Suomi häivisi eilen jääkiekon MM-kisojen historiassa ensimmäistä kertaa Kazakstanille. Leijonien voittomaalikilpailutappiota on kuitenkin turha märehtiä.

Joku muu jääkiekon suurmaista sen sijaan saattaa hyvinkin lähteä ennenaikaiselle kotimatkalle heti alkulohkojen jälkeen.

Tre Kronor on katastrofin partaalla

Ruotsin alku turnaukselle on ollut kammottava. Avausottelussa rakas länsinaapurimme joutui Jokereista tutun Nicklas Jensenin maalintekokouluun. Toisessa ottelussa Valko-Venäjä nollasi tylysti ruotsalaiset.

Puheet Ruotsin turnauksen alun katastrofista eivät ole tippaakaan liioiteltuja. Valko-Venäjä oli varsin vaisu avausottelussaan suhteellisen nimetöntä Slovakiaa vastaan.

Tanska sen sijaan oli todellisessa pelillisessä kylvyssä Sveitsin käsittelyssä. Ruotsi-voiton jälkitunnelmissa Tanska sai aikaan kokonaiset neljä maalia kohti suuntautunutta laukausta.

Tre Kronorin seuraava ottelu vahvaa Sveitsiä vastaan määrittelee jo paljon. Ruotsi on syvällä ahdingossa jo ennen kuin se on kohdannut yhtään lohkon aidoista laatujoukkueista.

Myös muita suuria nollakerhoissa

Kanada ja Tshekki ovat Ruotsin tapaan nollakerholaisia. Näiden joukkueiden aluissa on kuitenkin kyse jostain muusta kuin katastrofikyykystä.

Tshekin tappiot ovat tulleet aidoille mestarikandidaateille. Ottelu vahvaa Venäjää vastaan oli tasan aivan viime hetkille asti. Sveitsin vahvuuden taas ei pitäisi tulla enää kenellekään yllätyksenä.

Kanada sen sijaan hävisi avausottelussa kaiken likoon laittaneelle Latvialle hieman epäonnekkaasti. USA-ottelussa joukkueen maalivahtipelissä oli iso vuoto.

Kanadaa ja Tshekkiä on vielä turha laskea ulos. Sen sijaan paine alkaa joukkueissa kasvaa.

Saksa–Kanada ja Tshekki–Valko-Venäjä ovat tänään jo merkitykseltään jättimäisiä otteluita.

Pienemmille maille voitot ovat massiivisia

On todettava, että suurmaiden kokoonpanot eivät kestä paperilla vertailua aiempiin kisoihin. Koronaviruspandemia on luonnollisesti vaikuttanut NHL-pelaajien halukkuuteen liittyä maajoukkueidensa vahvuuteen.

Poikkeavasta tilanteesta huolimatta pienten maiden voitot ovat aidosti arvokkaita. Tanska, Valko-Venäjä, Latvia ja Kazakstan saavat historiallisista voitoistaan aidosti voimaa.

Kynnys isojen voittamiseen madaltuu. Yhtä lailla Suomi on aikanaan joutunut luomaan tyhjästä uskon siihen, että Leijonat pystyy voittamaan arvokisoissa kenet tahansa.

Eikä kukaan oikeasti muista, ettei 1995 Suomen maailmanmestaruuteen päättyneessä turnauksessa pelannut NHL-pelaajia.

Nyt käynnissä on kiinnostavuudeltaan kaikkien aikojen paras MM-kisojen alkusarja.