Pentti Matikainen on tehnyt pitkän uran ja monivaiheisen uran jääkiekon parissa. Hänen valmentajauransa huippu oli Leijonien penkkien takana saavutettu olympiahopea Calgarysta, joka oli Leijonien ensimmäinen arvokisamitali. Liigassa Matikainen teki pitkän uran HIFK:n toimitusjohtajana vuosina 2001-08.

Helsingin Sanomien haastattelussa Matikainen kommentoi suoraan suomalaisen kiekon tilaa.

– Nyt, kun en ole enää sidoksissa mihinkään tahoon, voisin antaa subjektiivisen mielipiteeni. Nykyinen Liigan sarjajärjestelmä ei tue ja vie suomalaista kiekkoilua eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla, Matikainen sanoi Helsingin Sanomille.

Nykyisen systeemin tilalle Matikainen ehdottaa kymmenen joukkueen Liigaa. Sen alapuolella pelattaisiin kymmenen joukkueen kesken Mestistä.

– Se olisi taloudellisesti sarja, joka pystyisi elättämään joukkueet. Ja voisi olla karsinnat Liigan ja Mestiksen välillä, Matikainen visioi.

– Jos ilmoitettaisiin, että mennään tähän 3–5 vuoden kuluttua, olisi jokaisella seuralla aikaa laittaa itsensä kuntoon. Nyt voin sanoa tämän, kun en edusta ketään.