuttanut Hannes Björninen palaa huilin jälkeen ykkösketjun keskelle.

Ennakoidut kentälliset

Tässä tapauksessa ei ennakoidut, vaan Suomen Jääkiekkoliiton tiedottamat ketjut ohessa.

Suomi:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
6 Tony Sund – 50 Miika Koivisto

22 Arttu Ruotsalainen – 15 Anton Lundell – 20 Niko Ojamäki
3 Olli Määttä – 7 Oliwer Kaski

21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

38 Teemu Turunen – 13 Mikael Ruohomaa – 76 Jere Sallinen
40 Petteri Lindbohm – 39 Kim Nousiainen

45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Kanadan ketjut näet alta tai täältä.

Parhaat pistemiehet

Suomi:
Anton Lundell, 4+1
Tony Sund, 2+2
Jere Innala, 1+3
Saku Mäenalanen, 1+3
Iiro Pakarinen, 3+0
Arttu Ruotsalainen, 2+1
6 pelaajaa, 2 pistettä

Kanada:
Adam Henrique, 4+5
Connor Brown, 2+7
Andrew Mangiapane, 4+3
Owen Power, 0+3
4 pelaajaa, 2 pistettä

Kuntopuntari ja lohkotilanne

Maiden aiemmat MM-pelit, Suomi:
Suomi-Latvia 3-2ja
Saksa-Suomi 1-2
Suomi-Italia 3-0
Suomi-Norja 5-2
Kazakstan-Suomi 2-1vl

Kanada:
Italia-Kanada 1-7
Kazakstan-Kanada 2-4
Kanada-Norja 4-2
Saksa-Kanada 3-1
Kanada-USA 1-5

Lohkotilanne: (maa, ottelut, pisteet)
Suomi, 6, 15
USA, 6, 15
Kazakstan, 7, 10
Saksa, 6, 9

Kanada, 6, 9
Latvia, 6, 9
Norja, 7, 8
Italia, 6, 0

Valmentajien kommentit

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen puhui viikonlopun Latvia-pelin jälkeen Riiassa omistaan kovaan sävyyn:

– Ollaan pelattu pääosin hyvää jääkiekkoa ja nyt on aika huilata ennen Kanada-ottelua. Ollaan aikataulussa ja työstetään niitä asioita, mitä pitää työstää. Tilanne on hyvä, eikä isoja huolia ole olemassa. Ylilevollinen olo ei kuitenkaan ole, sillä vastustajat ja pelit kovenevat koko ajan.

– Tiedämme nyt, että pystymme voittamaan kenet tahansa tässä turnauksessa. Olemme luottavaisia tulevaisuuden suhteen.

Suomen yksi vahvuus on ollut maalivahtiduo Jussi OlkinuoraHarri Säteri. Kolmantena vahtina matkassa on ollut nuorten maailmanmestari Janne Juvonen.

– Tänne on karsiutuneet hyvät jätkät! Meillä on kaksi tosi tasavahvaa maalivahtia ja kolmas. Roolitus on ollut selvä alusta alkaen, aika vuorotahtiin on menty. Molemmat ovat kantaneet vastuunsa loistavasti, ja joukkue on jeesannut, maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen iloitsi Riiassa varhain pelipäivän aamuna.

Näin käy

”Mahdotonta sanoa” lienee väärin sanoa. Kliseisesti todettuna pelin alku sanelee ottelulle käsikirjoitusta. Täriseekö Kanadan sinänsä sieltä täältä kootun joukkueen kädet pakkovoiton edessä, entä onko Suomi aiemmin nähdyn tapaan jäätävä?

Jos näin käy, ottanee Leijonat taas vähämaalisen voiton ja samalla Kanada syöksyy ulos kisoista.

Sekin fakta pitää ottaa huomioon, että joissain teorioissa Suomelle jopa tappio voisi olla hyvä asia, jos jo nyt haluaa ajatella puolivälierävastustajaa. Tahallaan häviäminen ei kylläkään ole kuulunut suomalaiseen mentaliteettiin ikinä.

Sovitaan, että Leijonat hoitaa voiton ja Kanadan laulukuoroon. Varsinainen peliaika Suomelle 2-2/3-2 ja tasapelin tullessa ylityöt siis sinivalkoisten nimiin.